1. HABERLER

  2. Köylü Kadınların Kaz Çobanlığı BAŞLADI
Köylü Kadınların Kaz Çobanlığı BAŞLADI

Köylü Kadınların Kaz Çobanlığı BAŞLADI

Kars, Ardahan ve Iğdır illerinde yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte kadınların kaz çobanlığı da başladı.

A+A-

Kars, Ardahan ve Iğdır illerinde yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte kadınların kaz çobanlığı da başladı. Sabah erken saatte kazları otlatmaya araziye çıkaran nineler torunlarıyla birlikte günlerini gün ediyorlar.

Bölgenin en gözde kümes hayvanlarından olan bölge ekonomine de önemli katkı sağlayan kazlar her yaz döneminde köyleri şenlendiriyorlar. Kaz çobanlığı ise bu bölgelerde kadınlar özellikle de nineler tarafından yapılıyor. Evde ev işleri, ahırda hayvan bakımının yanında bir de kaz otlatma işiyle uğraşan kadınlar işleri severek yaptıklarını söylüyorlar. Kız torunlarını da kaz otlatmaya yanlarında götüren nineler hem torunlarının kırda bayırda eğlenmelerini sağlıyorlar hem de kaz bakımını öğretiyorlar. Çocuklarda kırlardan bol bol çiçek toplayıp kaz yavrularına bakıyorlar. Kaz yavrularını seven, kucaklarına alan ve onları otlatan kız çocukları günlerini gün etmenin sevincini bu şekilde yaşıyorlar.

İL DIŞINDAKİ DERNEKLERE SATILIYOR
Kars’ın Kümbet köyü, Arpaçay ilçesinin Doğruyol köyü ve Ardahan’ın Çıldır ilçesine bağlı Öncül köyünde de kaz yoğunluğu göze çarpıyor. Çıldır’ın Öncül köyünde kaz otlatan 50 yaşındaki Gülsen Ada, 43 yaşındaki Sevim Cömert ve 52 yaşındaki Kiraz Dudak bölgedeki yüzlerce kaz çobanından sadece bir kaçı. Gülsen Ada, kaz otlatmanın bu bölgede sadece kadınlar, nineler ve kız torunları tarafından yapıldığını çünkü incelik isteyen kaz çobanlığını kadınların daha güzel yaptığını söyledi. Kazların ilgiyi çok sevdiğini de belirten Ada, onlara gözü gibi baktıklarını ifade etti. Sevim Cömert de, kaz otlatarak elde ettikleri gelirleri özellikle çocuklarının okul ve diğer masraflarında kullandıklarını vurguladı. Cömert, bir kaz canlı olarak 70-80 TL’ye, yavru kazları da 25-30 TL’ye sattıklarını kaydederek, “Biz sabah saatlerinde kaz otlamaya geliyoruz ve akşam saatlerinde kazları kümeslerine götürüyoruz. Gün arasında ev işimiz olduğu zamanda kazları arazide torunlarımıza emanet edip köyde ev işlerini tamamladıktan sonra tekrar dönüyoruz. Kaz bakımı ve ev işinin yanında ahırda hayvanlara bile bakıyoruz. Eşlerimiz ise tarlada çalışıyor ve böylelikle el birliği içinde ekonomimize yardımcı oluyoruz. Çok mutluyuz ve işimizi severek yapıyoruz” dedi. Kiraz Dudak ise, “Kazları sadece otlatmıyor aynı zamanda da hastalıklarıyla ilgileniyoruz. Hastalandıklarında onlara ilaç tedavisi uyguluyoruz. Çünkü bunlar bizler için çok önemli. Bizler bu kazları büyüttükten sonra özellikle de il dışındaki derneklere satıyoruz. Onlarda düzenledikleri kaz gecelerinde konuklarına lezzetli kaz eti ikram ediyorlar. Çünkü kaz etinin çok sağlıklı olduğu söyleniyor.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.