1. HABERLER

  2. KESK Başkanı Lami Özgen Kars'a GELDİ
KESK Başkanı Lami Özgen Karsa GELDİ

KESK Başkanı Lami Özgen Kars'a GELDİ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Lami Özgen, BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol, Haber Sen Genel Sekreteri Ferhat Apsin ve BES MYK Üyesi Metin Tatar ile birlikte Kars'a geldi.

A+A-

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Lami Özgen, BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol, Haber Sen Genel Sekreteri Ferhat Apsin ve BES MYK Üyesi Metin Tatar ile birlikte Kars’a geldi.

KESK ve bağlı sendikaları ziyaret eden ve Öğretmenevi’nde KESK üyelerine hitap eden genel başkan Lami Özgen genel örgütlenme ve önümüzdeki dönem yapılacak olan eylem etkinlikler için bizzat üye tabanımızın görüş, öneri ve eleştirilerini almak için bu bölge gezilerine çıktıklarını ifade etti.

Özgen görüşlerini şöyle ifade etti: Türkiye’de son yıllarda hayata geçirilen yasal düzenlemeler ve fiili uygulamalarla çalışanların sendikal hak ve özgürlükleri gittikçe daraltılıyor. Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) yanı sıra Uluslararası konfederasyonların yıllardır konuya dikkat çeken çalışmaları, evrensel sendikal normlara uyum sağlanması için başta AKP olmak üzere Türkiye hükümetlerine yönelik uyarıları biliniyor. Son olarak Avrupa Birliği Komisyonu tarafından açıklanan “2012 Türkiye İlerleme Raporu” da bugüne kadar hazırlanan raporlar içerisinde sendikal hak ihlallerine en geniş yer veren rapor olarak göze çarpıyor.

Türkiye’nin mevcut mevzuatta zaten sınırlı olan sendikal hak ve özgürlükleri daha fazla daraltan düzenlemeleri uzunca bir süredir Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) gündemini meşgul etmektedir. ILO’nun temel sözleşmelerini çiğneyen ülkelerin yer aldığı “kara listenin” daimi aboneliğini kimseye bırakmayan Türkiye artan sendikal hak ihlalleri ile başta KESK’in de üyesi olduğu Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) olmak üzere uluslararası konfederasyonların da tepkisini çekmektedir.

Çalışanlara Kölelik Koşulları Dayatılıyor!

Özellikle AKP hükümetlerinin son on yılda izlediği emek karşıtı politikalar sonucunda eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasında ciddi mesafeler alınırken kamu emekçilerinin çalışma yaşamını baştan aşağı değiştiren düzenlemelere her gün bir yenisi eklenmektedir. AKP hükümetleri tarafından bugüne kadar “reform, dönüşüm” adlarıyla cilalanarak çıkarılan yasalar sadece kamu emekçilerinin değil işçilerin de sendikal haklarını genişletmek bir yana daha da sınırlamaktadır. Türkiye’de sendikal örgütlenme Anayasal bir hak olmasına karşın sendikalaşmaya çalışan işçiler işten atılmakta, sivil havacılık iş kolunda yaşandığı gibi grev hakkı yasaklanmaktadır.

Kısacası kamu alanında da özel sektörde de taşeron cenneti haline getirilen Türkiye’de tüm çalışanlara esnek, performansa dayalı, güvencesiz çalışma dayatılmaktadır. Bir taraftan yandaş-sarı sendika ve konfederasyonlar aracılığı ile işçi ve emekçilerin tepkilerini kontrol altına almaya çalışan AKP hükümeti diğer taraftan 19uncu yüzyılın kölelik koşullarını dayatan düzenlemelerine karşı direnen mücadeleci sendika ve konfederasyonlar üzerindeki baskıları artırmaktadır.

Mücadeleci sendikaların demokratik haklarını kullanarak basın açıklaması yapmasına bile tahammül edemeyen hükümet Türkiye’de yaşanan sendikal hak ihlalleri konusunda uluslararası kamuoyuna pembe bir tablo çizmektedir.

Sendikal Hak İhlalleri Gizlenemeyecek Boyutlara Ulaştı!

AKP hükümeti Türkiye’de yaşanan sendikal hak ihlallerini gizlemek için pembe tablolar çizse de gerçekler artık saklanmayacak boyutlara ulaşmış bulunmaktadır. Son olarak 10 Ekim 2012 tarihinde açıklanan AB Türkiye İlerleme Raporunda sendikal haklar konusunda yapılan değerlendirmeler ülkemizde yaşanan sendikal hak ihlallerinin artık gizlenemez boyutlara ulaştığını göstermektedir.

Kamu Görevlileri Sendikaları Yasasında yapılan değişiklikler, kamu emekçileri ile yapılan toplu sözleşme ve KESK’e yönelik baskılardan sivil havacılık iş kolunda grevin yasaklanmasına, Sendikalar ve Toplu İş İlişkileri yasa tasarısından sendikal eylemlerde sergilenen polis şiddetine, Yargı Sen’in kapatılmasına kadar pek çok sendikal hak ihlaline yer verilen raporun ana başlıklarını aşağıdaki şekilde özetlemek mümkün.

Örgütlenme Özgürlüğü Önündeki Engeller Sürüyor

2010 Anayasa değişikliğinin uygulanmasında daha fazla ilerleme sınırlı kalmıştır. Kamu çalışanları sendikalarının toplu pazarlık hakkına ilişkin hükümleri de içeren yasa kabul edilirken, özel sektör çalışanlarının toplu pazarlık, grev ve lokavt kanunu ile Adalet Bakanlığı’nın görevleri, Kişisel Bilgilerin Korunması ve askeri yargıya ilişkin yasalar hala beklemektedir.

4688 Sayılı Yasada Yapılan Değişiklikler ILO Sözleşmeleri ve AB Standartlarını Karşılamıyor

Sosyal diyalog alanında sınırlı ilerleme kaydedilmiştir. Kamu hizmetleri alanındaki sendikalara ilişkin, bu sektördeki ilk toplu iş sözleşmesine yol açan yasa, 2012 Nisanında kabul edilmiştir. Kamu çalışanları sendikaları konfederasyonlarının güçlü eleştirileri arasında, nihai karar zorunlu tahkim yolu ile alınmıştır. Yasa AB ve ILO standartlarını karşılamakta yetersiz kalmaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.