1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İzinsiz Dergi Satarken Yakalandılar
Kasetlerin İzleyeni Çok İz Süreni YOK!

Kasetlerin İzleyeni Çok İz Süreni YOK!

Son olarak MHP'yi hedef alan kasetler, Adalet Bakanlığı ve polisin iz sürmedeki 'isteksizliği' yüzünden faili meçhul kalabilir.

A+A-

Son olarak MHP'yi hedef alan kasetler, Adalet Bakanlığı ve polisin iz sürmedeki 'isteksizliği' yüzünden faili meçhul kalabilir.

Kaset şov: İzleyeni çok iz süreni yok

MHP’de deprem yaratan video görüntülerinin internete düşmesiyle ilgili bütün gözlerin çevrildiği Bilişim Teknolojileri Kurumu (BTK) ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), önceliği video dosyalarını internetten kaldırıp engellemeye verdi. Dün itibariyle görüntüler ‘ortalama internet kullanıcıları’na kapanırken kullanıcıların yaklaşık yüzde 40’ı hâlâ kasetleri izleyebiliyordu. ‘Failin bulunması’ konusunda TİB ile BTK’nın yetkisi olmadığı, bütün görev, yetki ve teknik olanakların, yargı, Adalet Bakanlığı ve bilişim polisinde olduğu ifade edildi. Buna karşın faillerin bulunması sürecinde ilerleme sağlanamadı.

Nöbet işe yaradı

MHP’li dört isim hakkında nisan sonunda ortaya çıkan kasetlerin ardından ‘nöbet’e başlayan BTK ile TİB, son video konusunda öncekilerden daha hızlı davrandı. Hafta sonu olmasına ve videonun yayımlandığı ABD kaynaklı sitelerle ilgili ‘zaman farkı’ yaşanmasına karşın ilk andan itibaren görüntülerin çıkartılması ve engellenmesi için ‘fazla mesai’ yapıldı. Youtube.com ve vimeo gibi kullanıcı sayısı çok fazla olan siteler TİB’in ‘çıkarın’ uyarısını dikkate aldı. Son video, önceki videoların yayımlandığı ‘farkliulkuculuk’ blogunun kapatılması nedeniyle bu kez ‘1farkliulkuculuk’ta yayımlanmıştı. TİB, bu uzantıya erişimi engelledi.

Bilenler ulaşabiliyor

Arama motorlarında dün “MHP, kaset, video” gibi sözcüklerle ve istifa eden altı MHP’linin isimleriyle arandığında videoya ulaşmak, internet kullanıcılarının yüzde 60’ından fazlasını oluşturan ‘ortalama kullanıcı’ açısından mümkün değildi. Engelli sitelere tüneller aracılığıyla ulaşmak ise internet dünyası hakkında ortalamanın üzerinde bilgisi olan kullanıcılar için mümkündü.

Uzmanlara göre, kasetlerle MHP’lileri hedef alanlar, Deniz Baykal’ı hedef alanlar kadar profesyonel. Evlerin tespiti; hem siyasetçiler, hem kadınlarla ilgili istihbarat çalışması; kameraların görüntü kalitesi; en kritik noktalara yerleştirilmesi; kayıtların mekân dışında bir yere aktarılıp saklanması; internette iz bırakmayacak yöntemlerin iyi bilinmesi gibi detaylara dikkat çeken uzmanlara göre ‘faili bulmak’ hayli zor. Daha önceki kasetler gibi MHP’lilerle ilgili görüntüler de Türkiye dışındaki sitelerden yayılmış. Soruşturmalarda bilişim polisi Türkiye içindeki trafiği tespit edebilse de Türkiye dışındaki trafiği bulma şansına sahip değil. Bu noktada da Adalet Bakanlığı’nın ilgili ülkelerle ‘adli yardımlaşma’ yapması gerekiyor. Eğer Adalet Bakanlığı’nın talebi kabul edilirse, o ülkenin bilişim uzmanları kaynağı tespit edebilir. Ancak Baykal videosu da başta olmak üzere şu ana dek herhangi bir internet yayınının failine ulaşılamadı. Uzmanlar, Türkiye’de bürokrasi, yargı ve polisteki ‘isteksizliğin’ bu videoların da ‘faili meçhul’ kalmasına etki edeceği görüşünde.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.