1. HABERLER

  2. Karslı 'Muhtarın' Resim SERGİSİ
Karslı Muhtarın Resim SERGİSİ

Karslı 'Muhtarın' Resim SERGİSİ

Kars'ın Susuz İlçesi'ne bağlı Doyumlu Köyü'nün muhtarı Yücel Üzeyir'in açtığı resim ve fotoğraf sergisi izleyenleri adeta büyüledi.

A+A-

Kars’ın Susuz İlçesi’ne bağlı Doyumlu Köyü’nün muhtarı Yücel Üzeyir’in Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında açtığı resim ve fotoğraf sergisi izleyenleri adeta büyüledi.

Açılışın ardından sergiyi gezen Vali vekili Ünal Coşkun, “Yüzyıllardır biriken medeniyetin son fırçasını muhtarımız vurmuştur” diyerek, muhtarın bu örnek çalışmasıyla ildeki yöneticileri de mahçup ettiğini söyledi.

KHA'nın haberinde, Ressamlığının yanında, teknolojiyi yakından takip etmesi ve Duyumlu Köyü’ndeki Urartular dönemine ait kaya resimlerini gün yüzüne çıkarmasıyla bilinen Muhtar Yücel Üzeyir, ilk kişisel resim ve fotoğraf sergisini Turizm Haftası kapsamında Kars’ta açtı.

“Doyumlu’daki Bütün İnsanlığın Ortak Kültür Mirası Olan Kaya Figürleri ve Resim Sergisi” adlı sergi Gazi Ahmet Muhtar Paşa (GAMP) sergi Salonu’nda açıldı. Vali vekili Ünal Coşkun, Kültür ve Turizm il Müdürü Hakan Doğanay, Kars Oteller ve Lokantacılar Derneği (KARSOD) Başkanı Halit Özer açtı. Açılışın ardından sergiyi gezenler köy yerinde böylesine usta ellerin bulunmasının mutluluk verici olduğunu belirterek, resimlere ve fotoğraflara hayran kaldıklarını ifade ettiler. Muhtar Yücel Üzeyir Vali vekili Ünal Coşkun ve Kültür Müdürü Hakan Doğanay’a birer adet resim hediye etti.

Muhtar Yücel Üzeyir, Turizm Haftası nedeniyle sergisinin açılması konusunda desteklerini esirgemeyen Vali Ahmet Kara ve İl Kültür Müdürü Hakan Doğanay’a teşekkür eden Yüzel Uzeyir, “Sergiyi açmakta ki amacım tarihi ve kültürel araştırmalarda ve tarihi bilincinin oluşturulmasında bilindiği gibi yazılı eserler kadar görsel kaynaklarda bir o kadar önemlidir. Hatta görsel eserler yazılı kaynaklardan daha önemlidir. Bu bağlamda Kars’ın Susuz ilçesinin Doyumlu Köyü Köyü’ndeki kaya resimleri önemli bir örnektir. Çünkü bu resim yapıcıları milattan önce yaşanmış insanlar olup hiçbir siyasi kaygı ve ideolojik endişe taşımadan duygu ve düşüncelerini o gün adeta kağıt olarak kullandıkları kayalara nakşetmişlerdir. Bu nedenle açmış olduğum sergide bütün insanlığın ortak ve kültürel mirasın korunması özellikle yöre halkından öğrencilerine de ve Türkiye genelinde yerel tarihi çalışmaların önemini ortaya koyacaktır. Doyumlu’daki kaya figürleri evrenle kendileri ve çevreleriyle ilişkisini betimleyip kayalara kazdılar. Asya’nın yüksek ve kayalık bölgelerinden, Doğu Anadolu’ya ve Dünyanın dört bir yanına yayılarak uzanan ortak bir kültürün izleridir. Bu kaya resimleri yazı öncesi simgesel bir iletişim şeklidir. “Biz buraya geldik ve buraları kendimize yurt edindik” mesajını veren soyut bir seslenişin izleridir. Bugün Doyumlu Köyü’ndeki bütün insanlığın ortak mirası olan kaya resimleri milattan önce çizilmiş ve bu eserleri korumak hem yurdumuz için hem de insanlık için bir görevdir. Farklı medeniyetlerin ve kültürlerin sanat alanında ortaya koyduğu bütün eserler insanlığın sanat mirasını oluşturmaktadır. Arzumuz odur ki Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kars Valiliği ve Kars Belediyesi’nin desteği ile uluslararası platformlara taşınması Kars’ın gizemi ve önemini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda bu eserleri korumak bütün insanlığın görevidir.” dedi.

Muhtar Üzeyir ayrıca, sergide 24’ü kaya resimlerinin fotoğrafı 25’i yağlı boya resimleri toplam 59 parça eserin yer aldığını belirterek. “benim buradaki amacım kültürü korumak ve gizemli olan şehrimizin bu gizemlerini ortaya çıkarmaktır. Ve bu gizemlerin turizme açılmasını istiyoruz. Doyumlu köyündeki kaya figürleri milattan önce yazıldığı için bu kaya resimlerinin uluslararası statüye kazındırılmasını arzuluyoruz. Sergide ayrıca yöremizin kültürlerini canlandırmaya çalıştık. Kaya figürleri Urartular dönemine aittir. Biz şimdi Serhat kalkınma Ajansı’na (SERKA) bir proje hazırlayacağız. Profesörlerin çalışmalarıyla da köyümüzdeki bu tarihi dokunun Valiliğimiz ve Kültür Bakanlığımızın destekleriyle gün yüzüne çıkmasını sağlayacağız. Çünkü bu kaya resimleri 13 bin yıllıktır” diye konuştu.

KARSOD Başkanı Halit Özer de, muhtarı bu örnek çalışması nedeniyle kutlayarak, “Bugün burada herkesi duygulandıran bir çalışmayla karşılaştık. Muhtarımızın kendi el emeği, bilgi ve donanımıyla böyle bir sergi açması izleri çok duygulandırdı. Kars turizmcileri adına muhtarımızla gurur ve onur duyuyoruz ve bu tür çalışmaların sürekliliğini diliyoruz. Bizlerde turizm işletmecileri olarak bu tür çalışmaların her zaman arkasındayız. Kendilerini bir kez daha huzurlarınızda tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay da, “Gördüğünüz gibi vatandaşlarımız ve köy muhtarlarımız hakikaten çok yetenekli ve becerikliler. Bunların böyle biraz daha sana duyarlığını istiyoruz. Hatta bu sanata duyarlılığın Kars’ın tarihle ilintili olmasını arzuluyoruz. Bilindiği gibi Kars en eski şehirlerden biridir. Onun içtin sanat bizde eskiden beri vardır. Bizlerin böyle sanata ilgili muhtarlarımızı bu tür çalışmalarıyla ön plana çıkarmamız gerekiyor. Hakikaten Doyumlu köyü muhtarımızın bu çalışması köy muhtarlarımıza ve Kars halkına iyi bir örnektir. İnşallah bundan sonra da muhtarımızla birlikte çalışacağız ve bu serginin devamını getireceğiz” dedi.

ULUSAL BASIN BU HABER YAPMAZ İSE AYIP EDER YANİ
Vali vekili Ünal Coşkun, muhtarın sanatsal yönüyle ön plana çıkmasının önemine değinerek, “Ulusal basın bunu haber yapmaz ise ayıp eder” dedi ve Susuz’un Doyumlu Köyü’nden muhtarın çıkıp böylesine bir sergi açmasının Türkiye’yi ilgilendiren bir haber niteliği taşıdığına inandığını ifade etti. Coşkun, şöyle konuştu: “Muhtar aslında sadece diğer muhtarlara değil topluma mesaj veriyor. Son yüzyılda da Türkiye’nin temel arzusu buydu zaten. Toplumun topyekün aydınlanması. Köyden kente, kırsaldan şehre bütün insanımızın sanatla, eğitimle, bilgiyle, donanımla, bilgiyle donanması ve kendini keşfetmesi. Kul olmaktan çıkarıp biraz daha birey haline gelmesi temel kaygıydı. Muhtarın bu çalışması bence işte o arzudan kaynaklanan ve o arzunun yakalandığının görüldüğü bir çalışmadır. Bence muhtar kendi özgürlüğünü yakalamış ve kendisini özgürleştirmiştir. Şimdi de bu özgürlüğünü toplumla paylaşıyor. Sanatla ilgilenmek insanı özgürleştirir. Ne mutlu muhtara ki bir köyde yaşarken bu mesajları alıp kendisini ortaya koyabilmiş ve sanatla uğraşmıştır. Harika resimler çizmiş ve fotoğraflar çekmiş. Yaşamın sadece hayatı idame ettirmekten ibaret olmadığını, insanın bir ruhu olduğunu, onu besleyecek şeylerin ancak ve ancak inanç ve sanat olduğunu ortaya koymuştur. Kendisini tebrik ediyorum. Kars için bir gururdur. Kars’ın tarihsel arka planını ortaya koyan, tarihin derinliğini ortaya koyan, tarihin her dönemini yaşamış bir kentin küçücük bir köyünde bile ortaya çıkması bizi mutlu etmiştir. Yani yüzyıllardır biriktirdiğimiz medeniyetin son fırçasını muhtar vurmuştur. Kars için önemli bir şeydir. Kars’taki yönetenleri mahçup etmiştir. Hakikaten bu kadar yoğun sanatla uğraşmak özel bir şeydir. Muhtarın özel bir insan olduğunu bu vesile ile söylemek istiyorum.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.