1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kaptan Musa Aydın’dan Taşçı’ya Ziyaret
Marş ve Tekbirle Gelen Linç GİRİŞİMİ

'Marş ve Tekbir'le Gelen Linç GİRİŞİMİ

Kapılarının önünde ramazan davulu çalınmasını istemeyen Kürt ve Alevi Evli ailesinin evi taşlandı, ahırları ateşe verildi.

A+A-

Kapılarının önünde ramazan davulu çalınmasını istemeyen Kürt ve Alevi Evli ailesinin evi taşlandı, ahırları ateşe verildi. CHP'li Ağbaba olayın organize bir saldırı olduğunu belirtirken Alevi dernekleri de saldırıya tepkili.

Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü beldesinde önceki gece sahurda evinin önünde ramazan davulu çalınmasını istemeyen Alevi bir ailenin evi taşlandı ve ahır ateşe verildi.

Dün gece de sabaha karşı Evli ailesinin sloganlarla evine yürümek isteyen bir grup, güvenlik güçleri tarafından engellendi.

Evli ailesi olayın kendilerinin Kürt ve Alevi olmaları dolayısıyla yaşandığını ifade ederken yaşanan gerginlik sonrası küçük çocuklarını Adıyaman'da bulunan akrabalarının yanına gönderdiler.

Ağbaba: Saldırı organize

Olay yerinde incelemelerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yaptığı açıklamada, Evli ailesinin kapılarının önünde davul çalınmasını istememesi üstüne davulcunun durumu halka söylediğini ve galeyana gelen kişilerin üç saat boyunca sloganlar atarak evi taşladığını ve ahırı ateşe verdiğini ifade etti.

Olayın birkaç "hassas vatandaşın" işi olmanın ötesinde organize bir girişim olduğunu belirten Ağbaba, konuyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini, ardından bir rapor hazırlayacaklarını söyledi.

Yılmaz: İlk iş olarak "yakalım, yıkalım" diyenler var

Alevi Kültür Dernekleri Malatya Şube Başkanı Mahmut Nedim Yılmaz da yaşananları şöyle aktardı:

"Evli ailesi evde hasta olduğu için davulcuyu uyarıyor ve kapının önünde çalınmamasını rica ediyor. Ancak davulcu evvelsi gece yine kapının önüne gidiyor ve daha da abartılı şekilde davul çalıyor. Bunun üstüne davulcuyla aile arasında kavga çıkıyor."

"Davulcu da cemaate olayı abartılı şekilde anlatınca, belli bir grup ne olduğuna bakmadan gidip evi taşladılar."

"Ben olayın organize olduğunu düşünmüyorum. Bu insanlara engel olmak bir hayli zor. Biri 'haydi' dedi mi 'yakalım, yıkalım' şeklinde tepki veren insanlar maalesef var." "Burada da bir kişi evde hastası olduğunu belirterek kapısının önünde davul çalınmamasını istemiş. Bunda yanlış ne olabilir ki? Olayın ardından belediye başkanının Evli ailesine 'Siz buradan taşının; ben halka sahip çıkamıyorum' demesini de doğru bulmuyorum."

Hasan Evli: Hatamız Kürt ve Alevi olmak mı?

Saldırıya maruz kalan 65 yaşındaki çiftçi Hasan Evli, Malatya Yenigün gazetesine konuştu.

40 yıldır Sürgü'de yaşadığını ve tütün ekerek ailesinin geçimini sağladığını belirten Hasan Evli, bu yıl tarlayı 6 bin lira karşılığında icar ettirdiğini, üç gündür de tütünü sulamasına bile izin verilmediğini ifade etti.

"Hatamız bizim Kürt ve Alevi mi olmamız? Bizim günahımız bu mudur? Üç gündür jandarma komutanları gelerek bizim başka yere gitmemiz gerektiği yönünde konuşmalar yapıyorlar."

"Özellikle iki gündür dışarıdan gelen kişilerle birlikte evimizin önüne gelerek tekbir sesleriyle bizi taciz ettiler. Evimizi ateşe vereceklerini de söylediler. İlle de göçün gidin diyorlar. Biz nereye gidelim? Evimize saldıranlar büyük silahlarla, taşlar ve sopalarla evimizi başımıza yıkmaya çalıştılar."

Servet Evli: Davulcu Kürtlere ve Alevilere küfretti

Servet Evli ise olayın üç gün önce başladığını söyledi. Olayın kız kardeşinin davulcuya "Ben oruç tutuyorum, ama evdekiler oruç tutmuyor. Bunun için bizim evimizin çevresinde fazla davul çalma" şeklindeki konuşmasından sonra başladığını söyleyen Servet Evli, davulu çalan Mustafa Efşi'nin "Yarın gelirsem sana bir de mani okurum" şeklinde dalga geçtiğini belirtti.

"Babam, davulcu Mustafa Efşi'ye sözlü olarak müdahale etti. Bunun üzerine davulcu, herkesin duyacağı şekilde hem Kürtlere hem de Alevilere küfürler ederek, 'Bizim davulumuzdan rahatsızsanız, buradan gidin. Hangi ülke sizi kabul ediyorsa oraya gidin. Burası Müslüman ülkesidir. Yarın geleceğim beş davulla burada çalacağım' şeklinde bağırdı."

"Daha sonra da telefonla arayarak 50 - 60 kişiyi çağırdı. Daha sonra da eve saldırıda bulundular. Bizler de korktuğumuz için jandarmaya haber verdik. Jandarma olay yerine geldi. Olayı yatıştırdı."

"Eve ateş ettiler"

Servet Evli, ilk gece 50-60 kişinin saldırısına uğradıklarını, pazar gecesi ise organize olmuş 400-500 kişinin evlerine geldiğini belirtti.

Bu kişilerin önce İstiklal Marşı okuduğunu, ardından tekbir sesleriyle evi taşlamaya başladığını, "Kürtlere ölüm", "Alevilere ölüm", "Bunların hepsini yakın", "Bu dünyayı bunlara zindan edeceğiz" şeklinde bağırarak silahlarla eve ateş açtıklarını söyleyen Evli, evin dışındaki çitleri, kapıları, camları, kırarak eve girmeye çalıştıklarını söyledi.

"Karakoldan gelen jandarmalar, olayı sakinleştirmek için havaya ateş açtı. Bu olayı dışarıdan gören Ali Şahin adlı bir yurttaş, 'Ayıptır bir aileye bu kadar baskı yapılamaz. Bunlar size ne yaptı?' dediği için saldırıyı yapan kişiler tarafından linç edilmek istendi. Jandarma Ali Şahin'i grubun elinden zor aldı."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.