MB Faizi Sabit Tuttu AMA!

MB Faizi Sabit Tuttu AMA!

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz bugün son kez bir Para Politikası Kurulu toplantısına başkanlık yaptı.

A+A-

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz bugün son kez bir Para Politikası Kurulu toplantısına başkanlık yaptı.

18 Nisan'da görevi bırakacak olan Yılmaz, son toplantısında faizde değişikliğe gitmedi ancak zorunlu karşılık oranlarında artışa gitti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranlarını yüzde 1,50, borç verme faiz oranını yüzde 9 düzeyinde sabit tuttu. Politika faizi oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı da yüzde 6.25'te bırakıldı.

ZORUNLU KARŞILIK ADIMI
Merkez Bankası faize dokunmazken, zorunlu karşılık oranlarında artışa gitti. Zorunlu karşılık artışı piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Merkez Bankası, vadesiz mevduat için yüzde 12'den yüzde 15'e yükseltti. 1 aya kadar vadeli mevduat için yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı. 3 aya kadar vadeli mevduat için yüzde 9'dan yüzde 13'e yükseltildi.

Zorunlu karşılık oranı bankaların Merkez Bankası'nda tutmak zorunda oldukları para miktarını ifade ediyor. Merkez Bankası bu adımla kredi arzını azaltarak cari açığı yavaşlatmayı ve enflasyondaki olası artışı dizginlemeyi hedefliyor.

19 MİLYAR LİRA ÇEKİLECEK
1 Nisan itibariyle geçerli olacak olan kararla piyasadan 19.1 milyar lira çekilecek. Merkez Bankası, son dönemde artan petrol ve ürün fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkilerini sınırlamak için adım attığını açıkladı.

Ekonomistler faizin sabit tutulmasının ve zorunlu karşılıklardaki artışın ekonomideki büyümeyi yavaşlatacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.