Kırbayır İçin TBMMye Soru ÖNERGESİ

Kırbayır İçin TBMM'ye Soru ÖNERGESİ

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, işkenceyle öldürülen Cemil Kırbayır'ın mezarının nerede olduğunu İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e sordu.

A+A-

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, işkenceyle öldürülen Cemil Kırbayır'ın mezarının nerede olduğunu İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e sordu.

Bakan Şahin'in yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi veren Birtane, 12 Eylül döneminde Kars'ta gözaltına alınan ve bir daha da kendisinden haber alınamayan Cemil Kırbayır için ailesinin 30 yıldır mücadele verdiğini söyleyerek, "Annenin çığlığı ancak 30 yıl sonra duyuldu ve başlatılan inceleme sonucunda yetkililer, Cemil Kırbayır’ın o dönem Kars’ta gözaltında işkence sonucu infaz edildiğini tespit etti. Bu itiraf, zaten tahmin edilen akıbetinin resmi makamlar sonucu kabul edilmesi olup, hükümete sorumluluk yüklemiş, en azından özür dileme gerekliliği doğurmuştur" dedi.

"Oğlu Cemil Kırbayır’ın gözaltında nasıl kaybedildiğini öğrenen annesi, şimdi ise oğlunun nereye gömüldüğünü öğrenmek için mücadele vermekte ve adalet istemektedir" diyen Birtane, Bakan Şahin'e şu soruları sordu:

"-Cemil Kırbayır’ın nereye gömüldüğü bilinmekte midir? Bilinmekte ise bu konuda ailesine bilgi verilmesi düşünülüyor mu?

-Eğer bilinmiyorsa, bulunması için yürütülen bir soruşturma var mıdır? Nerede ve nasıl hayatını kaybettiği hakkında elinizde kesin bilgi bulunması, mezarının nerde olduğuna ya da cesedinin ne yapıldığına ilişkin bilgi edinilmesini mümkün kılmıyor mu?

- Cemil Kırbayır’ın devlet gözetiminde işkence sonucu hayatını kaybettiği ortada iken neden henüz bir soruşturma başlatılmıyor? O dönemin Sıkıyönetim ve emniyet görevlilerinin kimler olduğu açık değil midir? Yürütülen bir soruşturma var ise ne aşamadadır?"

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.