1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Başbakan Yıldırım: Geleceğiniz Varsa Göreceğiniz de Var !
Milletvekili Birtane Kandile GİTTİ

Milletvekili Birtane Kandil'e GİTTİ

Aralarında BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ve belediye başkanlarının olduğu bir grup kadın yedi sivilin yaşamını kaybettiği Kandil'e gidiyor.

A+A-

Aralarında BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ve belediye başkanlarının olduğu bir grup kadın yedi sivilin yaşamını kaybettiği Kandil'e gidiyor. Heyet, daha sonra Ranya'da kurulan taziye evini ziyaret edecek.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri ve belediye başkanları ile sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan bir kadın heyeti, Kandil'e gidiyor.
Heyet, 21 Ağustos'ta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kandil'e yönelik hava operasyonunda, köylülere ait araçların bombalanması sonucu ölenlerin vurulduğu Kandil'deki Kortek-Ranya yolu üzerinde incelemede bulunacak.

Aralarında BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Mardin Derik Belediye Başkanı Çağlar Demirel, Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Başkanı Hülya Uyanık ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Genel Başkanı Zübeyde Teker'in bulunduğu heyet, daha sonra ölen siviller için Ranya'da kurulan taziye evini ziyaret edecek.

21 Ağustos'taki operasyonda Kortek-Ranya yolu üzerinden geçen sivil araç vurulmuş. Otomobilin içinde bulunan ailenin yedi üyesi ölmüştü. Yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle açıklanmıştı: Huseyin Mustafa, Hacı Mam Kak, Vêzan Huseyin, Zana Huseyın, Sonya Şemal, Solin Şamal, Xunav Huzeyr.

Haberin devamı..

Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nin (DÖKH) oluşturduğu ve aralarında BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ile BDP’li kadın belediye başkanlarının da bulunduğu heyet, Türk savaş uçaklarının Kortek-Ranya yolu üzerinde bombalama ile hayatını kaybeden sivillerin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu.

Ziyarete giden heyeti Ranya yolu üzerinde yaşamını yitirenlerin yakınları karşıladı. Heyetin ziyareti sırasında konuşan Mülkiye Birtane, “Kuzey Kürdistanlı kadınlar olarak tüm Kürdistanlıların acısını paylaşmak için buradayız. Ve acımız ortaktır. Sizin ve tüm Kürdistan halkının başı sağ olsun. Bu saldırılar tam bir vahşetti ve bu vahşet tüm Kürdistan’da uygulanıyor” diye konuştu.

Birtane’nin ardından konuşan yaşamını yitirenlerin köyü olan Boli Köyü Muhtarı Cabbar Enver, “Biz ve gerilla arasında hiçbir fark yoktur. Bir gerilla dağda şehit düştüğü zaman ailemizden birinin şehit düşmesiyle aynı acıyı yaşıyoruz. Bu şehitler tüm Kürdistan’ın ve ailesinin şedididir. Doğu, Batı, Kuzey ve Güney arasında hiçbir fark yoktur. Kürt nerede olursa olsun Kürttür. Düşmanlarımız da düşmanlık konusunda Kürtlere arasında ayrım yapmıyor zaten. Neden biz böyle bir ayrım yapalım” diye konuştu. Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin yaptığı ziyaret sırasında sıkıntı ve isteklerinin ne olduğuna dair sorular sorduğunu belirten Enver, Barzani’den şu taleplerde bulunduklarını ifade etti. “Bizim sayın Barzani’den tek ricamız, vermiş olduğumuz bu şehitlerin kanı yerde kalmasın. Bu şehitlerin kanı ulusal birlik için maya olsun. Kürt birliği mutlaka ve mutlaka sağlanmalı. Ki bu şehitlerin intikamı ancak bu şekilde alınır. Akan kanlar bu şekilde boşa gitmez.”

Taziye’de son olarak konuşan KDP’nin Kürdistan Listesi Parlamenteri Qadir Hasan ise, “Biz acınızı paylaşıyoruz. Bu acı büyük bir acıdır. Bu mesele için meclis toplandı. Bu ve benzeri sorunları çözmek için gün boyu tartıştı. Bir daha bu tür şeylerin tekrarlanmaması için hükümet olarak çaba içinde olacağız” dedi.

Taziyenin ardından heyet Türk savaş uçaklarının aileyi katlettiği yer olan Kortek’ê doğru yola çıktı. Ancak heyet Ranya çıkışında asayiş güçlerince engellendi.

Engele bahane olarak Federal Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı’ndan olay yerine gidiş için izin alınması ve Türk savaş uçaklarının hala Kandil semalarında dolaşmasından ötürü yaşanan güvenlik sorunu gösterildi.

Bu durumu protesto eden heyet Ranya çıkışında geri dönmek zorunda kaldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.