1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Masa Tenisinde Yükseliş Sürüyor
Kurbanlıkları Pahalı Satmayın UYARISI

Kurbanlıkları Pahalı Satmayın UYARISI

Ardahan Ziraat Odası (AZO) Başkanı Latifşah Sural, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvancıları uyararak, kurbanlıkları fahiş fiyatlardan satmamalarını önerdi.

A+A-
Ardahan Ziraat Odası (AZO) Başkanı Latifşah Sural, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvancıları uyararak, kurbanlıkları fahiş fiyatlardan satmamalarını önerdi.
AZO Başkanı Latifşah Sural, hayvan fiyatlarının çok pahalı olduğunu belirterek, Ardahan'dan diğer illere hayvan götürecek üreticilerin hayvanlarını pahalı satması halinde geri getirebileceği uyarısında bulundu. Üreticilerin hayvanlarını geri getirmemesi için fiyatları aşağı çekmesini gerektiğini ifade eden Sural, Ardahan Hayvan Pazarı'nda fiyatların çok yüksek olduğunu, bu nedenle vatandaşın kurbanlık alamadığını vurguladı. Hayvan sayısının ilde azalmasından dolayı fiyatların yüksek olduğunu anlatan Sural, sayının azalmasının başlıca nedeninin de göç olduğunu anlattı. Sürekli yaşanan göçten dolayı vatandaşın hayvancılık yapmaktan vazgeçtiğini söyleyen Sural, bölgede et ve süt taban fiyatlarının belirli olmamasından kaynaklanan istikrarsızlık ile kurbanlık edilen dişi hayvanların hayvan azalmasının da önemli rolü olduğuna dikkat çekti.
Bu arada hayvan pazarında kurbanlık alan vatandaşlar fiyatların yüksek olmasından yakınıyor. Alıcılar, bunun da bölgede hayvan azalmasından kaynakladığını belirtiyor. İlde et fiyatlarının 20-22 lira olduğunu söyleyen vatandaşlar, hayvancılık bölgesi olan Ardahan'da et fiyatlarının çok pahalı olduğunu, ithal etin fiyatların düşmesinde bir rol oynamadığını bildirdi. Tarım İl Müdürlüğü ise, geçen yıllara oranla hayvan sayısının azaldığını dile getirdi.
'Aşısız ve hayvan pasaportu olmayan kurbanlık almayın'
Ardahan İl Tarım Müdürü Fevzi Karakoç ise, aşısız ve hayvan pasaportu olmayan kurbanlıkların tercih edilmemesi gerektiğini söyledi.
Yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle Ardahan ve diğer illerde hayvan sevklerinde önemli miktarlarda artış meydana geldiğini belirten Karakoç, sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında büyük rol oynayacağını dile getirdi. Karakoç, kurbanlık alırken hayvanın aşısının gününde yapılmış olmasına ve pasaportunun olup olmamasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
"3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu gereğince il merkezi ve ilçelerden başka il ve ilçelere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde menşeine en yakın yerdeki İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi veya İlçe Tarım Müdürlüğü'nden veteriner sağlık raporu alınması mecburidir." diyen Tarım İl Müdürü Fevzi Karakoç, sevk edilecek ya da hayvan pazarlarında satılacak büyükbaş hayvanlara (sığır-manda) ve küçükbaş hayvanlara (koyun-keçi) en fazla 4 ay, en az 15 gün önceden şap aşısı uygulanmış olması gerektiğinin altını çizdi.
Kurbanlıkların kulak küpesi ve hayvan pasaportunun bulunmasının da önemli olduğunu ifade eden Karakoç, "Daha önceki yıllarda küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi bulunma şartı yokken ilgili yönetmeliğin 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesiyle zorunlu hale getirilmiştir. Küpelenmeyen ve kayıt altına alınmayan koyun ve keçilerin işletme dışına çıkarılması, nakledilmesi, pazara ve mezbahaya götürülmesi yasaklanmıştır. Belirtilen bu şartları haiz olmayan hayvanlar için kesinlikle veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve önceki yıllarda olduğu gibi hayvan pazarlarına sokulmalarına izin verilmeyecektir. Kaçak sevk durumlarında ise 3285 sayılı kanunun 5728 sayılı kanunla değişik 47. maddesi gereğince hayvan sahiplerine ve nakil vasıtaları sahiplerine 572 TL ile 5 bin 723 TL arasında değişen idari para cezası verilmektedir." uyarısını yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.