1. HABERLER

  2. KESK'e Yapılan Baskınlar SONA ERDİ
KESK'e Yapılan Baskınlar SONA ERDİ

KESK'e Yapılan Baskınlar SONA ERDİ

DHKP-C'ye yönelik olduğu iddia edilen operasyon kapsamında KESK Genel Merkezi'nde devam eden aramalar son buldu.

A+A-

DHKP-C'ye yönelik olduğu iddia edilen operasyon kapsamında KESK Genel Merkezi'nde devam eden aramalar son buldu.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen olaya tepki göstererek, "Ancak otoriter, faşizan rejimlerde rastlanabilecek, emek ve demokrasi düşmanlığı üzerine inşa edilen, bu sözde ileri demokrasiye muhalefet eden herkes gözaltına alınıyor, tutuklanıyor" dedi. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Tunceli, Hatay ve Bursa'da aralarında çok sayıda Eğitim Sen üyesi öğretmenin de bulunduğu en az 140 kişi gözaltına alındı.

Sabah saatlerinde aralarından Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Dersim, Hatay ve Bursa'nın da bulunduğu 28 ilde DHKP-C'ye yönelik olduğu iddia edilen operasyon gerçekleştirildi. Operasyon kapsamında 167 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu belirtilirken, KESK Genel Merkezi de sabah saatlerinde basıldı. KESK Genel Merkezi'nde aramalar sona ererken, KESK MYK üyesi Akman Şimşek'in Antalya'da gözaltına alındığı belirtildi. Ağır derecede kanser hastası olan SES Ankara Şube Üyesi Leyla Durmaz'ın da kemoterapi sırasında gözaltına alındığı öğrenildi. Operasyonun Ankara ayağında 33 kişinin gözaltı kararı olduğu belirtilirken, gözaltına alınanların isimleri ise öğrenilemedi.

İzmir'de en az 10 öğretmen gözaltına alındı

İzmir merkez, Tire ve Torbalı ilçelerinde yapılan baskında da Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şubesi'nden Ayşegül İzmirli, Aytekin Dalkılıç, Eğitim Sen Tire Temsilcisi Eyüp Aksoy, Eğitim Sen Torbalı Şubesi Üyesi Hayri Aktaş, BES İzmir Üyesi Pınar Aktaş, Eğitim Sen İzmir 2 No'lu Şube üyeleri Yaşar Aslan, Özkan Kelek, Serpil Kelek, Eğitim Sen İzmir 4 No'lu Şube Eğitim Sekreteri Atra Bellur Çalım ve Mevlüt Akdemir gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Bozyaka Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi'ne götürüldüğü belirtilirken, gözaltındakiler için 24 saat avukatla görüştürülmeme kararının alındığı bildirildi.

Yine Antalya'da 2 ve Aydın'da 3 kamu görevlisi gözaltına alındı.

İstanbul ve Bursa'da 66 gözaltı

İstanbul'da düzenlenen operasyonda da bir çok noktaya eş zamanlı baskın yapıldı. Polisin yaptığı ev baskınlarında en az 50 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Bursa'da da Emniyet Müdürlüğü'nün başlattığı operasyon kapsamında devlet memuru olduğu belirtilen 16 kişi gözaltına alındı.

Balıkesir ve Çanakkale'de eğitimciler gözaltında

Balıkesir'de Eğitim Sen yönetici ve şube başkanlarının evleri basılarak aramalar yapıldı. Aramalar sonunda Eğitim Sen Ayvalık Şube Başkanı Cafer Keleş birlikte 10 kişi gözaltına alındı. Çanakkale'de de aralarında 18 Mart Üniversitesi'nden bir öğretim görevlisinin de bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Bursa'ya götürüleceği belirtildi.

Tunceli'de bir gözaltı

Tunceli'de sabah saatlerinde polisler tarafından evine yapılan baskın sonucunda Eğitim Sen Tunceli Şube üyesi Gürdal Çalık gözaltına alındı. Çalık'ın Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü belirtildi.

Hatay'da 12 eğitimci gözaltında

Antakya, İskenderun ve Samandağ'da sabah saatlerinde polisler tarafından yapılan eş zamanlı baskınlar sonucunda 12 kişi gözaltına alındı. Hatay Eğitim Sen Şube Başkanı Ayhan Erkal, Hatay Eğitim Sen Kadın Sekreteri Sabah Aras, Eğitim Sen Samandağ Temsilcilik Başkanı Cüneyt Kayıkçı, Eğitim Sen Samandağ Temsilcilik Yürütme Kurulu Üyesi Esat Turgut, Eğitim Sen Üyesi Ahmet Karaçay, Antakya SES Şubesi üyeleri Ahmet Aras ve Yavuz Yeşbek, İskenderun SES Şube Üyesi Merih Şanlı, Eğitim Sen üyeleri Dilek Kayıkçı, Kamer Kudret ve isimleri öğrenilemeyen iki kişinin daha gözaltına alındığı öğrenildi.

KESK'ten operasyona tepki

KESK, sabah saatlerinde üyelerine ve genel merkezlerine yönelik baskın ve gözaltılara ilişkin KESK Genel Merkezi önünde açıklamada bulundu. AKP hükümetinin "ileri demokrasisinin" her gün yaşanan gözaltı ve tutuklama furyası ile devam ettiğini belirten KESK Genel Başkanı Lami Özgen, "Ancak otoriter, faşizan rejimlerde rastlanabilecek, emek ve demokrasi düşmanlığı üzerine inşa edilen, bu sözde ileri demokrasiye muhalefet eden herkes gözaltına alınıyor, tutuklanıyor" dedi. Özgen, son dönemde ülkemizde yaşananların AKP hükümetinin yarattığı korku imparatorluğunun gölgesinin ulaşmadığı hiçbir alan bırakmamaya kararlı olduğunu belirterek, "Bu çerçevede Konfederasyonumuza ve bağlı sendikalarımıza yönelik baskıların sürekli olarak arttığı, Türkiye'nin dört bir yanında üye ve yöneticilerimize yönelen keyfi gözaltı ve tutuklamalarla kuşatılmaya çalışıldığımız tüm kamuoyunca bilinmektedir. Son bir yıldır ardı ardına yapılan operasyonlar sonucunda bugün toplam 59 yönetici ve üyemizin sendikal faaliyetlerimiz gerekçe gösterilerek tutuklanıp demir parmaklıklar ardına konulması yetmiyormuş gibi bu sabah erken saatlerde aralarında konfederasyonumuz Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Akman Şimşek'in yanı sıra konfederasyonumuza bağlı sendikaların yönetici ve üyelerinin de olduğu çok sayıda insan gözaltına alınmıştır" diye belirtti.

'Kaç arkadaşımızın gözaltına alındığını bize söylemiyorlar'

"Soruşturma gizliliği gerekçe gösterilerek kaç arkadaşımızın gözaltına alındığı konusunda tarafımızda bilgi verilmemektedir. Konfederasyonumuza ulaşan ve basından öğrendiğimiz bilgilere göre 100'ün üzerinde insan gözaltına alınmıştır" diyen Özgen, "Bunlardan kaçının bağlı sendikalarımızın yöneticisi veya üyesi olduğu konusunda henüz net bir bilgiye sahip değiliz. Ancak bildiğimiz bir şey varsa o da AKP'nin emek ve demokrasi düşmanlığında 'ustalaştığı' kendisine muhalefet eden herkesi bazen varlık nedenlerini oluşturan en doğal eylem ve etkinliklerini suç sayılarak bazen de suç yaratarak itibarsızlaştırılmak istediğidir" diye kaydetti.

'KESK hukuk dışı uygulamaların karşısında olacak'

Özgen, "Bizleri baskı altına almaya çalışan, haklı mücadelemizden döndürmeyi amaçlayan her türlü hukuk dışı ve fiili uygulamaların karşısında geçmişte olduğu gibi, bugün de sesiz kalmayacağımız bilinmelidir. KESK olarak tüm demokratik muhalefete, üye ve yöneticilerimize yönelik yıldırma ve sindirme uygulamalarına son verilmesini, gözaltına alınan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi. "Bilinmelidir ki, KESK ve dostları emek ve demokrasi mücadelesini yükselterek her türlü hukuk dışı uygulamanın karşısında olmaya devam edecek, emek ve demokrasi güçleri için her geçen gün kararan bu tabloyu ortadan kaldırma mücadelesini kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir" diye konuşan Özgen, zulmün ve zorbalığın önünde eğilmeyeceklerini söyledi.

Öte yandan Eğitim Sen de yaptığı açıklamada, "AKP, bu tür siyasi operasyonlarıyla, konfederasyonumuz KESK ve bağlı sendikaların, en doğal ve meşru sendikal faaliyetlerini her türlü baskı aracı kullanarak engellemeye çalışmaktadır. İçinde bulunduğumuz dönem AKP'nin 'ustalıkla' yürüttüğü otoriterliğin, yarattığı baskı ve gözaltı düzeninin geldiği aşamayı göstermektedir. Artık, AKP'nin politikalarını eleştirenlerin, benzer baskılarla ve sindirme operasyonları ile karşı karşıya kaldığını herkes çok iyi bilinmektedir" diye belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.