1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ermenistan Parlamentosu'ndan Geçti.. 3 Ağustos 'Êzidî Soykırımı'nı Anma Günü
Karsta Azerbaycan Şehitleri ANILDI

Kars'ta Azerbaycan Şehitleri ANILDI

Azerbaycan'ın Bakü şehrinde yaşanan 20 Ocak 1990 katliamında hayatını kaybedenler 22'nci yıl dönümünde Kars'ta anıldı.

A+A-

Azerbaycan'ın Bakü şehrinde yaşanan 20 Ocak 1990 katliamında hayatını kaybedenler 22'nci yıl dönümünde Kars'ta anıldı.

Azerbaycan’ın Kars Konsolosluğu tarafından '20 Ocak Şehitleri’ni Anma Programı' düzenlendi. 20 Ocak 1990'da Azerbaycan’da yaşanan olayları ve hayatını kaybeden insanları anmak amacıyla düzenlenen program, Azerbaycan halkının umum milli lideri Haydar Aliyev’in anıtının ziyaret edilmesi, anıta çelenk ve karanfillerin konulması ile başladı.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğunda düzenlenen anma programında 20 Ocak katliamında şehit olanlar için saygı duruşunda bulunuldu. Ermenistan'ın Azerbaycan Cumhuriyeti'nin tarihi toprağı olan Dağlık Karabağ'a göz diktiğini ve kendi arazisi gibi bildiğini, arazi iddiasında bulunduğunu belirten Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, "O dönemde Azerbaycan halkı tarafından buna ciddi olarak karşı çıkılmış ve Ermenistan'ın Azerbaycan'a olan tecavüzüne itiraz etmek için halkımız sokaklarda mitingler düzenlemeye başlamıştır. Bu gidişat Sovyet yönetimi tarafından hoş karşılanmadı ve Azerbaycan halkına ders vermek için girişimde bulundular. Bunun için bir bahane de oluşturdular. Böylece, güya Bakü şehrinde bazı insanlar Bakü'de yaşayan Ermenileri ve Rusları öldürüp kovdukları bahanesini oluşturdular" dedi.

O zamanki Sovyet yönetiminin Sovyetler ordusunu Bakü'ye gönderdiğini ifade eden Süleymanov, "Ermenileri ve Rusları Azerbaycan halkının elinden kurtarmayı sebep olarak göstermiştir. Mihail Gorbaçov o zaman Sovyetler birliğinin başkanı olarak bir karar çıkardı. Ocak ayının 19'unda Sovyet ordusu Bakü şehrine girmeye başladı. Gorbaçov'un kararı yürürlüğe girmeden önce 15 kişi katledilmişti. Sovyetler Birliğinin başka bölgelerinden yaklaşık 60 bin asker toplanarak Bakü şehrine getirmişlerdir. Bir gün içinde 137 kişinin katledildi, 700 insanın yaralandı ve yaklaşık 100 kişiden de şuana kadar herhangi bir bilgi alınamadı. Bu hadisenin esas suçlusu Mihail Gorbaçov'dur. Ama maalesef Mihail Gorbaçov sonradan Nobel mükafatı bile alabildi. Yapılan bu olaylar Azerbaycan halkının özgürlüğe olan isteğini, arzusunu kıramadı. Bu olaydan 22 ay sonra Azerbaycan kendi bağımsızlığını ilan etti. Bağımsız bir Cumhuriyet olmayı başardı. Kanlı 20 Ocak olayları Azerbaycan halkının tarihine altın harflerle yazılmış bir duruma geçti. 137 kişiyi şehit verdi Azerbaycan halkı. Azerbaycan halkı bu şehitlerini hiçbir zaman unutmadı ve unutmayacaktır" diye konuştu.

Bu olayları hatırladıkça üzülmekle beraber aynı zamanda gururlandıklarını dile getiren Süleymanov, "Çünkü Azerbaycan halkı şehitlerinin kanı pahasına bağımsız bir devlet kurdu. İnanıyorum ki bu 20 Ocak şehitleri hiçbir zaman unutulmayacaktır. Azerbaycan halkının tarihine Kanlı Yanvar Faciası (Kanlı Ocak Faciası) şeklinde dahil olmuş 20 Ocak 1990 tarihli olayların üzerinden 22 yıl geçiyor. 22 yıl önce Azerbaycan halkının kaderinde kötü ve korkulu günler yaşanıyordu. Halk saldırıya uğramış, suçsuz insanlar kurşuna dizilmiş, tankların altında ezilmişti. Gerek Azerbaycan'da gerekse Türkiye'de vatan için can veren şehitleri saygıyla anıyoruz. 20 Ocak şehitleriyle beraber bütün Türk dünyasının verdiği şehitlere Allah'tan rahmet diliyorum" şeklinde konuştu.

Program daha sonra slayt gösterileri ile devam etti. Slayt gösterilerinde Sovyet ordularının Bakü'de yapmış olduğu insanlık dışı katliam bütün çıplaklığıyla gözler önüne serildi.

Anma programına, Vali Yardımcısı Karahan Daştan, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Köylü, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mithat Şahin, İl Müftüsü İlyas Gümüş, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri, Azerbaycanlı öğretim üyeleri, Karslı vatandaşlar ve üniversite öğrencileri katıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.