Mısır'da İç Savaşın Ayak SESLERİ

Mısır'da İç Savaşın Ayak SESLERİ

Yılbaşında İskenderiye’deki Kıpti kilisesine düzenlenen bombalı saldırı sonrasında yapılan protestolar, Hıristiyanları ve Müslümanları kamplara bölme eşiğine getirdi. Mısır basını ülkede iç

A+A-
Yılbaşında İskenderiye’deki Kıpti kilisesine düzenlenen bombalı saldırı sonrasında yapılan protestolar, Hıristiyanları ve Müslümanları kamplara bölme eşiğine getirdi. Mısır basını ülkede iç savaş çıkabileceği uyarısında bulundu.
ÜLKE GENELİNDE GÖSTERLER
Mısır'ın İskenderiye kentinde Azizler Kilisesi önünde yaşanan patlamanın ardından, ülke genelinde Hıristiyanlar ve sivil toplum örgütleri gösteriler düzenledi.
Uluslararası ajanslara göre Hıristiyan nüfusun yoğun yaşadığı başkent Kahire'nin Şubra semtinde yüzlerce kişi saldırıyı kınamak için gösteri yaptı.
Giza bölgesinde çevre yolunu trafiğe kapatan yüzlerce göstericiye polis müdahale etti. Göstericilerin Kahire çevre yolunu, İsmailiye ve İskenderiye'ye bağlayan köprüyü trafiğe kapatmaları nedeniyle trafik üç saat aksadı.
El Ghad ile Avukatlar Sendikasının Kahire şubesi de patlamayı kınamak amacı ile birer gösteri düzenledi.
6'SI AĞIR 42 KİŞİ YARALANDI
Beni Süef kentinde ellerinde haç taşıyan göstericiler, saldırıyı kınayarak El Kaide aleyhinde slogan attı.
Akşam saatlerinde Abbasiye semtinde bulunan Abbasiye Katedrali önünde İskenderiye'deki patlamayı protesto etmek için toplanan Hıristiyan göstericiler ile polis ve askerler arasında çatışma çıktı. Olaylarda 6’sı ağır 42 kişi yaralandı.
MÜBAREK BİRLİK ÇAĞRISI YAPTI
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, İskenderiye'de cumartesi günü bir kiliseye düzenlenen saldırının ardından Müslüman ve Hıristiyanlara terörizme karşı birlik çağrısı yaptı.
21 kişi hayatını kaybettiği ve 70 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili Mübarak saldırının Mısır'ı istikrarsızlaştırmak isteyen dış güçlerin işi olduğunun bütün işaretlerinin bulunduğunu söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama da saldırıyı barbarca bir eylem olarak niteledi ve sorumluluların yargıda hesap vermesinin sağlanması gerektiğini söyledi.
KİLİSELER İÇİN AĞIR ŞARTLAR
Geçtiğimiz ay kiliselerinin tamamlanmasına izin verilmemesi üzerine bazı Müslümanların da destek vermesiyle gösteri yapan Hıristiyanlar polisle çatışmış, olayda iki kişi ölmüş, 150 kişi de tutuklanmıştı.
Hıristiyanlar, cami inşaatlarına kolayca izin verilirken kiliseler için izin şartlarının ağırlaştırıldığını belirtiyorlar.
Ülkedeki Hıristiyan nüfusu hem doğum oranlarındaki hızlı düşüş ve hem de başta ABD ve Kanada olmak üzere Batılı ülkelere göçle birlikte hızla eriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.