1. HABERLER

  2. KENT HABERLERİ

  3. Minibüsçüler 'Havaraycı' OLACAK
Minibüsçüler Havaraycı OLACAK

Minibüsçüler 'Havaraycı' OLACAK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Havaray'ın olduğu bazı bölgelerde minibüs hatları bulunduğunu belirterek 'Projede minibüs esnafını sistemin içine alarak onları mağdur etmeyeceğiz' dedi.

A+A-

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Havaray'ın olduğu bazı bölgelerde minibüs hatları bulunduğunu belirterek "Projede minibüs esnafını sistemin içine alarak onları mağdur etmeyeceğiz" dedi.

Bağcılar'da, Merkez Mahallesi bölge parkı, spor tesisleri, kültür kompleksleri ile Yıldıztepe Gençlik Merkezi inşaatları temel atma törenine katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'a yönelik projelerle ilgili açıklama yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul'a iki yeni şehir projesini açıkladığını anımsatan Topbaş, ''İnşallah özellikle yüzde 50'si, dar gelirli insanlarımızı da dikkate alan ve şehrin problemli deprem riski bulunan alanlarına bir nefes aldıracak yeni şehirler kuruluyor'' diye konuştu. Daha sonra Topbaş ve davetliler, inşaatların temelini attı.

Topbaş, törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Havaray projesiyle ilgili sorusu üzerine Topbaş, İstanbul'da 635 kilometrelik bir raylı sisteme ihtiyaç duyulduğunu, bunu adım adım yapmaya başladıklarını kaydetti.

40 KİLOMETRELİK HAVARAY
Projeleri arasında, 40 kilometreye yakın Havaray hattının yer aldığını ifade eden Topbaş, şunları söyledi:

''Havaray'ın olduğu bazı bölgelerde, minibüs hatları var. Bu hatların olduğu yerdeki minibüs esnafının mağdur olmaması için, minibüs esnafını bir şirketin altında toplamak istiyoruz. Nasıl Otobüs A.Ş'yi kurduk, bunun gibi... Bu esnafımız, gelsin, Havaray'ı işletsin. Bir taraftan çözüm ararken, esnafımız mağdur olmasın. Bunlardan bir tanesi de Şişhane Kasımpaşa üzerinden olacak. Sefaköy Halkalı üzerinde yaptığımız var, aynı şekilde. Havaray projesinde, minibüs esnafını sistemin içine alarak, onları mağdur etmeyeceğiz. Projelendirme aşamasında.''

''İlk hat ne zaman hizmet vermeye başlayacak?'' sorusuna Topbaş, ''Bu hatları tanımlarken, yolcunun taleplerine, saatte kaç bin yolcu taşınacağına bakıyoruz. Buna göre sistem değişiyor. Yolcu sayısı arttıkça sistem pahalı hale geliyor. Bir de geçeceği güzergahlarda, çalışmalar yapılacak. Görüntü olarak rahatsız edici olmamalı, çevreyi rahatsız etmemeli'' yanıtını verdi.

8 NOKTADA DÜŞÜNÜLÜYOR
''8 değişik nokta mı düşünülüyor?'' sorusuna Topbaş, Havaray'ın 8 noktada düşünüldüğünü, bu sayının daha da yukarı çıkarılabileceğini belirterek, ''Anadolu yakasında, Kadıköy-Kartal metro hattımız var. Günde 1 milyon yolcu taşıyacak. Bu ana omurgaya içerlerden gelecek ulaşım sistemleri var. O ulaşım sistemlerini de Havaray'a çevirebiliriz. Böyle bir çalışma yapıyoruz. Yine aynı sistemlerle çözebiliriz'' cevabını verdi.

''Minibüsçülerin bir direnişi olabilir mi?'' sorusuna Topbaş, böyle bir şeyin olmayacağını, minibüsçülerin kendilerine güvendiğini, esnafı mağdur etmeyeceklerini vurguladı.

6 BİN YOLCU TAŞIYAN TELEFERİK
''Maliyetle ilgili bir çalışma var mı?'' şeklindeki soru üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, şunları söyledi:

''Kesin bir şey yok. Bir teleferik projemiz var. Onunla ilgili de çalışmalar yapılıyor. Bazı firmalardan teklif alınıyor. Bana bir çalışma getirdiler. Büyük bir vagon ve 6 binin üzerinde yolcu taşıma kapasiteli. Öyle büyük bir sistem konduğu zaman, onların ayakları bayağı ciddi ölçekte çıkıyor, kablolar çok kalın çıkıyor. Boğaz'da rahatsız edici olur. Boğaz'da, teleferiğin turistlik amaçlı ve daha az kapasiteli olması gerektiğini söyledim. Onun üzerinde çalışıyorlar. Onu da yap-işlet olarak düşünüyoruz. Güzergah çalışmasında, Altunizade ile onun karşısına gelen noktalar üzerinde duruluyor. Buralar çevreyi tahrip etmeyecek bir şey olmalı. Bu projeyi yap-işlet olarak almak isteyenler var. Turistik amaçlı, iki kıta arasında gezmek, turistler için çok anlamlı olacaktır.''

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.