Karsta DSİ Kanalları TEMİZLEMİYOR!

Kars'ta DSİ Kanalları TEMİZLEMİYOR!

Kars yıllardır DSİ kanallarının pisliği ile mücadele ediyor.

A+A-

Kars yıllardır DSİ kanallarının pisliği ile mücadele ediyor.

Bahçelievler, Hafızpaşa, Aydınlıkevler Mahalleleri ve Din Görevlileri mevkiinden geçen DSİ’ye ait sulama kanalının yıllardır pislik içinde olması ve bugüne kadar sorununun çözülmemesi üzerine mahalle muhtarları bir kez daha soluğu DSİ 24. Bölge Müdürlüğü’nde aldı. Muhtarlar sabah saatlerinde gittikleri DSİ’de dilekçe yazarak konunun genel müdürlüğü iletilmesini istediler.

Kars Çayı’da dahil, kent merkezinden geçen sulama kanalları bir türlü temizlenmiyor. Çöplerin kanallara atılması, çevreden yayılan çöplerin ve pisliklerin kanallarda birikmesi hem kötü bir görüntü oluşturuyor hem de çevreye yaydığı pis kokularla insan sağlığını tehdit ediyor. Bunca pislik içindeki kanallara ise sahip çıkan kurum ve kuruluş ise ne yazık ki bulunamıyor. Herkes topu birbirine atıyor ve kanallar ise pislik içinde öylece bekliyor. Her geçen yıl da bu pislikler birikiyor ve içinden çıkılamaz bir duruma geliyor.

Kanalların bulunduğu mahallelerde ise vatandaşlar sık sık muhtarları rahatsız ederek bu tür sorunların çözülmesi için oy vererek göreve getirdikleri muhtarları ilgisizlikle suçluyorlar. Mahalleliyle sürekli benzer sorunlar nedeniyle karşı karşıya gelen muhtarlar ise senelerdir muhatap arıyorlar ama bir türlü bulamıyorlar. Kapısını çaldıkları kurumlar sessizliklerini koruyor, sorun ise alıp başını gidiyor.

Aydınlıkevler Mahallesi Naci Altıalay ve Hafızpaşa Mahallesi İbrahim Toraman yaşanan bu tür olumsuzluklar üzerine soluğu yeniden DSİ 24. Bölge Müdürlüğü’nde aldılar. Dilekçeyle gittikleri DSİ’de sorunlarını anlatan ve dilekçelerinin DSİ Genel Müdürlüğü’ne iletilmesini isteyen muhtarlar sorunun bugüne kadar çözül bulmamasından dert yandılar.

Aydınlıkevler Mahallesi Naci Altıalay, “Biz bu sulama kanalı için defalarca dilekçe verdik, müracaat ettik, bağırdık. Sesimizi duyurmaya çalıştık, televizyonlara ve gazetelere çıktık ama ne yazık ki bir sonuç alamadık. Sesimizi duyurmaya çalıştık ama kimse bizi dinlemiyor. Ne bizi dinliyorlar ne de bu kanala bir çare buluyorlar. Şimdi de geldik ve DSİ genel müdürlüğüne Ankara’ya dilekçe vereceğiz. Çünkü burası ilgilenmiyor. Ne Belediye bu sorunumuzla ilgileniyor ne de DSİ. Vatandaşlar ise bizi huzursuz ediyor. Vatandaş bize, “Siz ilgilenmiyorsunuz, muhtar olarak çalışmıyorsunuz” diyor. 15 yıldır ben muhtarım ve sürekli bu sorunla ilgileniyorum ama çözüm bir türlü bulunamadı. Bu sulama kanalı için defalarca dilekçeler verdik, uğraştık, didindik ama olmadı. Buradan özellikle Sayın Valimize de sesleniyorum, bize yardımcı olsun ve bu kanala bir çare bulalım. Benim 750 öğrencim var. Şu anda okul tatil ama açık olduğun da gelin görün öğrenciler ne çileler çekiyorlar. Bir vatandaşımızın o kanalın kenarında bakkalı ve o öğrencilerimiz o bakkala bile giremiyorlar. Bu önemli ve ciddi bir soruna nasıl bir çare bulacaklar ve bunu nasıl çözecekler onu bekliyorum. Dilekçemizi de APS ile Ankara’ya genel müdürlüğe göndereceğiz. Bakalım onlar bize ne cevap verecekler? Daha doğrusu bununla Kars ilgilenmiyor.” dedi.

Hafızpaşa Mahallesi İbrahim Toraman da, “Ben 40 yıllık muhtarım. Bahçelievler, Aydnlıkevler benim mahallemden bölünen mahallelerdir. Bu üç mahalle bu su kanalları yüzünden tamamen perişandır. Bu üç mahallenin ortasından geçen kanalizasyon bu kanaldan geçiyor ama ben defalarca müracaat ettiğim halde sonuç alamadım. DSİ mühendislerini bile mahalleye götürdüğüm halde sonuç alamadık. Bunların tahlilini bile istedim. Biz dedik ki DSİ Bölge Müdürlüğü’nün oradan 500 metre kadar kanallar eşilsin ve sulama kanalları o şekilde verilsin. Üç mahallenin içinden geçen kanal iptal edilsin. Bu yetmediği gibi pancar döneminde araziye su bırakılıyor. Bizim mahalleden geçen kanal üstü açık olan bir kanaldır. Pislikler, çöpler bu kanaldan geçiyor. Mahallelerde tuvaletlerini bile bu kanala bağlayanlar var. DSİ su bıraktığı zaman bu pislikler gidiyor. Bu kanaldan geçen koku bu üç mahallenin vatandaşlarını perişan etmiştir. Bu koku yüzünden vatandaşlarla da huzursuzuz. Mahalleli bizi suçluyor ama bizim de elimizden bir şey gelmiyor. Bizler DSİ yetkililerini ve mühendislerini böle kanala götürdüğümüz halde altından çıkamaz olduk. Mahalle sakinleri de muhtarlara yükleniyorlar. Bebekler sürekli hastalık geçiriyorlar, tavuğu, kazı bile o kanaldan su içtikleri için hep hastalanıyorlar. Bizler muhtar olarak bunun altından nasıl çıkacağımızı bilmiyoruz. Şimdi de genel müdürlüğe APS ile dilekçe gönderiyoruz. Hele bakalım Ankara’dan bile ne cevap çıkacak” diye konuştu.

Diğer Haberler...

EVDEN KAÇAN ÇOCUKLAR BULUNDU

Geceyi poşet içinde geçiren çocuklar ailelerini telaşlandırdı

Ailelerinden habersiz evden ayrılan iki çocuk, karanlık çökünce yol kenarında uyuyakaldı. Poşete sarınıp uykuya geçen çocukları ihbar üzerine polis buldu.

Olay bu akşam (26 Temmuz), saat 22.30 sıralarında Çevreyolu Kavşağı’nda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre Kağızman nüfusuna kayıtlı 11 ila 13 yaşlarında 2 çocuk, ailelerinden habersiz evden uzaklaştılar. Karanlık çökmesiyle birlikte evlerine dönemeyen çocuklar yol kenarında poşetlere sarınarak uyumaya çalıştılar. Yoldan geçen sürücülerin kaza olarak ihbarı sonrası olay yerine giden Polis ekipleri, yol kenarında poşete sarınmış küçük çocuklarla karşılaştı. Çocuklardan bilgi alan Polis, çocukların, evden ailelerinden habersiz olarak uzaklaştıklarını ve karanlık çökmesiyle evlerine geri dönemedikleri için yol kenarında poşetlere sarınarak uyumaya çalıştıklarını öğrendi. Olayın ardından yaşı küçük iki çocuk, çocuk şube ekiplerine teslim edildi. Aileleri araştırılan çocukların, Kağızman nüfusuna kayıtlı oldukları bildirildi.

HAYVAN HIRSIZLARI TUTUKLANDI

Kars'ın Kağızman İlçesine Bağlı Yolkorur köyünden çalınan 21 adet büyükbaş hayvan hırsızlığıyla ilgili olarak yakalanan 3 kişi tutuklandı.

Edinilen bilgiye göre, Kağızman Yolkorur köyünde vatandaşa ait yayladan 21 adet büyükbaş havyan çalınması olayıyla ilgili olarak harekete geçen köylüler hayvanların Ağrı sınırına kadar takip ettiler. Kağızman Jandarmasının büyük gayreti ve çabasıyla hırsızlık olayını planladığı ileri sürülen Y.H. ile hırsızlık olayını gerçekleştirdiği iddia edilen C.S. ve C.Y, önceki gün Adli Makamlara sevk edildiler. Ağrı nüfusuna kayıtlı 3 şüpheli çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak Cezaevine gönderildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.