1. HABERLER

  2. Maden Ocağında Göçük: 19 Ölü
Maden Ocağında Göçük: 19 Ölü

Maden Ocağında Göçük: 19 Ölü

Bursa Mustafakemalpaşa'daki maden ocağında göçük meydana geldi. 19 işçi 220 metre derinlikte hayatını kaybetti.

A+A-
Bursa Mustafakemalpaşa'daki maden ocağında göçük meydana geldi. 19 işçi 220 metre derinlikte hayatını kaybetti.
Bakan Dinçer son denetimde madende eksikler saptandığını belirtirken DEV-MADEN-SEN Başkanvekili Tayfun Görgün, madende doğru ölçüm yapılsaydı, metan gazının yükseldiğini görülmüş olacağını, dinamit patlatılmayacağını, 19 işçinin de şimdi hayatta olacağını söyledi
Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nin Alpagut Köyü Devecikonağı mevkiinde bulunan Bükköy Madencik ve Turizm Anonim Şirketi'ne ait kömür ocağında, dün akşamki grizu patlamasında 19 madenci yaşamını yitirdi. Olay yerinde kurtarma çalışmalarını izleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, “Kurtarma ekiplerimiz işçilerin bulunduğu bölgeye ulaştı. Maalesef işçilerimiz hakkın rahmetine kavuştu” dedi.
Kömür ocağındaki facia, 16.00- 24.00 vardiyasında görev yapan 32 işçi çalışırken, saat 19.30'da meydana geldi. Bükköy Madencik ve Turizm Anonim Şirketi'nin 1983 yılından bu yana işlettiği ocak bir anda cehenneme dönerken, patlamanın olduğu yere uzak bölgede bulunan 13 işçi can pazarından kendi imkanlarıyla kurtuldu. Yerin 220 metre derinliğinde tahkimatın çökmesi sonucu mahsur kalan işçileri kurtarmak için çalışma başlatıldı.
Bursa ile Balıkesir'in Dursunbey, Kütahya'nın Tunçbilek ve Manisa'nın Soma ilçelerindeki maden ocaklarından gelen uzman ekipler mahsur kalan işçilere ulaşmak için yoğun çaba harcadı.
ÇOK SAYIDA EKİP SEVK EDİLDİ
Patlamayla birlikte ocakta yoğun gaz ve yangın devam ettiği için ilk aşamada gelen ekipler ilerleme sağlayamadı. Uzun süre ocağa temiz hava verildikten sonra ekipler içeri girebildi. Zonguldak'daki Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan uzman ekip istendi. Ancak helikopter hava muhalefeti nedeniyle kalkış yapamayınca ekip saat 01.30'da karadan yola çıktı.
Çoğu çevre köylerden olan işçilerin yakınları ocak başına koştu. Gözyaşı döken kadınlar ve çocuklar, yakınlarının kurtarılmasını umutla sabaha kadar bekledi. Kızılay bölgeye personel ve erzak yardımında bulundu.
GÖÇÜKTE 19 İŞÇİ KALDI
Devecikonağı'ndaki maden ocağındaki kurtarma çalışmaları günün ilk ışıklarına kadar devam etti. Sabah saatlerinde ocağa temiz hava verilmesinin ve göçüğün kaldırılmaya başlanmasının ardından Zonguldak'tan ve Soma'dan gelen iki ayrı uzman ekip, 220 metre derinlikte patlamanın olduğu bölüme ulaştı ve işçilerin tamamının yaşamını yitirdiği bilgisini yetkililere iletti.
Maden ocağında grizuda yaşımını yitiren 19 işçi şunlar: Ali Kazan, İzzet Kuşoğlu, Murat Aydın, Şenol Kurt, Emir Ali Turhan, Murat Hanay, Mehmet Banbal, Seyit Ali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Yusuf Karaca, Erol Boran, Yonis Arıçiçek, Ramazan Baştepe, Ertuğrul Demiray, Yahya Arabozan, Erol İkiz, Muammer Aktaş, Ahmet Çetin ve Mehmet Çetin.
BAKAN: HAKKIN RAHMETİNE KAVUŞTULAR
İşçilerin yaşamını yitirdiği bilgisi alındıktan sonra gece saat 03.00'den itibaren ocak başında kurtarma çalışmalarını izleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, “Kurtarma ekipleri işçilerin olduğu bölgeye ulaştı. Maalesef işçilerimiz hakkın rahmetine kavuşmuş” dedi.
Olayla ilgili bilgi verirken, grizu patlamasıyla birlikte tahkimatın çöktüğünü, kurtarma ekiplerinin güvenliklerini sağlamak için temkinli hareket edildiğini söyleyen Bakan Dinçer, “Kurtarma ekipleri tahkimatları güçlendirerek ilerleyecek. Maalesef arkadaşlarımızı kaybettik. Çıkarılmaları zaman alacak. Bugün geç saatlere kadar devam edebilir” dedi.
DENETİMDE OCAKTA EKSİKLİK SAPTANDI
Bakan Dinçer, patlamanın şiddetli olmamasına karşın tahkimatın çökmesiyle facianın meydana geldiğini söyledi. “İşletmede bir sorun var mı?” sorusu üzerine, bu madenin sürekli kontrol edilen bir işletme olduğunu söyleyen Bakan Dinçer, işletmenin 1983 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini ve bugüne kadar herhangi bir kaza yaşanmadığını dile getirdi. Dinçer, şunları söyledi: “İşletmenin düzenli olarak denetimi yapılmış. Zaten biz maden ocaklarını bakanlık olarak proje kapsamında denetime tabi tutuyorduk. Burası hem Bursa Bölge Müdürlüğümüz tarafından, hem de Ankara’daki Teftiş Kurulu tarafından denetlenmiş bir firmadır. Mayıs ayında en son denetimi yapılmış. Eksikleri tespit edilmiş ve onları da aralık ayına kadar tamamlanmak üzere kendilerine talimatlandırılmıştı. Ancak aşağıda bu eksikliklerin ne kadarının yapılıp yapılmadığını henüz bilmiyoruz. İncelemelerimiz devam ediyor. Müfettiş arkadaşlarımız da buradalar. Sanıyorum hadiseleri daha net görme imkanımız olacak” dedi.
'İŞVEREN MALİYETTEN KAÇMAK İÇİN DÜZENLİ ÖLÇÜMDEN KAÇMASA ÖLMEZLERDİ'
Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (DEV.MADEN-SEN) Başkanvekili Tayfun Görgün, madende doğru ölçüm yapılsaydı, metan gazının yükseldiğini görülmüş olacağını, dinamit patlatılmayacağını, 19 işçinin de şimdi hayatta olacağını bianet'e söyledi.
ÖLÜM GETİREN NEDENLER
Görgün'e göre, kömür madenlerinde emekçilerin ölmelerine yaralanmalarına neden olan patlamaların temel nedenleri şöyle:
- Düzenli ölçüm yapılmaması.
- Havaladırma yapılmaması.
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın eksik denetim yapması ya da denetimlerde bulduğu eksikliklerin giderilmesinde süreci takip etmemesi.
- İşverenlerin nitelikli eleman çalıştırmaması.
- Hükümetin özel maden şirketleri için değiştirdiği yasal düzenlemelerle madenlerde iş Uluslar arası güvenliği standartlarını bozmuş olması.
Görgün'ün verdiği bilgiler ve açıklamaları şöyle. Dinamit kullanılan yöntem: Dinamit galerideki maden tabakalarını gevşetmek için hafif patlamalar yaratmakta kullanılır. Maden işçileri gevşeyen tabakaları indirir, göçüğü önleyecek kuvvetlendirme yapılır, sonra çalışırlar.
Ölçüm metanın yükseldiğini gösterirdi: Metan gazının düzeyini görmek için düzenli ölçüm yapılır. Bu standarttır. Metan birden bire yükselmez. Her an ölçülür. Bir uzmanın gözü hep bu değerlerdedir. Eğer bu olsaydı, metanın yükseldiği görülür, havalandırma yapılır, metan boşaltılır ve dinamit sonra patlatılırdı. Ama işverenler ölçümleri geniş aralıklarla yapıyorlar.
Nitelikli eleman çalıştırılmıyor: İşverenler nitelikli elemana da maliyet olarak bakıyorlar. Örneğin "pahalı oluyor" diye her vardiyaya mühendis koymuyorlar. Bir mühendis bazen üç maden ocağına birden bakıyor.
Denetim ve takip yetersiz: Bakan Ömer Dinçer "Mayısta denetim yapıldı, eksikliklerin giderilmesi için süre verildi" diyor. Ama madencilikte hayati tehlike taşıyan eksiklikler, örneğin havalandırma sorunları giderilene kadar madenin kapatılması gerekir. Denetimler zaten eksik, denetimde ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesi için ne yapıldığına dair takipler de eksik.
Hükümet standartları bozdu: Madencilikte nitelikli eleman, mühendis bulundurma, gaz ölçümü, havalandırma, denetim konularında uluslararası standartlar vardır. Hükümet, bunları "ek maliyet olarak gören" özel şirketler için standartları bozdu. Kuralsız çalışmaya kapı açtı. En son ağustosta çıkardıkları madencilikle ilgili iş güvenliği yönetmeliğinin iptali için Maden Mühendisleri Odası Danıştay'da dava açtı.
Her madenin kendi kurtarma ekibi olmalı: Bu patlamadan sonra kurtarmada yaşananlar tam bir rezalet. Çevredeki devlete ait maden işletmelerinden ekipler beklendi. Zonguldak'taki ekip zamanında getirilemedi. Asıl sorun, her madenin kendi uzman kurtarma ekibinin olması gerekirken olmaması. Tunçbilek'ten, Zonguldak'tan gelen ekipler aslında kendi madenleri için kurulmuş ekipler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.