1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Köprü ve Otoyollar ÖZELLEŞTİRİLDİ
Köprü ve Otoyollar ÖZELLEŞTİRİLDİ

Köprü ve Otoyollar ÖZELLEŞTİRİLDİ

Köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesi sonuçlandı.

A+A-

Türkiye tarihinin ikinci büyük ihalesinde iki köprü ve sekiz otoyolun işletmesi, 5.7 milyar dolara Koç-Ülker-UEM ortaklığına verildi.

Köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesi sonuçlandı. Türkiye tarihinin en büyük özelleştirme işlemlerinden olan ihalede en yüksek teklifi 5 milyar 720 milyon dolarla Koç Holding A.Ş. - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. Ortak Girişim Grubu verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Osman İlter'in başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde 1. elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Nurol Holding A.Ş. MV Holding AŞ - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ - Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ - Fernas İnşaat AŞ Ortak Girişim Grubu elendi. Açık artırmada artırım aralığı 10 milyon dolar olarak belirlendi. En yüksek teklifi 5 milyar 640 milyon dolarla Koç Holding A.Ş. - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. Ortak Girişim Grubu verdi.

Autostrade Per I'Italia SPA - Doğuş Holding A.Ş. - Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.Ş. - Akfen Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu yeni bir teklif veremeyeceklerini belirtince, ihale komisyonunun isteği üzerine Koç-Ülker-UEM ortaklığı teklifi 5 milyar 720 milyon dolara arttırdı ve ihale sonuçlandı.

Koç yüzde 40, UEM yüzde 40, Ülker yüzde 20

Toplam uzunluğu 1975 kilometre olan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ile sekiz otoyolu kapsayan özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi veren Ortak Girişim Grubu'nda Koç ve UEM Grubu'nun yüzde 40'ar, Ülker'e ait Gözde Girişim'in ise yüzde 20 payı bulunuyor.

İhaleye dahil otoyol ve köprüler şunlar:

- Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu

- Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu

- Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu

- Toprakkale-İskenderun Otoyolu

- Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu

- İzmir-Çeşme Otoyolu

- İzmir-Aydın Otoyolu

- İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu

- Boğaziçi Köprüsü

- Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu

İhale, bu otoyol ve köprüler üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıklarını kapsıyor.

Rekor, Türk Telekom özelleştirmesinde

Daha önce yapılan yüksek miktarlı özelleştirmeler ise şunlar:

- Türk Telekom: 6.55 milyar dolar

- Tüpraş: 4.1 milyar dolar

- Erdemir: 2.7 milyar dolar

- Halkbank: 2.5 milyar dolar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.