1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. DEM Parti'den Pankart... Kars'ta 'Taşımalı' Seçmenin Sonuçlara Etkisi!
Malatyada ki Saldırı Meclise TAŞINDI

Malatya'da ki Saldırı Meclis'e TAŞINDI

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Malatya'nın Sürgü Beldesi'nde Kürt Alevi olduğu öğrenilen bir ailenin evinin, kalabalık bir grup tarafından taşlanarak camlarının kırılmasıyla sonuçlanan saldırı

A+A-

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü Beldesi'nde 28 Temmuz gecesi Kürt Alevi olduğu öğrenilen bir ailenin evinin, kalabalık bir grup tarafından taşlanarak camlarının kırılmasıyla sonuçlanan saldırıyı TBMM’ye taşıdı.

Birtane, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ramazan davulcusu ve aile arasında yaşanan tartışma üzerine evin önünde toplanan kalabalığın tekbir sesleri ile “Alevilere ölüm” diye bağırarak, evi taşlayıp, evin yanındaki hayvan barınağını da yıkarak kullanılmaz hale getirdiğini ifade etti.

“Bu vahim gelişme Alevilerin inançlarını özgür şekilde yaşayamadıklarını, baskı altında ve her an yeni bir katliamla karşı karşıya olduklarını gösteriyor” diyen Birtane, Alevilerin üzerinde ağır bir baskı olduğunun ortada olduğunu vurguladı.

Daha önce de Gaziantep, Adıyaman ve İzmir’de Alevilerin evlerine ve sokak başlarına kırmızı boya ile yazı ve işaretler konduğunu hatırlatan Birtane, “Bu gerginliklerin nedeni devletin Alevi inancını öteden beri yok sayarak, tek inanç vurgusu yapmasından kaynaklanıyor.

Dinsel hizmetler de bunun üzerine kurgulanmıştır. Yargıtay 7. Hukuk Dairesinin, cami ve mescit dışında bir yerin ibadethane olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı yönündeki kararı, Cemevlerini ibadethane olarak gören Alevilere açık bir dayatma niteliği taşıyor.

Alevileri dışlama anlamına gelen bu karar, Alevilerin inançlarını yaşayacak demokratik ortamın olmadığını bir kez daha ortaya koyarken, halk arasında Alevilere dönük önyargıları güçlendiriyor ve olası gerginliklere de zemin hazırlıyor” ifadelerinde bulundu.

Birtane yanıtlanmasını istediği şu soruları Bakan Şahin’e sordu::

* Malatya’da yaşanan olayla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Soruşturma kapsamında göz altına alınan ya da tutuklanan kaç kişi bulunuyor?

* Olaydan sonra güvenlik önlemi alınmış mıdır? Başka illerde de olası gerginliklerin yaşanmaması ve Alevi yurttaşların can güvenliğini korumak için nasıl önlemler alınmıştır? Valiliklere önlem alınması konusunda bir bildirim yapılmış mıdır?

* Malatya’da yaşanan olayla ilgili yapılan inceleme sonucu tartışmanın neden yaşandığı konusunda bilgiler edinilmiş midir?

* Aileye verilen maddi ve manevi zarar tazmin edilmiş midir?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.