1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. ARPAÇAY

  4. Kars'ın Yaylalarından 'Çeçil Peyniri'
Müftülük Bünyesinde Rehberlik BÜROSU

Müftülük Bünyesinde Rehberlik BÜROSU

Kars İl Müftülüğü'nde 'Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu' açıldı.

A+A-

Kars İl Müftülüğü'nde "Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu" açıldı.
Aile içi şiddet, karı-koca arasında yaşanan gerginlikler, evlat-anne baba ilişkilerindeki sorunlar ve kadına yönelik şiddetin Ülke genelinde son yollarda artması nedeniyle Kars İl Müftülüğü hizmet binasında kurulan Aile İrşad ve Rehberlik Bürosu, bu şekilde sorunu olanların müracaatlarını bekliyor.

Toplumun aile hakkında, din açısından doğru bilgilendirilmesini sağlamak, Aile yapısının korunmasına katkıda bulunmak, Halkın özellikle aile ve aile bireyleri ile ilgili dini içerikli soru ve sorunlarının çözümüne katkı sağlamak, Gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yapmak amacıyla kurulan Aile İrşad ve Rehberlik Bürosunda iki bayan vaiz görev yapıyor.
Büro personeli, başvuru sahipleriyle telefonla ya da yüz yüze görüşme yapıyor. Görüşme sırasında, hem kişinin hem de bölgenin hassasiyetleri dikkate alınıyor. Yapılan görüşmelere ilişkin bilgiler kartekse işleniyor, bu karteksler aylık periyotlarla müftülüklerce daire başkanlığına elektronik ortamda gönderiliyor. Ayrıca bu bilgiler büroda sistematik bir şekilde arşivleniyor. Büroya başvuran kişilerin sorunları dikkate alınarak gerektiğinde psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve avukat gibi uzmanlara yönlendiriliyor. Aile ve kadın konusunda, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen ulusal/bölgesel kampanya, proje ve eğitimler takip ediliyor. Büro personelinin bu eğitime katılmaları da sağlanıyor. Kadın ve aile ile ilgili olarak ulusal/uluslararası kabul edilen gün ve haftalarda etkinlikler yapılıyor veya yapılması sağlanıyor. İlgili kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde sempozyum, panel, konferans, drama ve musiki programları gibi sosyal faaliyetler düzenleniyor. Bürolar, bulundukları bölgenin aile yapısı ve sorunları konusunda araştırmalar yaparak arşiv de oluşturuyor. Kadın, çocuk, genç, yaşlı, özürlülerle ilgili konular başta olmak üzere aileyi ilgilendiren alanlarda yapılan araştırma ve yayınlar takip ediliyor ve arşivlenerek büro için kütüphane oluşturuluyor.
Diyanet İşleri Başkanlığının talimatıyla tüm illerde kurulan Aile İrşad ve Rehberlik Bürosu Kars’ta ise İl Müftülük Hizmet Binasının ikinci katında, 0474 2126915 nolu telefon ve karsaileirsat@hotmail.com E-mail adresiyle hizmetini sürdürüyor.
Geçtiğimiz hafta İl Müftüsü İlyas Gümüş de Cuma Vaazında Aile İrşad ve Rehberlik Bürosunun hizmetinden bahsetmiş, herkesin bilgi sahibi olmasını sağlamıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan İl Müftüsü İlyas Gümüş, “Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişte sanayileşmenin beraberinde getirdiği bir takım sıkıntılardan en kutsal yuvamız olan aile yuvası olumsuz etkilenmektedir. Dolayısıyla köylerden şehre göçün de vermiş olduğu sıkıntıyı beraberinde getirmiştir. Bu konuda aileler arasında geldiği yerde uyum problemi, geçinme problemi gibi bir takım sıkıntılar gündeme gelmektedir.” dedi.
Aile içi şiddetin son yıllarda artan bir tempoyla devam ettiğini de belirten Gümüş, “Diyanet İşleri Başkanlığımız İl Müftülükleri bünyesinde ailedeki çözülmeyi göz önüne alarak aile ve irşat programının oluşturulması istenmiştir. Bizde geçen yıl Haziran ayından itibaren İl Müftülüğümüz bünyesinde aile ve irşat bürosu oluşturduk. Şu anda iki tane bayan vaizimiz bu görevi yürütüyorlar. Kadın vaizlerimiz Kasım 2011 itibarıyla göreve başladılar. Daha önce bir Kur’an Kursu hocamızla Hacı Seyfi Camii’nin müezzini bu işi yapıyordu. Hacı Seyfi Camii’nin müezzini öğretmen olarak Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) geçtikten sonra İlahiyat mezunu Safiye Aslan ismindeki Kur’an Kursu hocamız belli bir süre bu görevi yürüttü. Bayan vaizler geldikten sonra da bunu bayan vaizlerimiz üstlendi.” diye konuştu.
Aile İrşad ve Rehberlik Bürosuna özellikle kadınların problemleriyle ilgili telefonlar geldiğini ifade eden Gümüş, “Bu telefonlar aracılığıyla soru soran insanların ihtiyaçlarına cevap verilmektedir. Bu büronun açılış sebebi; toplumun dini açıdan, ahlaki açıdan doğru bilgilendirilmesini sağlamaktır. Aile yapısının korunmasına katkı sağlamak. Halkımızın, özellikle aile ve aile bireyleriyle ilgili dini içerikli soru ve sorunların çözümüne katkı sağlamak. Gerektiğinde kurum ve kuruluşlar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapmaktır. Özellikle Sosyal Hizmetler Esirgeme Kurumunun Sevgi Evleri, Çocuk Evleri var, o evlere bayan vaizlerimiz gidiyorlar. Haftada bir gün oradaki çocuklarla ilgileniyorlar. Onları dini yönden motive etmeye çalışıyorlar. Özellikle Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüyle biz koordineli olarak çalışmaktayız. Kadın Kolları üyeleriyle ve yine Sivil Toplum Kuruluşlarıyla bu konuda ne yapabiliriz? konusunda çalışıyoruz. Evinden kovulmuş, sokağa atılmış kimsesiz hanımlara moral ve motivasyon yapılıyor. Aynı zamanda rehberlik ve danışmanlık hizmeti veriliyor. Bu konuda arkadaşlarımızı ciddi bir çalışma içerisindedirler. Yüz yüze ve ya telefonla görüşmeler yaparak halkımızın dini açıdan sorularına cevap veriyoruz. Büroya başvuran kişilerin sorunları dikkatle alınarak gerektiğinde psikolog, sosyolog hizmetler ve avukat gibi uzmanları yönlendiriyoruz. Aileyle ilgili ulusal, bölgesel gün ve haftalarda onlarla beraber etkinlikler düzenleniyor. İlgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde sempozyum, panel, konferans, drama ve musiki programlar gibi sosyal faaliyetleri düzenleniyor. Biz geçen yılki öğrencilerimizi konferans salonunda toplayarak onlara gerekli bilgilendirme yaptık. Ramazan ayında camiye gelen, teraviye katılan bütün hanımlara bu broşürlerden dağıttık. Camiye gelen her bayanın elinde bu broşürlerimiz mevcuttur.” şeklinde konuştu.
GÖRÜŞMELER GİZLİ TUTULUYOR
Sorunu olan kişilerle yapılan görüşmelerin gizli tutulduğunu da vurgulayan Gümüş, “Aynı zamanda görüşmeler kişiyle görevli arasında kalmaktadır. Yani gizli tutulmaktadır. Bize verilen bilgiler sır olarak tutulmakta ve üçüncü şahısa aktarılmamaktadır. Görüşmek isteyen kişiler ister bayan ister erkek olsun görevlilerle görüşebilmektedirler. Bununla ilgili telefonlarımızı var. Tel; 0474 212 69 15’ten 123 dahili telefonla bize ulaşabilirler. e-mail yolumuz var. karsaileirşat@hotmail.com var. Karsmüftülüğü@gov.tr adresimizden de bize ulaşabilirler.” dedi.
Şu ana kadar bir çok kişinin Aile İrşad ve Rehberlik Bürosuna müracaat ettiğini de hatırlatan Gümüş, şöyle konuştu: “Özellikle telefon ile soru yöneltiliyor. Sorulara görevli arkadaşlarımız tarafından cevap veriliyor. Genelde aktarılan sorunlar, kocasıyla olan şikayetler aktarılıyor. Aile içindeki şiddet bize aktarılmaya çalışılıyor. Bazen çocuklarıyla aile arasındaki problemler aktarılıyor. Çocuk aileyi dinlemiyor ve ya kötü alışkanlıklar edinmiş. O tip sorular genelde ağırlıklı olarak geliyor. Ya da dini mahiyette sorular geliyor. Özellikle hac ile ilgili sorular. İşte, kocam yok, hacca gidebilir miyim? gibi sorular geliyor. Bunun dışında oruç zamanında oruçla ilgili dini sorular ağırlıklı olarak bayanlar tarafından arkadaşlarımıza yöneltiliyor. Bir de aile içi problemlerle ilgili, mesela kadının kocasıyla ilgili ya beyin hanımıyla olan problemleri ve ya kayınvalidenin geliniyle olan problemleri ya da anne ve babanın çocuklarıyla ilgili olan problemleri, kötü alışkanlık kazanmış çocukların ‘Ne yapabiliriz?’ şeklindeki problemler geliyor. Kadın eşinden şikayetçi olduğu zaman kadını eşiyle beraber dinlemeye çalışıyoruz. Eğer koca kabul ederse onları beraber dinleyip bu konuda İslam’ın aile hakkındaki görüşlerini kendilerine aktarılmaya çalışılıyor.”
Aile içi şiddetin Kars’ta pek fazla olmadığını, genellikle kırsal alanlardan bu tür şikayetler aldıklarını söyleyen Gümüş, daha sonra şunları söyledi: “Bizde özellikle kırsal kesimde sıkıntı var. Erkeğe mutlak itaat şeklinde yanlış bir algı var. Halbuki kadının erkeğe karşı sorumlulukları ve erkeğinde kadına karşı sorumluluklarının olması gerekir. Ama erkek, evin mutlak reisiyim “dediğim dedik” mantığı hala bu bölgede yoğun olarak devam etmektedir. Bunu vaiz ve irşat yoluyla mutlaka giderilmesi lazım. Erkeklerin bu konuda mutlaka eğitilmesi lazım. Bu eğitimde ailede çocuklardan başlamak lazım. Tabi bu bir anda düzelecek bir şey değildir. Örf ve adetler bu konuda sanki dinini emriymiş gibi algılanmaktadır. Onda da ciddi sıkıntı var. Bunun içinde yapılacak olan şey çocukları küçük yaştan itibaren erkeğin sorumluluklarını, kadının sorumluluklarını mutlaka bilinçli bir şekilde İslami kurallar çerçevesinde bunların anlatılması lazım.”

İslam penceresinden bakıldığı zaman her konuda bize model olan Allah Resulü’nün (s.a.v) aile hayatına bakmak yeterlidir. Onun hayatına baktığımız zaman hanımlarına karşı daima şefkatli ve merhametli davranmış. Güler yüzlü davranmış. Affedici olmuş. Bağışlayıcı olmuş. Dolayısıyla ev işlerinde hanımlarına yardımcı olmuştur. Özellikle kendi elbiselerinin söküğünü kendi dikmiş. Ayakkabılarını kendisi boyamış. Yani bizim Anadolu’daki o kazak erkeği tabiri Allah Resulü’nün hayatında göremiyorsunuz. Kadın şunu çok iyi bilmeli; evlilik hayatının en önemli kuralı sevgidir. Eşler arası bağlılıktır. Burada önemli olan şey iletişim kanallarını açık tutmaktır. Kadın beyine karşı sorumluluklarını yerine getirdiği zaman erkek de hanımına karşı sorumluluklarını yerine getirdiği zaman zaten problem kendiliğinden yüzde 70’i yüzde 50’si çözülmüş olacaktır. Geriye kalanda bir uzlaşı sanatıdır evlilik. Eşler birbirini karşılıklı sevgi ve saygıyla, iyi günde de kötü günde de problemleri aile içinde çözebilirler. Çözmemeleri gibi bir gerek yok. Çünkü önümüzde Resulullah gibi bir örnek vardır. Resullah’ın aile hayatını kendilerine model alırlarsa çözülemeyecek hiçbir problem görmüyorum. Bu birimi vaizler yoluyla tanıtmaya çalışıyoruz. Onun dışında da gittiğimiz aile toplantılarında bu broşürleri dağıtmaya çalışıyoruz.”


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.