1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Berfo Ana'nın Ağıtı, 12 EYLÜL !
Kürtler Oruç İçin SOKAKLARDA

Kürtler "Oruç" İçin SOKAKLARDA

Bismil'deki olaylarda öldürülen İbrahim Oruç'un cenazesi toprağa verildi. Birçok şehirde protestolar sürüyor; çatışmalarda yaralılar var.

A+A-

Bismil'deki olaylarda öldürülen İbrahim Oruç'un cenazesi toprağa verildi. Birçok şehirde protestolar sürüyor; çatışmalarda yaralılar var.

Bismil'de Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) veto kararını protesto edenlere müdahale edilmesiyle başlayan olaylar sırasında yaşamını yitiren İbrahim Oruç'un cenazesi toprağa verildi.

Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) haberine göre Bismil'de esnaf kepenkleri açmadı, Oruç'un öğrenim gördüğü Cahit Sıtkı Tarancı Lisesi başta olmak üzere okullar boykot edildi.

Oruç'un cenazesine, Diyarbakır, Batman ve Mardin'den yüzlerce araçlık konvoyla gelen binlerce kişinin yanı sıra BDP eski eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, milletvekilleri Osman Özçelik, Şerafetin Halis, Nezir Karabaş, Hamit Geylani, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu" Diyarbakır adayı Altan Tan da katıldı.

Cenaze sonrası çıkan gerginlikte, Batman Belediye Başkanvekili Serhat Temel başından BDP İl Eş Başkanı Saadet Becerikli ise kolundan yaralandı. Milletvekili Ayla Akat Ata polisler tarafından tartaklandı, Bengi Yıldız'ın üzerine ise gaz bombası atıldı

Protestolar diğer şehirlerde de dünden beri devam ediyor. Mersin'de bugün yapılan açıklamada, devletin şiddeti kınanırken, barış ve özgürlük mücadelesinin silahlarla durdurulamayacağının altı çizildi. Açıklamanın ardından Kürt kadınlar beyaz başörtülerini yaktılar.

Yüksekova.com'a göre, Bismil'in yanında, Çınar, Lice, Silvan, Hani, Ergani, Batman, Mardin, Diyadin, Doğubayazıt ve Malazgirt'te esnaf kepenk açmadı.

Çınar'da 1993 yılından sonra ilk defa kepenk kapatma eylemi gerçekleştirilirken, Batman'da ise ilk defa büyük alışveriş merkezleri de kepenk kapattı.

Diyadin'de ise BDP'liler sabah saatlerinde kurdukları çadırda 24 saatlik açlık grevi başlattı.

Hakkari Yüksekova'da yapılan basın açıklamasının ardından gerginlik yaşandı. Mustazaflar Derneği'nde çıkan yangın sonucu yaralılar olduğu belirtildi.

Hakkari Bağımsız Milletvekili Adayı Esat Canan, BDP'liler ve sivil toplum örgütü temsilcileri girişimlerde bulunmak üzere olay yerine gittiği ifade edildi.

Cizre, Van, Batman ve Kızlıtepe'de de ptotestocularla güvenlik güçleri arasında gerginlik öğle saatlerinden beri devam ediyor. Van'da polisin attığı gaz bombasının başına isabet etmesi sonucu H.A'nın yaralanarak Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldığı iddia edildi.

Batman'da açılan ateş sonucu polis memuru Hamdi Gök ve Mehmet Ali Gültekin silahla yaralandı. Hastaneye kaldırılan Gök ameliyata alındı; durumu ciddiyetini koruyor.

İzmir'de de "Demokratik Çözüm Çadırı"na polislerin saldırması sonucu sağ gözüne plastik mermi isabet eden Behçet Gültekin yaralandı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.