1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Keneler Kış Uykusundan UYANDI !
Keneler Kış Uykusundan UYANDI !

Keneler Kış Uykusundan UYANDI !

Türkiye'de son 6 gün içinde 6 kişi kene ısırması sonucu oluşan KKKA nedeniyle hayatını kaybetti.

A+A-

Kene ısırması sonucu 6 günde 6 kişi öldü. Keneler nemli ve yüksek yerleri seviyor. Risk bahar aylarında artıyor.

Son günlerde Kastamonu, Yozgat, Çorum ve Tokat’ta yaşanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle meydana gelen ölümler gözleri yeniden kenelere çevirdi.

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, kış uykusundan uyanan virüslü kenelerin özellikle Karadeniz Bölgesi’nin nemli ve yüksek yerlerinde görüldüğünü belirtti.

Türkiye’de son 6 gün içinde 6 kişi kene ısırması sonucu oluşan KKKA nedeniyle hayatını kaybetti. Bunların üçü Kastamonu, biri Çorum, biri Yozgat ve biri de Tokat’taydı.

Virüsler üzerine çalışmaları bulunan Prof. Dr. Yılmaz, kenelerin kış uykusundan uyandığını belirterek şunları söyledi: “Şu anda kene zamanı. Aynı zamanda kenelerin yumurtlama dönemi. Virüs yumurtayla geçiyor. KKKA riski 2002’den bu yana ülkemizde var. Risk özellikle bahar aylarında artıyor. Eylül ayına kadar da devam ediyor. Bugüne kadar 31 çeşit kenede bu virüs tespit edildi. Virüslü keneler daha çok Karadeniz’de yayılım gösteriyor. Nemli ve yüksek yerleri daha çok seviyorlar. Başka yerlerde de olabilir tabii.”

Pantolonu çorapların içine sokmanın da bir korunma yöntemi olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Eğer kene sokarsa ısırdığı parçanın içeride kalmaması gerekir. Koparmaya çalışıldığında kene kusuyor. Bu durumda sıkıntı olabilir. En doğrusu yakındaki bir tıp merkezine gidilmeli” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.