1. HABERLER

  2. KESK'e KCK Operasyonu 65 GÖZALTI
KESKe KCK Operasyonu 65 GÖZALTI

KESK'e KCK Operasyonu 65 GÖZALTI

KCK operasyonu kapsamında KESK ve bağlı olduğu sendikalara baskın yapıldı.

A+A-

KCK operasyonu kapsamında KESK ve bağlı olduğu sendikalara baskın yapıldı. KESK Genel Başkanı Lami Özgen dahil 65 kişi gözaltına alındı. KESK Sekreteri Tombul, gözaltıların nedeninin KESK'in yaptığı grevler ve 4+4+4 yasasına karşı gösterdiği tepki olduğunu söyledi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve bağlı olduğu sendikalara ve birçok eve KCK operasyonu kapsamında baskın yapıldı.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de aralarında olduğu en az 10 kişi gözaltına alındı; polisin, 58 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardığı öğrenildi.

Terörle Mücadele Şubesi'ne bağlı polisler, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonu kapsamında Ankara'da KESK Genel Merkezi ile KESK'e bağlı Eğitim-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Büro Emekçileri Sendikası (BES), Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), Tüm Bel-Sen, Haber-Sen ve Tarım Orkam-Sen'in genel merkezlerine, şubelerine ve kamu emekçilerinin evlerine sabah baskın yaptı.

KESK üyeleri gözaltıları protesto etmek amacıyla Ankara Kızılay'da saat 17.00'de YKM önünde toplanarak Başbakanlığa yürüyecek. İstanbul'da ise saat 18.30'da Tünel'den Taksim Meydanı'na yürüyüş düzenlenecek.

Haklarında yakalama kararı çıkartılanların 33'ü Ankara'dan, geri kalanı ise Diyarbakır, İstanbul, Ağrı, Bitlis, Siirt, Adana, Eskişehir'den.

İsimler şöyle:

Lami Özgen, M. Sıddık Akın, İzzettin Alpergin, Devrim Kahraman, Ferruh Çelik, Yılmaz Yıldırımer, Mehmet Bozgeyik, Sakine Esen Yılmaz, Nihat Kılınçalp, Çerkez Aydemir, Erdal Turan, Fikret Çağlayan, Seyran Şık, Mehmet Sezgin İbin, Mustafa Bozan, Reşit Sümbül, Aykut Erhan Turgut, Güven Yıldırım, Yunus Akıl, Belgizar Sazak, Bülent Kaya, İzzettin Ekin, Mehmet Arda, Mehmet Sadık Varlı, Murat İrfan Işık, Özkan Yorgun, Cebrail Arslan, Osman İşçi, Emel Emre, Metin Vuramak, Hasan Kaldık, Abdullah Karahan, Kasım Birtek, Sadrettin Kaya, Veysel Özhekti, Yusuf Kösele, Hanım Koçyiğit, Erdal Yılmaz, Bekir Gürbüz, Cezmi Gündüz, Abdülgani Cayhan, Lokman Özdemir, Salih Ersan, Sibel Anıl, Faik Deli, Alican Kaplan, Cemile Duman, Ahmet Koçyiğit, Hadi Aslan, Abdülkadir Baydar, Niyazi Yılmaz, Tarık Kaya, Hamdullah Yıldırım, Şahin Kayıkçı, Şerif İldoğan, Hasan Ölgün, Mücahit Karakuş, Cengiz Paycu.

"Gözaltıların nedeni grevler ve 4+4+4'e karşı tepkimizdir"

Saat 12:30: Gözaltına alınanların sayısı 65'e yükseldi. KESK Genel Merkezi önünde basın açıklaması yapan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, gözaltı sayısının artmasını beklediklerini söyledi.

"AKP hükümeti kendisi gibi düşünmeyen herkesi gözaltına alıyor. Bu gözaltıların nedeni 21 Aralık grevi, 28 Mart'ta '4+4+4' yasasına gösterilen direniş ile toplu sözleşme sonrası yapılan grevdir."

Tombul, gözaltına alınanların ortak özelliğinin Kürt olmaları olduğunu söyledi ve hükümetin "açılım" adı altında demokrasi yerine sendikalarda yer alan Kürtleri tutukladığını belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, TMMOB ve DİSK temsilcileri de destek için KESK Genel Merkezi önüne geldi.

14 Şubat'ta KESK'e yönelik KCK operasyonunda da dokuz kadın tutuklanmıştı.

Haberin Devamı

Kars'tan Operasyonlara TEPKİ

KESK, İHA-DE, Kars Devrimci 78’liler Derneği adına KESK Kars Şubeler ve Temsilcilikler Platformu Dönem Sözcüsü Çetin Koçyiğit’in basın açıklaması:

Türkiye’nin dört bir yanında üye ve yöneticilerimize yönelen keyfi gözaltı ve tutuklamalarla kuşatılmaya çalışılıyoruz. Bugün sabah gerçekleştirilen şafak operasyonu ile Genel Başkanımızın da içinde bulunduğu toplam 71 yönetici ve üyemiz gözaltına alınmıştır.

AKP hükümeti baskıcı ve anti demokratik uygulamalarına boyun eğmeyen ve sesini yükselten KESK’in üye ve yöneticilerini gözaltına alarak KESK’i sindirebileceğini ve susturabileceğini sanmaktadır. Uzun bir süredir konfederasyonumuz üzerinde yaratılan baskılar sonucu toplam 39 üye ve yöneticimiz tutuklu iken, bugün yurt çapında gerçekleştirilen şafak operasyonları ile toplam 71 yönetici ve üyemiz gözaltına alınmıştır

Gözaltına alınanlar arasında Konfederasyonumuzun Genel Başkanı Lami Özgen’in yanı sıra bağlı sendikalarımızın MYK üyeleri, Şube Başkanı ve şube yöneticilerimiz ile üyelerimiz bulunmaktadır. Gözaltına alınanların sayısının artmasından kaygı duyuyoruz.

AKP, sendikal hak ve özgürlükler, barış ve demokrasi mücadelesi veren herkesi gözaltına almaya, tutuklamaya adeta karar vermiş durumda. Son dönemde örneklerini sıkça görmeye başladığımız bu tür gözaltıların, demokratikleşme söylemlerinin arttığı, yeni anayasa tartışmalarının yapıldığı, “yargı paketleri”nin hazırlandığı bir dönemde gerçekleşmiş olması dikkat çekicidir. İnsanca bir yaşam ve demokratik bir ülke isteyen herkes hedef tahtasındadır.

Diğer taraftan yaşanan gözaltılar, bizler açısından şaşırtıcı olmadığı gibi, yürüttüğümüz kararlı mücadeleden duyulan rahatsızlığın göstergesidir. Daha öncekiler gibi bugün gerçekleşen gözaltılar da kesinlikle tesadüf değildir. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın tek ortak noktası yıllardır kamu emekçileri mücadelesinin içinde kararlılıkla yer almaları ve Kürt olmalarıdır. AKP, kendisi gibi düşünmeyen Kürt’lerin siyaset yapmasına tahammül edemediği gibi sendikacılık yapmasına da tahammül edememektedir. Sadece son bir yıl içerisinde 26 yönetici ve üyemizin tutuklanmış olması KESK üzerinde yaratılan baskıların sistematik bir hal aldığını göstermektedir.

Peki, bu bir yıl içerinde neler olmuştur? Kamu emekçileri sendikal hareketinin kurucusu ve sözcüsü olan KESK, her zaman olduğu gibi kamu emekçilerinin talep ve beklentileri doğrultusunda mücadelesini kararlılıkla sürdürmüş, sendikal hak ve özgürlüklerimizi yok sayan düzenlemelere karşı durmuştur. Kamu emekçilerinin geleceklerini çalmaya yönelik 4688 sayılı “sahte sendika yasasında” değişiklik yapan ucube yasaya, eğitimi ticarileştiren ve dinsel içeriğini artırarak kindar nesiller yetiştirmeyi hedefleyen 4+4+4 eğitim yasasına karşı etkin bir şekilde mücadele etmiştir. Ülkede barış ve demokrasinin acilen sağlanması için 3 Aralık’ta on binlerce insanın emek ve demokrasi güçleriyle birlikte alanlara çıkmasını sağlamıştır. Sadece kamu emekçilerinin değil, kamu hizmetinden faydalanan tüm halkın haklarını korumak için 28-29 Mart eylemini, 21 Aralık ve 23 Mayıs grevini gerçekleştirmiştir. Adı toplu sözleşme olan ancak on yıldır sürdürülen toplu görüşme oyunundan bile daha geri olan düzenlemeye karşı tüm kuşatma ve baskılara rağmen kamu emekçilerinin sesi olmuştur. Bu süreçte AKP’nin yalan ve manipülasyona dayalı politikalarını kamu emekçileri ve halka teşhir etmiştir. KESK’in bu kararlı mücadelesi AKP’yi son derece rahatsız etmiştir ki, Başbakan ve hükümet üyeleri KESK’i hedef gösteren açıklamalar yapmıştır.

KESK’E yönelik olarak gerçekleştirilen bu gözaltı ve tutuklama furyasının tek amacı haklı mücadelemizi yıpratmak ve kamuoyunun kafasında soru işaretleri oluşturmaktır. Bizleri ve mücadelemizi bu tür baskılarla, göz altılarla sindireceklerini sananların büyük bir yanılgı içerisinde olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz.

KESK olarak her şeye rağmen, bizleri baskı altına almaya çalışan, haklı mücadelemizden döndürmeyi amaçlayan her türlü hukuk dışı ve fiili uygulamaların karşısında geçmişte olduğu gibi, bugün de sessiz kalmayacağız. Örgütlü gücümüzün böylesi sindirme politikalarına boyun eğmeyecek kadar kararlı ve köklü olduğunun bilinmesini istiyoruz.

Üzerimizde yaratılan kuşatmaya karşı tarihsel ve toplumsal sorumluluklarımız çerçevesinde mücadele geleneğimizden aldığımız güçle yolumuza devam edeceğiz. Demokratik, barış içinde, eşitlikçi ve özgürlükçü bir Türkiye yaratma talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Birileri “durmak yok yola devam” diye dursun, bizler de “yılmak yok mücadeleye devam” diyerek dimdik ayakta duracağız. Tüm dostlarımızla birlikte bu baskı ve sömürü düzenine karşı direnmeye devam edeceğiz.

Tek suçları sendikal hak ve özgürlükler, barış ve demokrasi mücadelesi vermek olan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı, KESK üzerindeki baskılara son verilmelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.