Kazım Karabekir Paşa Kars'ta ANILDI

Kazım Karabekir Paşa Kars'ta ANILDI

Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa, ölümünün 63 nci yıldönümünde Kars'ta düzenlenen törenlerle anıldı.

A+A-
Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa, ölümünün 63’nci yıldönümünde Kars’ta düzenlenen törenlerle anıldı.
 
Kars Valiliği tarafından düzenlenen törenler, Kars Gar Binası önünde bulunan Kazım Karabekir Paşa’nın anıtına çelenklerin konulması ardından da saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı daha sonra Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilen anma etkinlikleri ile devam etti.
 
Buradaki etkinlik, Milli Eğitim Müdürlüğü’nce hazırlanan Kazım Karabekir Paşa’nın hayatını anlatan slayt gösterisi başladı. Daha sonra da öğrenciler tarafından şiirlerin okunması ile devam etti. Şiirlerin okunmasının ardından Garnizon Komutanlığı’nda görevli Piyade Teğmen Gürkan Çay tarafından Kazım Karabekir Paşa’nın askeri yönü ve hayatını anlatan bir konuşma yaptı.
 
Çay konuşmasında, “Doğu Cephesi Komutanı ve Kars’ın kurtarıcısı Kazım Karabekir Paşa’yı ölümünün 63. yıl dönümünde saygı ile anıyoruz. O, öyle bir subay ki hayatının her anı kanla, ateşle ve yurdumuzun o dönem yaşadığı bin bir badireyle dopdoluydu. O, öyle bir subay ki Kurtuluş Savaşı ordularına Doğu Cephesinde tüm varlığı ile konuta etmiş ve bu büyük mücadelede vatanın namusunu ve şerefini koruyabilmiştir. O, öyle bir asker ki Büyük Önderimiz Atatürk’ün buyruğunda sonuna kadar güç katmış ve güven vermiştir. Kazım Karabekir Paşa, 11 Temmuz 1882’de İstanbul’da doğmuştur. 66 yıla sığan yaşamında birçok askeri ve siyasi olayın kahramanı olmuş Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı iken 26 Ocak 1948’de vefat etmiştir.” dedi.
 
Anma etkinliği daha sonra Kafkas Üniversitesi tarafından hazırlanan konferans ile devam etti. Konferansta, Doç. Dr. Selçuk Ural, “Milli Mücadele Döneminde Kazım Karabekir Paşa” ve Yrd.Doç Dr. Nebahat Oran Arslan da “Kazım Karabekir Paşa’nın Kişiliği” konulu sunumlarını slayt eşliğinde yaptılar.
 
Anma etkinliklerine Vali Ahmet Kara, 14. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Salt, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Azerbaycan Kars Başkonsolos Yardımcısı Asiman Aliyev, daire müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.