1. HABERLER

  2. Kazım Karabekir Kars'ta ANILDI
Kazım Karabekir Kars'ta ANILDI

Kazım Karabekir Kars'ta ANILDI

İstiklal Savaşı'nda Doğu Cephesi Komutanı olan Kazım Karabekir Paşa, ölümünün 62'nci yılında Kars'ta düzenlenen törenle anıldı.

A+A-
İstiklal Savaşı'nda Doğu Cephesi Komutanı olan Kazım Karabekir Paşa, ölümünün 62'nci yılında Kars'ta düzenlenen törenle anıldı.
Devlet Demir Yolları gar binası önünde başlayan törende, Kazım Karabekir'in büstüne çelenkler konuldu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Türk bayrağı göndere çekildi. Daha sonra Kars Müze Müdürlüğü bahçesinde bulunan Kazım Karabekir'in kullandığı vagon gezildi. Kazım Karabekir'in fotoğraflarının bulunduğu vagon, davetlilerin büyük ilgisini çekti.
Vagon hakkında bilgi veren Müze Müdürü Necmettin Alp, "Bu vagon, 1921 Kars Antlaşması için Kars'a gelen Rus generaller tarafından Kazım Karabekir Paşa'ya hediye edildi. Kazım Karabekir Paşa da 2,5 yıl bu vagonu Kars-Sarıkamış hattında seyahat vagonu olarak kullandı. Vagon uzun yıllar Kars Garı'nda kaldı. 1981 yılında Kolordu Komutanlığı özel bir hat döşeyerek buraya kadar getirdi. 1895 yılında Moskova'da yapılmış bir vagon. 13 metre uzunluğunda. Üzerinde, Kiril alfabesiyle ve Osmanlıca, 'Bu vagon Kızıl Ordu'nun Kazım Karabekir Paşa'ya hediyesidir' diye yazmaktadır" dedi.
Kazım Karabekir Paşa'nın vagonu gezilirken 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na mensup bir subay, dedesinin vagon ile ilgili bir anısını anlattı.
Törenlere, Vali adına Vali Yardımcısı Turgut Gülen, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Salt, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, daire amirleri ve öğrenciler katıldı.
Öte yandan hava sıcaklığının eksi 12 derece olduğu ve rüzgarın da etkisiyle törenlere katılanların, özellikle öğrencilerin üşüdüğü dikkat çekti. Törenlere bugün saat 14.00'te Halk Eğitim Merkezi salonunda devam edilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.