1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. SELİM

  4. Öğrencilere "Trafik Bilinci Kazandırma" Eğitimi
Karsta 19 Mayıs Çoşkuyla KUTLANDI

Kars'ta 19 Mayıs Çoşkuyla KUTLANDI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Kars ve ilçelerinde de törenlerle kutlandı.

A+A-

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Kars ve ilçelerinde de törenlerle kutlandı.

Kars Şehir Stadyumunda yapılan törenleri, Vali Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Muhittin Yoran, İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, Kamu kurum ve Kuruluşları, daire amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş izledi.

Sabah Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulması ile başlayan tören Kars şehir Stadyumunda devam etti. Sayı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla start verilen buradaki törenler renkli görüntülere sahne oldu.

Protokolün halkın ve gençlerin bayramını kutlamasının ardından Vali Ahmet Kara günün önem ve anlamını belirtir bir konuşma yaptı.

Vali Kara, “Bu vatan değerli gençlerimize emanettir. 19 Mayıs 1919’da Atatürk coşkuyla karşılaştığı Samsun’a çıktı. Bu tarih ürk kurutuluş tarihinin başlangıcı olmuştur. Açlık yoksulluk ve imkânsızlıklar içinde kongreler kuruldu, TBBM ve Anadolu’nun teşkilatlanması savaş sonunda ilan edilen Cumhuriyet. Gazi Mustafa Kemal Atatürk baştan beri milletin istikbalini yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır” demişti. Şimdi Artık Türkiye sahip olduğu medeniyet ve kültür değerlerini insanlığın hizmetine sunmak zorundadır. Tarihe not düşmek ve gelecek nesillere olumlu bir miras bırakabilmek için çok çaba sarf etmeliyiz. Dünya ya sanat ve kültür edebiyat alanlarında da katkıda bulunmalıyız. Tüm bireylere buy konularda sorumluluk düşmektedir. Bu sorumluluk en siz gençlerindir. Sevgili gençler Cumhuriyet sizlerin omuzlarında yükselecektir ve gelecek nesillere aktarılacaktır” dedi.

İki gün önce göreve başlayan Kars’ın yeni Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak da, “Bu tarih Atatürk’ün Samsun’a çıktığı tarihtir. Bu tarih yine gençlere bayram edilmiştir ve bugün o gururu, o sevinci yaşıyoruz. İmparatorluğumuzun yıkılışıyla birlikte işgal edilen ülkemizin yeniden ve Büyük Türk Milletinin dirilişini temsil eden günün yıl dönümüdür. Bugün yönetimi ülkemiz açısından sadece bir yönetici olmayan ve tarihimizin en büyük çağdaşlaşma hamlesidir. Bu hamlenin arkasında Milli devlet ve çağdaş uygarlık anlayışı vardır. Bu anlamlı ve tarihi gününü büyük Atatürk tarafından geleceğimizin teminatı olan siz gençlere bayram olarak hediye edilmiş olması size verilen değer ve sorumluğun en önemli göstergesidir. Azim ve kararlığınızla Atatürk’ün kurduğu bu Devlet ve Cumhuriyeti çağdaş ülkelerle aynı medeniyet kulvarında yaşamaya ve aynı kulvarlarda yarışmaya sizler taşıyacaksınız” diye konuştu.

Tören; Lise öğrencilerinin çeşitli konuşmaları ve şiirleriyle devam etti. Ata’nın Gençliğe Hitabı ve Gençliğin Ata’ya cevabı ile devam eden programda saha gösterilerine geçildi.

Kars’ta Lise Öğrencilerinin sunduğu gösterilerde birbirinden renkli görüntüler yaşandı. Türkiye haritası üzerinden Atatürk’ün Samsun’a çıkışını ve Yurdun düşmandan temizlenmesini canlandıran öğrenciler büyük alkış aldılar. Bölgelerarası folklar gösterilerinin sonrası tören, kule eşliğinde Mehteran takımının gösterisi ve resmi geçit töreniyle ile son buldu.

Kağızman’da 19 Mayıs kutlamaları

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 92. Yıldönümü bütün yurtta olduğu gibi Kars’ın Kağızman İlçesi’nde de coşkuyla kutlandı.

Bayram İstiklal Meydanı’ndaki Atatürk anıtına 19 Mayıs 2011 çelenklerin konması ile başladı. Çelenk koyma merasiminde yöneticiliği Gökhan Turan, sunuculuğu ise Kağızman METEM’den Edebiyat öğretmeni Serap Demir ve Ş.Refik Cesur YİBO Sınıf Öğretmeni Mustafa Tunçer yaptı.

Çelenklerin konulmasının ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve Kağızman Lisesi Müzik Öğretmeni Aslıhan Erdoğan yönetiminde İstiklal Marşı okundu ve bayrağımız göndere çekildi.

Çelenk koyma merasiminde Kağızman Lisesi, Kağızman Anadolu Lisesi, Kağızman Mesleki ve teknik Eğitim Merkezi, İmam Hatip Lisesi, Atatürk ilköğretim Okulu, Dr. Mustafa Yalçın İlköğretim Okulu, Halime Arslan İlköğretim Okulu, Kağızman YİBO, Ş. Refik Cesur ilköğretim Okulu öğrenci gurupları ile adı geçen okulların bayrak ve flamaları hazır bulundu.

Törenler Kağızman İlçe Stadyumu’nda devam etti. İlçe Kaymakamı, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı, öğrenciler ve halkın bayramını mutladılar.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Fesih Altay günün önem ve anlamını belirtir bir konuşma yaptı adından da Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve Gençliğin Ata’ya cevabı okundu.

Kros yarışmasının birincisi Türk bayrağını öperek Kaymakamı Şuayib Gürsoy’a teslim etti, Gürsoy da bayrağı öperek teslim aldı.

Şiirlerin okunmasından sonra çeşitli dallarda dereceye giren öğrencilere Kaymakam Şuayip Gürsoy ve diğer protokol tarafından çeşitli ödüller verildi.

Kız ve erkek öğrencilerin toplu hareketleri, piramit gösterisi, Damat halayı ve halk oyunları ekibinin gösterisi büyük ilgi gördü.

Müzik Öğretmeni Aslıhan Erdoğan yönetiminde Gençlik Marşı söylendi, Kağızman Lisesi Bandosu eşliğinde resmi geçit töreni yapılmasıyla kutlamalar sona erdi.

Sarıkamış’ta 19 Mayıs coşkusu

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Sarıkamış’ta da törenlerle kutlandı.

Kutlamalar Gaziler Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başladı. Ardından program Sarıkamış şehir stadyumunda devam etti. Stadyumdaki kutlamalar, Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, 9. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Belediye Başkanı İlhan Özbilen’in, halkın ve öğrencilerin bayramını kutlamalarıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam eden programda öğrenciler Gençlik Marşı’nı topluca okudu.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dağdelen günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Dağdelen, “Bugün, Mustafa Kemal’in Samsun’da tutuşturduğu kurtuluş meşalesinin, Anadolu’da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının 92. yıldönümü. O gün Samsun’un vatanperver insanlarını selamlayan Atatürk’ün taşıdığı duygularla, sizleri selamlıyorum. Milletimizin tüm onur ve asaletiyle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün rehberliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcıdır. 19 Mayıs; sadece Türk milli kurtuluş hareketinin başlangıcı değil, yeni Türk devletinin de çağdaş değerlerle milletler ailesi içerisinde yerini almasının adıdır. 19 Mayıs, gençlik; gençlik gelecek demektir. Türk genci, Türk İstiklali ve Türk Cumhuriyeti’nin yılmaz bekçisi, bugün ve yarınların tek ve en büyük güvencesidir. “Sizler yeni Türkiye’nin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmazlar.” diyor Atatürk. Atatürk’ün aklından çıkmayan en önemli konuların başında gençlerin eğitimi geliyordu. Gençlerin eğitimi Türkiye’nin geleceği için çok önemliydi ve bunu çok iyi bilen Atatürk gerekli eğitim kurumlarının kapılarını gençlere açmak için gecesini gündüzüne kattı. Nasıl ki fidanlar bir ülkenin gelecekteki ağaçları ve soluk kaynaklarıysa gençlerimiz de ülkemizin geleceğinin ağaçları ve soluk kaynaklarıdır. Ağaçlar gibi insanına temiz soluk sunacaklar da bu gençlerimizdir. Hangi ülkede gençler göz ardı edilmişse o ülkenin göçüşü kaçınılmaz olmuş ve o ülkede soluk almak olanaksız duruma gelmiştir. Bunun için gençlerimizin eğitimine yeterince zaman ayırmak boynumuzun borcudur.” dedi.

Gençlere de seslenen Dağdelen, “Siz Türk’e istiklal aşkını veren, Kara Fatmaların, Nene Hatunların, Yalnız Efelerin; Siz “Ya istiklal ya ölüm diyen: Antepli Şahinlerin, Sütçü İmamların, Hasan Tahsinlerin, Seyit Onbaşıların; Siz tarihi tarih yapan Barborosların, Ulubatlı Hasanların, Yavuzların, Atatürklerin soyundansınız.” Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuz olmalıdır.” diye konuştu.

Dağdelen daha sonra şunları söyledi:
“Temeli 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan “Milli Egemenlik” ilkesi ile, birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanmış, çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir. Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız olan “Milli İrade”nin yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk’ün 19 Mayıs’ı armağan ettiği siz gençlere büyük görevler düşmektedir. Unutmayınız ki sizler: Atatürk’ün eserlerinin temel taşısınız. Unutmayınız ki: her 19 Mayıs’ta, Samsun’dan, elden ele Ankara’ya koşturulan bayrağımız, rengini, siz asil Türk evladının damarlarındaki asil kandan almaktadır. Unutmayınız ki “Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır.” Sözde değil, bu özde duygularla, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; siz gençlerimizin bayramını tebrik ediyorum.”

Okunan şiirlerin ardından, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen resim, şiir, kompozisyon ve spor müsabakalarında dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödüller verildi. Daha sonra öğrenciler, bando eşliğinde kortej yürüyüşü yaparak çeşitli gösteriler sundu. Stadyumu dolduran binlerce vatandaş, öğrencilerin sunduğu gösterilerle coşku dolu anlar yaşadı. Bayrak taşıyan bir öğrencinin bayılması ile kısa süreli panik yaşandı. Sağlık ekiplerinin hemen müdahale ettiği gencin kendine gelmesiyle herkes rahat bir nefes aldı. Kutlama programı öğrencilerin gösterilerinin ardından sona erdi.

Törene, Sarıkamış Kaymakam Erdoğan Turan Ermiş, 9’uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Cumhuriyet Baş Savcısı Nazim Bal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dağdelen, daire amirleri, askeri erkan, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Susuz’da 19 Mayıs coşkusu

Kars’ın Susuz İlçesi’nde 19 Mayıs kutlamaları Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla başladı.

Törenin ikinci kısmı ise yağmur nedeniyle Kazım Karabekir Anadolu Öğretmen Lisesi Kapalıspor Salonu’nda devam etti.

Buradaki tören Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz için Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Kaymakam Murat Kütük ve Belediye Başkanı Ali Yeğin öğrencilerin, protokolün ve halkın bayramını kutladılar.

Öğrencilerin hazırladığı ritmik hareketler, Jimnastik gösterileri, Susuz Lisesi Kafkas Halkoyunları ekibinin gösterileri büyük beğeni topladı.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı, şiirler okundu ardından da resim ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Kazım Karabekir Anadolu Öğretmen Lisesi bandosunun resmi geçit töreniyle kutlamalar sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.