1. HABERLER

  2. EĞİTİM | BİLİŞİM | TEKNOLOJİ

  3. Üniversiteyi Bırakanların Sayısı 50 Kentin Nüfusunu Geçti
Karsta Bilimi Sevdirme GÖSTERİLERİ

Kars'ta Bilimi Sevdirme GÖSTERİLERİ

Kars'ta Halk Eğitim Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlenen 'Bilimi Sevdirme Gösterileri' çocukları sevindirdi.

A+A-

Kars’ta Milli Eğitim Müdürlüğü ile Valiliğin organizesiyle Halk Eğitim Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen ‘Bilimi Sevdirme Gösterileri’ çocukları sevindirdi.

İlkokul çocuklarına yönelik gösterilerde kazak ipinden hayvan sesleri çıkarıldı ve çeşitli bilimsel icatlar çocukların beğenisine tutuldu. Hayranlıkla gösteriyi izleyen çocuklar mucitleri alkış tufanına tutarken, kendilerinin de icatları denemeleri onları çok sevindirdi.

Şu ana kadar 68 ilde 200’den fazla ilçede 500 bin çocukla çalışma imkanı bulduklarını ifade eden Mucit Elçin Yalçıneli, “Bizim amacımız çocuklar laboratuar olmadan da buldukları her şeyle bulundukları her ortamda deney yapabileceklerini onlara göstermek. Çevrelerine daha yaratıcı bakabilmelerine katkıda bulunmak, gördükleri her şeyi bir laboratuar malzemesi gibi düşünüp evdeyken bile icat ve deney yapabileceklerini çocuklara aşılamaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yapılan deneylerin tamamının atık malzemelerden oluşuyor olması çocuklara pratik yapmalarında kolaylık sağlayacağını söyleyen Yalçıneli, “İğne, iplik, kaşık, bardak, bidon, şişe gibi çöpe atılan malzemeleri kullanarak, bunları laboratuar malzemesi gibi düşünerek deneyler yapıyoruz. Yapılan bu deneyler çocukların yanı sıra büyüklerinde oldukça beğenisini topluyor.” dedi.

Dünyanın hiçbir tarafında sergilenmeyen bir deneyi de öğrencilerle birlikte yapan Yalçıneli, “Bir ipten kedi, köpek, kuş, aslan, at, eşek, inek gibi hayvanların seslerini çıkartabiliyoruz, bu da çocuklar ve büyükler tarafından hayranlıkla karşılanıyor. Böylelikle ses tellerinin sese nasıl dönüştüğünü çocuklara öğretiyoruz, sıkışmış havanın gücünü de çocuklara deneyler sayesinde gösteriyoruz. Biz yapılan icatların en basit halini, çocukların anlayacağı şekilde en basit şekliyle gösteriyoruz. Bende Karslıyım ve bugün burada olmaktan çok mutluyum. Ümit ediyorum ki çocukların düşüncelerine etki etmiş olur ve onları da deneyler yapabileceğine ikna etmiş oluruz.” diye konuştu.

Karslı mucit ablalarının gösterilerini dakikalarca ayakta alkışlayan öğrenciler ise, “Biz bu gösteriyi çok beğendik. Burada kullanılan malzemelerin hepsi basit malzemeler ve bizler de kolaylıkla yapabiliriz. İleride bilim adamı olabilmek adına şimdiden deneyler yapabiliriz.” dediler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.