1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İstanbul'da Gece ve Köprüler
Latince Alfabeli Kürtçe Eğitim BAŞLADI

Latince Alfabeli Kürtçe Eğitim BAŞLADI

Ermenistan makamları tarafından 2010 yılında kabul edilen Latince alfabeli Kürtçe eğitim ve öğretime resmen başlandı.

A+A-

Ermenistan makamları tarafından 2010 yılında kabul edilen Latince alfabeli Kürtçe eğitim ve öğretime resmen başlandı. İlk kez bu yıl bütün ilköğretim sınıflarına fon ayıran Erivan hükümeti, Kürtçe eğitim kitapları bastı. Kürtçe eğitim yılının start alması nedeniyle Kürt köyü Elegez'de tören düzenlendi.

ANF'nin haberine göre,Ermenistan'da yaşayan Kürtler, 1941'den 2010 yılına kadar sadece Kürtçe Kiril alfabesiyle eğitim görmek zorundaydılar. Uzun yıllar süren Kürtlerin mücadelesi sonucu Erivan hükümeti 2011 yılında Latince Kürtçe eğitime izin verdi. Fakat ekonomik sıkıntılar yüzünden hükümet sadece ilköğretimin 1. ve 2. sınıfına giden Kürt çocuklarının anadilde eğitim masrafını karşılıyordu.

2011/2012 eğitim ve öğretim yılında ise hükümet ilköğretim sınıflarında görülecek Kürtçe eğitim için fon ayırdı. Kürt yazar ve şair Elîxanê Memê'nin Kürtçenin Kurmancî lehçesiyle hazırlanan kitaplarını yayınlayan hükümetin bu tavrı, ülkede yaşayan Kürtler tarafından sevinçle karşılandı.

Yeni Kürtçe eğitim ve öğretim yılının başlaması vesilesiyle Axbaran bölgesinde bulunan Kürt köyü Elegez'de tören düzenlendi. Axbaran kaymakamlık yetkilileri ve Kürt öğretmenlerin katıldığı törende Ermenistan Kürtlerinin temsilcisi Kinyasên Hemîd, 3 yıldır Kürtçe eğitimin Latince alfabesiyle yapılmasının çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

Daha sonra söz alan Kürdistan Komitesi Başkanı Jenya Qadir "Burada hazır bulunan müdür, öğretmen ve veliler çocuklarımıza anadillerini öğretiler. Çünkü anadil birliğimizin vesilesi olacak" dedi. Ders kitaplarını hazırlayan Elîxanê Memê ise, eserlerinin okullarda okutulmasının kendisi için büyük bir gurur kaynadığı olduğunu söyleyerek, bütün Kafkasya Kürtlerinin Ermenistan'daki Kürtçe eğitimi desteklemesini istedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.