1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Eş Başkanlardan Suruç Katliamına Kınama
Kıbrıslı Sendikalar AKPyi Topa Tuttu

Kıbrıslı Sendikalar AKP'yi Topa Tuttu

Halil İbrahim Akça'nın Lefkoşa Büyükelçisi görevine atanmasıyla başlayan tartışmalar sürerken Kıbrıslı 10 sendika ortak açıklama yaparak AKP hükümeti ve başbakan Erdoğan'ın Kıbrıslı Türkleri AB'ye kar

A+A-

Halil İbrahim Akça’nın Lefkoşa Büyükelçisi görevine atanmasıyla başlayan tartışmalar sürerken Kıbrıslı 10 sendika ortak açıklama yaparak AKP hükümeti ve başbakan Erdoğan’ın Kıbrıslı Türkleri AB’ye karşı rehin olarak kullandığını belirtti. Sendikalar Erdoğan’a “Elini adadan çek” çağrısı yaptılar.

6 ay önce atanan Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen'in görevden alınarak yerine Türkiye Yardım Heyeti Başkanı Halil İbrahim Akça’nın getirilmesiyle başlayan tartışmalar sürüyor. Akça’nın "Kıbrıs Türk'ünü cezalandırmak lazım" sözlerini kullandığını belirten Ada halkı, eleştiri oklarını ise AKP hükümetine yöneltiyor.

‘ERDOĞAN AB’YE KARŞI BİZİ REHİN OLARAK KULLANIYOR’

Sendikacılara yönelik sözleriyle tepki gösterilen Akça’nın büyükelçi olması 10 sendika tarafından kınandı. AKP hükümetinin Kıbrıs’ı stratejik bir ada, üzerinde yaşayan Kıbrıslı Türkleri de "besleme" olarak gördüğünü kaydeden sendikalar yaptıkları ortak açıklamada şu görüşlere yer verdiler:

"1980'li yıllardan beri Türkiye Cumhuriyeti'nin başına gelen hükümetler Kıbrıslı Türkler’i askeri, ekonomik ve siyasi işlerine karışarak kendi kendini yönetmesine ipotek koydular. Halkı üretimden kopararak gelişmesini engellediler, dayatma nem-liberal sömürü paketleri ile kazanılmış haklarına saldırdılar.

Kıbrıslı Türkleri Avrupa Birliği sürecinde buzdolabında rehin tutan bir zihniyetin ürünü olan AKP Hükümeti ise bir yandan Kıbrıslı Türkler için kalbinde beslemiş olduğu nefreti ortaya döküyor. Diğer yandan perde gerisinde tuttuğu gerçek valisini ortaya çıkararak, dışişlerinde hiç görev yapmamış tecrübesiz bir memur olan Sayın Halil İbrahim Akça’yı göreve getirerek, Kıbrıslı Türker’e gözdağı vermeye çalışmıştır.

Daha önceden Sayın Halil İbrahim Akça’nın görevden alınması için AKP Hükümeti'ne yazı yazmış olan Sayın Eroğlu'nun, şimdi gerekeni yapmasını bekliyoruz. Bizler, AKP Hükümeti'nin açık restini gördük. Bu reste karşılık onurlu mücadelemize tüm varlığımızla devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz."

RUM BASIN: ZITLAŞMA KONTROLDEN ÇIKIYOR

Kuzey Kıbrıs’taki hararetli tartışmalar ve AKP’ye yönelik eleştiriler Güney Kıbrıs basınında da geniş yer aldı. Fileleftheros gazetesi "Kırbaçlı Vali; Ankara işgal altındaki bölgelerde, hareketlenmeleri bastırma faaliyetinde” manşetini atattı.

Politik gazetesi ise "Yeni Büyükelçi çok kızdıran biri: Erdoğan ortamı gerginleştiriyor ve işgal altındaki bölgelerdeki tepkiyi tırmandırıyor" ifadesini kullanırken, Alithia gazetesi Ankara ile Kıbrıslı arasındaki zıtlaşmanın kontrol dışı bir hal aldığını yazdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.