1. HABERLER

  2. KENT HABERLERİ

  3. Van’da Yardım Amaçlı Kömür, Yol Ortasında Tırlar İçinde Satılıyor
Mutki'de Toplu Mezar BULUNDU

Mutki'de Toplu Mezar BULUNDU

Mutki ilçesinde karakolun çöplük olarak kullandığı alanda yapılan kazılarda, 12 kişinin kemikleri bulundu.

A+A-
Mutki ilçesinde karakolun çöplük olarak kullandığı alanda yapılan kazılarda, 12 kişinin kemikleri bulundu.
İHD üyesi Çelebi, sorumluların yargı önüne çıkarılmasını ve bölgedeki diğer kayıpların yakınlarının dosyaya müdahil olmasını istedi.
Bitlis'in Mutki İlçesi'nde, kayıp ailelerinin ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Bitlis Şubesi'nin başvurusunu değerlendiren Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla, çöplük yakınındaki bölgede kazı çalışması yapıldı. Kazılarda 12 kişiye ait kemikler bulundu. Çöplük alanındaki toplu mezara 36 kişinin gömüldüğü öne sürülüyor.
BELEDİYE İŞÇİSİ İTİRAF ETMİŞTİ
1990'lı yıllarda Bitlis Mutki Belediyesi'nde kepçe operatörü olarak çalışan bir kişi, öldürülen PKK'lıların toplu mezarlara gömüldüğünü söylemişti. Kimliğini gizli tutan belediye işçisi, 1992, 1996 ve 2003 yıllarında öldürülen kimselerin toplu mezarlara gömüldüğünü gördüğünü, bu toplu mezarların şimdi çöplük olarak kullanılan alan ile jandarma karakolunun bahçesinde bulunduğunu belirtmişti.
Bu açıklamaların ardından öldürülerek toplu mezarlara gömüldükleri öne sürülen Alican Kızılkaya'nın kardeşi Mehmet Nuri Kızılkaya, Mehmet Eren'in abisi Gülevi Eren ve Cevdet Çalgan'ın babası Mahmut Çalgan, Bitlis İHD Temsilciliğine başvurarak kayıpların bulunmasını istemişti.
Aileler, 1999'da PKK'ya katılmak üzere Mutki'ye gelen dokuz kişi ile üç PKK'lının güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü ve toplu olarak Mutki - Kavakbaşı Karayolu üzerinde bulunan çöplük alana gömüldüklerini öne sürmüştü.
Aileler İHD temsilcileri ile birlikte Mutki Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak, Mutki'deki çöplük alan, Jandarma Karakolu'nun bahçesi ve Tatvan'da bulunan bir bölgede kazı çalışmalarının yapılmasını istemişti.
"KAZILAR DEVAM ETMELİ"
Bu talebi dikkate alan Cumhuriyet Başsavcılığı, Mutki-Kavakbaşı Karayolu'nun 1. kilometresinde çöplük olarak kullanılan bölgedeki dört noktada kazı başlattı. Dört ayrı noktada sürdürülen kazı çalışmalarında 12 kişiye ait kemik parçaları bulundu.
Kazı alanında "gözlemci'' sıfatıyla bulunan Bitlis Barosu Başkanı Avukat Enis Gül, "Kazıların ilk yapıldığı alanda dokuz kişinin kemikleri net bir şekilde belli oldu. Bu kemikler koruma altına alındı. Diğer üç kişiye ait kemikler ise üst üste gömüldüğü için birbirine karışmış vaziyette'' dedi.
İnsan Hakları Derneği Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Serdar Çelebi ise "Bu bir yargısız infazdır" dedi, sorumluların bir an önce yargı önüne çıkarılmasını istedi. Çelebi, kazıların birkaç farklı noktada sürdürülmesi için talepleri olduğunu da söyledi.
Yerel halkın 1999'da katledilenlerin gömüldüğü yeri zaten bildiğini, ailelerin önceki yıllarda da cenazeleri alma talepleri olduğunu ancak reddedildiğini hatırlatan Çelebi, bölgede kaybolmuş diğer kimselerin yakınlarının da Güroymak ve Mutki'de savcılığa başvurup dosyaya müdahil olmalarını istedi.
Çelebi'nin basın açıklaması sırasında yaklaşık 100 kişi de Kürtçe sloganlar atıp alkışlı protestoda bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.