1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yüksekova’da Sokağa Çıkma Yasağı Kaldırıldı
Lazların Yeni Anayasa TALEPLERİ

Lazlar'ın Yeni Anayasa TALEPLERİ

Yeni anayasa için birçok kurum meclis komisyonuna taleplerini sunarken, SIMA Laz Kültür ve Dayanıma Vakfı da önerilerini meclise sundu.

A+A-

Yeni anayasa için birçok kurum meclis komisyonuna taleplerini sunarken, SIMA Laz Kültür ve Dayanıma Vakfı da önerilerini meclise sundu. Vakfın önerileri arasında, değiştirilen Lazca yer isimlerinin iadesi, Lazcanın seçimlik ders olması ve üniversitelerde Laz Dili ve Edebiyatı Enstitüleri’nin açılması bulunuyor.

Mecliste oluşturulan anayasa komisyonuna geçtiğimiz ay içerisinde tekliflerini sunan SIMA Laz Kültür ve Dayanıma Vakfı, Lazca üzerindeki yasakların kalkmasını talep etti.

Lazların dili ve tarihinin anlatıldığı raporda, ilk olarak 1929 yılında Sovyetler Birliği’nde “Mç’ita Murun3xi” (Kızıl Yıldız”) adlı bir dergide Laz alfabesine yer verildiği belirtildi.

Uzun süre Laz kimliği ile yaşayan halkın 1923’ten itibaren asimilasyona uğratıldığına değinilen raporda, Lazca’nın kaybolmak üzere olan dillerden biri olduğu ifade edildi.

Vakfın Lazca’nın kaybolmaması için mücadele ettiğinin belirtildiği raporda şu talepler yer aldı:

-Değiştirilen yer isimleri iade edilmeli,
-Lazca ve Anadolu’da var olan diğer diller, ilköğretim ve liselerde seçimlik ders olmalı,
-Laz Dili ve Edebiyatı Enstitüleri açılmalı,
-TRT’de Lazca yayın yapılmalı,
-Lazca’nın öğretilmesi önündeki yasaklar kaldırılmalı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.