1. HABERLER

  2. KENT HABERLERİ

  3. Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne Silahlı Saldırı, 1 kişi Öldü
KASİADdan Sivil Toplum PANELİ

KASİAD'dan Sivil Toplum PANELİ

Kars Ardahan Iğdır Sanayici ve İşadamları Derneği (KAISİAD), bilim adamlarından oluşan bir heyetle 'Sivil Toplum Kuruluşlarının Yeri ve önemi' paneli düzenledi.

A+A-

Kars Ardahan Iğdır Sanayici ve İşadamları Derneği (KAISİAD), 1. Olağan Genel Kurulunun ardından, bilim adamlarından oluşan bir heyetle “Sivil Toplum Kuruluşlarının Yeri ve önemi” Panelini Levent Beşiktaş Kültür Merkezinde yaparak, STK olarak önemli bir ilke daha imza attı.
BAŞKAN ÇİNİK, GÜVEN MESAJI VERDİ

Panelin açılış konuşmasını yapan KAISİAD Genel Başkanı Süreyya Çinik, şunları söyledi: “Bölgemiz insanı yaklaşık olarak 40-50 yıldır göç başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı büyük şehirlere metropollere göç edip durdular. Bu göçün en yoğun olduğu şehir ise İstanbul oldu. Fakat yarım yüzyılı bulan ve aşan bu süreçte hemşerilerimizi örgütleyebilecek büyük çatılar altında toparlayabilecek kurumlar istenen düzeyde ortaya çıkmadı. Sivil Toplum ve STK alanındaki bu boşluk bölgeye de sirayet ederek Cumhuriyet kurulduğundan beri bölgenin sürekli geri kalmasını geri gitmesini de beraberinde getirdi.
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Ramazan Korkmaz’ın da belirttiği gibi tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan binyılların kapısı, insanlığın kapsı olan Aktaş Sınır Kapısı ve Çıldır’dan Orta Asya’ya açılan Ardahan’ın Sınır kapıları kapatıldı. Bölgede ticarete büyük bir darbe vuruldu. Aynı güzergâhta devam eden demir yolu antrepoları da aynı akibete uğratılarak Ardahanın bir yüzyılı kaybedildi. Eğitim başta olmak üzere il Türkiye genelinde sondan birinciliklerle anılmaya başlandı.
Diğer bölgeler bu alanda fena sayılmayacak bir yol alırken KAİ kesimi, Doğu Anadolu Bölgesi bu alanda oldukça geri kaldı. Binlerce büyük-küçük esnafa ve işadamına sahip olan bölgemizi ve bölge insanımızın kendilerini ifade edebileceği örgütleyebileceği bir üst kurumları yoktu.
Bir bölgede İş adamları örgütlü değilse o bölgenin geri kalması ise bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. İşte bölgenin duyarlı insanları bir araya gelerek KAISİAD’I kurdular.
KAISİAD , 5 Mayıs 2011 Pazar günü İstanbul-Mecidiyeköy’de bulunan Dernek Merkezinde 1. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirerek, yeni ekibiyle daha azimli hedefine devam dedi.
KAISİAD, henüz 6. Aylık yeni kurum olmasına rağmen hiçbir STK’nın başaramadığını, başararak Kuruluşundan bu yana Akademik ve Bilimsel anlamda birçok panele imza attı.
Ekim 2010 tarihinde kuruluş günü itibariyle, Kars İl’inin Kurtuluşunu Bilimsel ve Akademik düzeyde, “Kars’ın Dünü ve Bugünü” adlı bir panelle kutladı.
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Serhat Kalkınma Ajansı’nı (SERKA) Dernek merkezinde işadamlarıyla buluşturarak, bölgeye yatırım ve istihdama teşvik anlamında panel düzenledi.
Iğdır İl’inin Kurtuluşunu benzeri bir panelle kutlayarak, hemşerileriyle paylaştı.
Ardahan İl’inin Kurtuluşunu yine Akademik düzeyde bölgenin önde gelen bilim adamları ile panel düzeyinde kutlama yaparak, ilin sorunların mükemmel bir şekilde ortaya koydu.
SİVİL TOPLUMUN YERİ VE ÖNEMİ PANELİ
Moderatör, Prof. Dr. Ayhan Toraman ise yaptığı konuşmada, “Türkiye’de ilk defa böyle bir önemli konuya tanık olmakla gurur duydum. Son yıllarda, gittikçe her köşe başında bir dernek tabelasının dikildiğini görüyoruz, büyük hevesle, maddi ve manevi imkânlar dâhilinde destekler sunuyoruz, fakat işin acı ve üzücü yönü ise, amaçsız ve ilkesiz faaliyetlere girişmeleridir. KAISİAD, Derneği Başkanı ve tüm emek verenlerini yürekten kutluyorum. Kurulduğu günden beri ve kısa bir süre zarfında başta adını taşıdığı İller olmakla beraber, diğer bölgelerde de bilimsel çalışmalarıyla isminin duyulması büyük önem taşır. KAISİAD, Derneği yüksek danışma kurulu üyesi olarak daima bu tür konusunda anlamlı faaliyetlerini sürdüreceğine yürekten inanıyor ve destekliyorum” dedi.

PROF. DEMİRBULAK, BUDA TEMELE DAYALI DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTÜNÜN ÖZDE VAR OLMASIDIR.

Prof. Dr. Dr. Selçuk Demirbulak, panelde yaptığı konuşmada, “Avrupa’da birçok Ülkede nüfussun üç- dört katı sayılarda Sivil toplum kuruluşları vardır? Nasıl üç-dört katı, yani bir vatandaş 3 veya 4 derneğe üye olduğundan bu sayılar çoğalıyor. Bu da demektir ki bu sivil toplum kuruluşları ayrı ayrı görevlerini ifa ediyorlardır ki ilgili kişiler de buna göre artıyor. Yani Avrupa da Demokratik kitle örgütlerinin başarılı olmalarındaki en büyük etken ise hukukun üstünlüğünde hak arayışları ve siyaset üstü olmalarındandır. Bende KAISİAD Yüksek danışma kurulunun yürekten emek vermeyi seven bir üyesi olmaktan ve sizlerden büyük haz duyuyorum” diye konuştu.

(USİAD) İŞADAMLARI MÜŞTEREK VE DOĞAL ULUSALDIRLAR

Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği (USİAD) Genel Başkanı Fevzi Durgun, ise, “USİAD Olarak Sanayicilerin kalp atışlarının sesiyiz. Gittikçe ithalata dayanan Türk sanayisi, katma değerle ayakta durmaya çalışıyor. KAISİAD’ı böyle bir konuya ev sahipliği yaptığından dolayı kutlamakla sözlerime başlıyorum. Birçok sanayicimizin son yıllarda iflas bayrağını asmış ve ticarete kapılarını kapatmış Türkiye Cumhuriyetinde sanayici kimliğini arıyor. Hükümetlerin ilk defa dikkate almadığı işadamlarını göz ardı edildiğine şahit olduklarını dile getirerek, İktidarlar sanki her şeyi kendiliğinden veya kendilerinin kerametleriymiş gibi hayal ettiklerini görmekteyiz. ARGE’si olmayan bir kalkınma düşünülebilir mi? Ve buna cevaben ve yardımcı olmak adına USİAD olarak, Ülkemizin çeşitli bölgelerinde ARGE çalışmaları yaparak Bakanlıklara kaynak bilgiler sunduk ve kendi icraatlarıymış gibi yansıtmalarına rağmen bir arpa boyu mesafe alamadıkları ortada. Çünkü üretici sanayicimizi ithalatçılığa teslim edilmeye çalışan bir yönetim anlayışı var.
ENERJİ DARBOĞAZINI AŞMANIN KAYNAKLARI
Güneş ve Rüzgâr Enerjisinin önemi daha iyi anlaşılmaya başlandığını ve fakat özel sektöre imkânlar kısıtlanıyor ve buda gelişmenin önünü kesiyor anlamındadır. Bu konu da birçok panel ve sempozyumlar düzenledik belki Ulusal medya da fazla yer bulamadık fakat kendi yayın organımız USİAD Dergimizle birçok kitleye ulaştırdık. Su Kaynakları bakımında Başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu en zengin rezervlere sahip olduğundan, İsrail bizimle tatlı tatlı köşe kapmaca oyunuyla göz dikti. Bu nedenle, Siyaset üstü sivil toplumun ülke genelinde her türlü Milli servet, değerlerinin sahibi ve aynı zamanda denetçisi konumunda olmalıdır ki, buna da Tam Demokratik kitle örgütü gömleğini giydirilmeli. Bu tür çalışmalarda hâkim bir sivil toplum Bilincini sizinle her zeminde paylaşmayı arzuluyoruz” şeklinde konuştu.
LAÇİNEL YAŞAMIN BÜTÜN YOLLARI EĞİTİMİN KÖPRÜSÜNDEN GEÇER
Türkiye Yardım Seven Derneği İstanbul Merkez Şube Başkanı Yıldız Laçinel, şunları söyledi:
“Türkiye’nin İlk kurulan sivil toplum kuruluşlarından biri olarak, Ülkelerin kalkınmasının temeli eğitimle atıldığına göre, bizde eğitim ve bilime insan yetiştirmek için yardımcı olmayı ilke edinmiş bir sivil toplum kuruluşu olarak, bugün burada hemşeri kuruluşumuz KAISİAD’ın bu paneline çok önemseyerek katılmayı arzuladım. Taslak olarak Konumu çok önemli bir zeminde, Ülkemizin en önemli konularını değerlendirme ve fırsatlarını harmanlama zamanıdır. Uzun yılardan beri Anadolu’nun birçok kent, kasaba ve köylerini gezdik. Her gittiğimiz yerde çeşitli sorunların olduğunu gördük, fakat bu sorunların bireysellikle hallolmayacağını anlatma fırsatını ancak bir sivil toplum kuruluşu mensubu olarak dikkate aldırma imkânı bulabildik.”
Laçinel, Sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Yardım Sevenler Derneği olarak Merkezi Ankara olmak üzere 150 civarında şubemizle birçok Okul, Yurt ve Sağlık Ünitelerini yaptırarak bağışladıklarını dile getirerek, şu örneklemede bulundu:
“Doğu’da yeni ilkokulu bitirmiş ve 14 yaşında bir kız çocuğunun okutma imkânı olmadığından dolayı babası tarafından başlık parası karşılığında evlendirmeye dernek olarak el attık kızımızın okumasını üstlendik ve bunun gibi yüzlerce kızımızı tahsil ve iş sahibi imkânına kavuşturduk. Kafkas Üniversitesi, Selim İlçesi, Çıldır pansiyonlu okul ve Çıldır Kurtkale de okul yaptırdık. Şu anda da Ardahan Üniversitesine 200 kişilik Kız öğrenci yurdu yaptırıyoruz. İşte Sivil toplumun önemini kavrama Paneli budur. Çağdaş ve aydınlatıcı çalışmalarınızdan ötürü sizleri kutluyorum”
BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜN BENİMSENMESİ VE KEŞFEDİLMESİ ÖRGÜTLENME SONUCU İYİ ANLAŞILDI
Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şube Başkanı Levent Karadağ, şöyle konuştu:
“Türkiye Bilişim Derneği olarak Bilgi teknolojilerinin ana kavram temalarını genel hatlarıyla tam bir sorumluluk hanesi olduğunu topluma kazandırmakla bu alanda hem bilgi teknoloji kullanıcıları hem de hizmeti sunan kurumların angari aksaklıklardan arındırıldığını görmekteyiz. Uluslar arası bilgi transferi ve birleşimini entegrasyonunu kazandırarak, hızlı bir şekilde sağlayan bir sivil toplum kuruluşu olarak dünyadaki yerini almış durumda.”
Panelistler; Prof. Dr Selçuk Demirbulak’a KAISİAD Başkanı Süreyya Çinik, Prof. Dr Ayhan Toraman’a Av. Ali Avşar, USİAD Genel Başkanı Fevzi Durgun’a KAISİAD Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Keske, TYSD Başkanı Yıldız Laçinel’e İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya, TBD Başkanı Levent Karadağ’a KADISİAD Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Yılmaz birer plaket takdim ettiler. www.doguhabergazetesi.com.
Panele; Prof. Dr. Dr. Selçuk Demirbulak, Prof. Dr. Ayhan Toraman, Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Fevzi Durgun, Türkiye Yardım Seven Derneği İstanbul Şube Başkanı Yıldız Laçinel, Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şube Başkanı Levent Karadağ, ARDA-FED Genel Başkanı Güven Doğruyol, Eyüp KAI Dernek Başkanı İsrafil Aslanoğlu ve birçok STK’dan temsilciler ve ünlü simalar katıldı.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.