1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mardin Cezaevi'nde Diyarbakır İSYANI
MKMli Sanatçılardan Perwere TEPKİ

MKM'li Sanatçılardan Perwer'e TEPKİ

Şivan Perver'in TRT 6'da Kürtler için önemli bir tarih olan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirildiği 15 Şubat günü yayınlanacak şekilde söyleşi yapmasına bir tepki de MKM'li sanatçılardan

A+A-

Şivan Perver'in TRT 6'da Kürtler için önemli bir tarih olan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirildiği 15 Şubat günü yayınlanacak şekilde söyleşi yapmasına bir tepki de MKM'li sanatçılardan geldi.

MKM'li sanatçılar, "Hala Kürtçe konuşmanın ve şarkı söylemenin yargılama konusu olduğu bir ülkede AKP'nin oyununa gelen Perwer'i tarihte, Kürtlerde affetmeyecek" dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüşen ve 15 Şubat günü TRT 6'da röportajı yayınlanacağı belirtilen Şivan Perwer'e, Kürt sanatçılarından tepki ve uyarı gelmeye devam ediyor. İstanbul Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) bünyesinde çalışmalarını sürdüren sanatçılar, "Ya oyuna geliyorsun, ya bunca yıllık uğraştığın geçmişe ihanet ediyorsun" diye Şivan Perwer'e mesaj gönderdi. Agıre Jiyan grubunun solisti Ali Geçimli, Perwer'in üzerinde oynanan oyunun pek farkında olmadığı görüşünde. Geçimli, "Belik kendisince bir barış elçisi rolüne girme istiyor. Türk ve Kürt halklarına sanatıyla müziğiyle barışa hizmet ettiğini düşünüyor ama Şivan 8 yıldır devletin ve hükümetin Kürler üzerinde oynadığı tavsiye politikalarını göremiyor" dedi. Perwer'in yıllarca siyaset yapmak istemediğini sanatıyla kültürüyle tanınmak istediğini dile getirdiğini söyleyen Geçimli, bu gün Kürtleri yok sayanlarla birlikte hareket etmesinin ise çelişki olduğunu söyledi.

'Hala Kürtçe söylediği için sanatçılar ceza alıyor'

Perwer'in geçmişe bakması gerektiğini ifade eden Geçimli, "Son gelen barış elçilerin nasıl karşılandığını ve sonrasında olanları takip etmiştir. Bu gün Türkiye'de hala çocuklar cezaevlerine konuluyor öldürülüyor. Kürtler hala hakları anayasal güvenceye alınsın diye mücadele ediyor" şeklinde konuştu. Perwer'in kendi şarkılarında geçen "hani biz kardeştik" söylemine dikkat çeken Geçimli, "Hala Türkiye'de Kürtler en temel demokratik haklarına kavuşamamışken Şivan, hükümetin açtığı ve Kürtlerin yasal hakları olmayan bir kanalda konser vereceğini söylüyor. Şuan yaşananlar hiçbir şekilde Şivan Perwer'e yakıştıramıyorum" dedi. Perwer'in 'Ben Türkiye'ye geldiğimde kendimi özgürce ifade edemeyeceğim kendi düşüncelerimle yaşayamayacağım mutlaka sorunlar yaşayacağım' sözlerini hatırlatan Geçimli, "Bunları güvence altına alındığını düşünüyorsa dönüp hala ceza alan MKM sanatçılarına baksın. Hala sanatçılar Kürtçe şarkı söyledikleri için cezalar alıyor. Şivan'dan beklentimiz bu oynanan oyunu fark etmesi ve bu komplolara gelmemesi" diye konuştu. Geçimli son olarak, günübirlik kaygılarla para hesabı yapmaması tavsiyesinde bulunduğu Perwer'in TRT Şeş'e çıkmasının kendisini büyütmeyeceğini aksine küçülteceğini söyledi.

'Kime hizmet ediyor?'

Perwer'e tepki gösterenlerden biride söylediği Kürtçe şarkı nedeniyle hakkında davalar açılan ve geçtiğimiz aylarda gözaltına alınan MKM'li sanatçılardan Rojda. Perwer'in 'ben siyasete alet olmayacağım ben sanatçıyım ben herkesin sanatçısı olmak istiyorum' sözleri ile AKP'nin politikalarına hizmet eden tutumunun birbiriyle çeliştiğini kaydeden Rojda, "Ama ben bu soruyu kendisine sormak istiyorum şimdi kime hizmet ettiği bu süreçte neye hizmet etti. AKP'nin kirli politikalarına hizmet etmedi mi böylelikle seçim malzemesi olmadı mı? Keşke sanatçı olarak kalabilseydi" dedi. Rojda devletin yıllardır Kürtdü Kürde kırdırtma politikasının sanatçılar üzerinde de oynan bir oyun olduğunu belirterek, "Yıllardır devletin yapmak istediği politikalara alet oluyor" diye konuştu.

'Kürt halkı bunu affetmez'

MKM'e bünyesinde çalışmalarını sürdüren Rodem Bingöl ise Şivan Perwer'in bilinçli olarak AKP'nin politikasına hizmet ettiğini dile getirdi. Bingöl, "Bu gün bir çocuğa bile sorulsa AKP'nin Kürtler üzerindeki politikasını anlatabilir. Perwer'in bunları görmeyecek biri olduğunu sanmıyorum. Bilinçli bir komploya alet olma ve kendine siyasi çıkar elde etme durumu var. Umarım bu yanlıştan döner ve halkına ihanet etmez. Yoksa Kürt halkı da tarihte bunu affetmez" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.