1. HABERLER

  2. Kars'ta Minibüs Devrildi: 1 ÖLÜ
Kürtçe Oyun Yaptığım İçin TEHDİT ALDIM

Kürtçe Oyun Yaptığım İçin TEHDİT ALDIM

Haldun Dormen Diyarbakır'da sahnelediği Kürtçe oyun için çok sayıda tehdit almış.

A+A-
Haldun Dormen Diyarbakır’da sahnelediği kürtçe oyun için çok sayıda tehdit almış.
Haldun Dormen'in geçtiğimiz aylarda Diyarbakır'da Kürtçe bir müzikal sahnelemesi oldukça konuşulmuştu.
Şimdiye kadar 200’e yakın oyun yöneten, yüzlerce oyunda rol alan 82 yaşındaki sanatçı, tiyatroya aynı zamanda, oyun yazarı, eleştirmen ve sanat danışmanı olarak da hizmet ediyor. Bugün beğeniyle izlenilen oyuncuların pek çoğu öğrencisi olan Haldun Dormen’le 60 yıllık sanat hayatını konuştuk.
•    Tiyatrocuların büyük bir kısmı ‘Sahnede son nefesini vermek’ istediklerini söyler, peki ya siz?
60 yıldır sanat hayatının içindeyim. Ben son nefesini de tiyatroda verecek kadar romantik değilim açıkçası. Son nefesimi yatakta vermeyi tercih ederim. O zavallı seyirciyi ölerek niye rahatsız edeyim ki? Onlar mutlu olsunlar, hiç üzülmesinler.
•    Bugüne kadar hiçbir tiyatro sahibi Güneydoğu’ya gidip Kürtçe bir oyun sergilemeyi istemedi. Siz bu anlamda cesur bir yüreksiniz!
Niye, o kadar cesur yüreklilik getiren bir şey mi, ben bunu anlamıyorum? Cesaret gerektirecek bir şey yapmadım. Yapılması gereken bir şeyi yaptım. Hoşuma da gitti ayrıca. Büyük keyif aldım. Oyunun Kürtçe olması bana daha çok haz verdi.
SEZEN’İ ARADIM GELMEDİ
•    Oyun hâlâ Diyarbakır’da oynanıyor mu?
Diyarbakır’da hâlâ devam ediyor ve çok ilgi görüyor. n Oyunun galasına Sezen Aksu da gelecekti ama gelmedi. Aradım, önemli bir işi çıktığını söyledi. Mahsun Kırmızıgül’e de telefon ettim, oyuna davet ettim. Yolculuğa çıkıyorum diyerek teklifimi geri çevirdi
KÜRTÇE SHAKESPEARE
•    Diyarbakır’da Kürtçe bir oyun sahneye koydunuz; bu fikir sizde nasıl oluştu?
Bana, “Kürt oyunu yap” dediler. Ben de “Ben Kürtçe bilmiyorum, Kürt oyunu yapamam” dedim. “Ancak ben Türkçe okurum, oynatırım, siz Kürtçe’ye çevirirsiniz” dedim. Diyarbakır’daki aktörlerin hepsi Kürtçe biliyor, Kürtçe oyunlar oynuyorlardı zaten. Beraberce Shakespeare’ın ‘Bir Kış Masalı’ adlı bir oyununa karar verdik. Sahneye Kürtçe bir oyun koymak çok zor olacak sanıyordum ama çok kolay oldu her şey. 3 gün boyunca oyunu Türkçe okuduk, bütün aktörler Türkçe okudu. Ben onlara ne istediğimi söyledim, onlar bana neler istediklerini söylediler.
•    Diyarbakırlı oyuncularla çabuk kaynaşabildiniz mi, aranızda anlaşmazlıklar çıktı mı?
Diyarbakırlı oyuncularla aramızda ilk başta garip bir duvar vardı. Belki benden korku duyuyorlardı. Ama o duvarı kırdık. Diyarbakırlı oyuncuların şimdi benden daha iyi dostları yok. Biri yanıma geldi İstanbul’a, oturup konuştuk, bir tanesi çocuğunun doğumunu haber verdi. Aramızda müthiş bir dostluk var. Sonuçta aynı ülkenin insanlarıyız. Biz Ermenilerle, Rumlarla hep yan yana yetiştik. Ama sonra ne olduysa oldu, o huzur bozuldu.
ELBET iZMiR’E GELiRSiN TEHDiDi
•    Kürtçe oyun yaptığınız için tepki gördünüz mü, tehdit aldınız mı?
Tepki aldım, bir tane tehdit mesajı aldım. “Elbette siz bir gün İzmir’e gelirsiniz!” demiş birisi” İzmirli biri bunu yazmış, beni tehdit ediyor. İzmir’e gelirsen seni öldürürüm demek istiyor. Öldürecekti beni herhalde. O oyundan sonra İzmir’e de gittim. Hiçbir şey olmadı. Şehit ailelerinden tepki aldım. Daha fazla gencimiz şehit olmasın diye yaptım ben bu oyunu halbuki. Onlar, “Biz şehit veriyoruz, bu adam kalkıp orada Kürtçe oyun sergiliyor” diye düşünebilirler. Benim amacım, Kürt Türk kardeşliği için ufacık bir taş atmaktı. Ahmet Kaya’nın hanımı oyunumuza geldi. Bana dedi ki, “Bu keşke 50 yıl evvel yapımış olsaydı, Türkiye’de hiçbir sorun kalmazdı” Kalır mıydı kalmaz mıydı bilmiyorum ama ortalık yumuşamış olurdu.
MEMATi KOMEDi DiZiSiNDE OYNAMALI
•    Televizyonda tanıdığımız pek çok ünlü isim aslında sizin öğrenciniz. Kimler var o listede sayar mısınız?
Bugüne kadar 500’ün üstünde oyuncu yetiştirdim. Orta yaşlıların çoğu benim öğrencim. Kurtlar Vadisi’ndeki ‘Memati’ yani Gürkan Uygun öğrencimdir. Memati harika bir komedyendir. Bence Memati’nin bir komedi dizisinde oynaması lazım. ‘Yukarıda biri mi var” adlı komedi oyunumuzda oynamıştı. Sonra başka bir komedi oyununda bir eşcinseli oynamıştı. Üstelik çok başarılı ve komikti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum