1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Başdanışman Mehmet Uçum Kars’ta
Karsın Hava Kirliliği TBMMye TAŞINDI

Kars'ın Hava Kirliliği TBMM'ye TAŞINDI

Barış ve Demokrasi Partsi (BDP) Kars Milletvekili Mülkiye Birtane Meclis Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi.

A+A-

Barış ve Demokrasi Partsi (BDP) Kars Milletvekili Mülkiye Birtane Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

Birtane’nin vermiş olduğu önergede Kars’ın “hava kirliği” konusunun araştırılması istendi.

PolitiKars.com'a gönderilen basın açıklamasında;  “Kars İlinde yaşanan hava kirliliğinin nedenlerinin tespit edilerek alınacak önlemlerin belirlenmesi için Anayasa’nın 98. ve TBMM İç Tüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını” ifadeleri yer aldı.

Konu hakkındaki gerekçe de ise ; “Kars ilinde hava kirliliği, kış aylarında normal değerlerin üstüne çıkmakta, bu da önemli ölçüde yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle akşam saatlerinde kirlilik oranının yükseldiği kentte, şehir merkezi o saatlerde adeta bir sis bulutu içinde kaybolmaktadır.

Hava kirliliği Türkiye genelinde insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiye sahip en önemli çevre sorunlarından birini oluşturmaktadır. Önlenmesi ya da azaltılması yönünde tedbir alınmaması yalnızca çevre sorunlarına değil tedavisi mümkün olmayan çeşitli hastalıklara da neden olmaktadır. İnsan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik dengeye zarar vererek, yaşam kalitesini düşüren ve solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa neden olan hava kirliliği birçok ilde olduğu gibi Kars ilinde de önlem alınmasını gerektirecek seviyelere varmıştır. Kars’ta sanayi sektörünün olmadığı düşünüldüğünde, kirliliğin ısınma ve ulaşımda kullanılan yakıtlardan kaynaklandığı aşikârdır.

Kışların uzun ve sert geçtiği ilde, ısınmak için kullanılan ucuz ve kalitesiz kömür neredeyse yılın sekiz ayı yakılmaktadır. Hayvancılığın bitme noktasına geldiği ilde, köylerde de tezek kullanımı azalmış, geçimini sağlamaya çalışan köylü en ucuz kömürü kullanır hale gelmiştir. İşsizliğin ve yoksulluğun en çok yaşandığı illerden biri olan Kars’ta merkez dahil olmak üzere ilçelerde de benzer şekilde düşük kalorili kömür kullanmaktadır. Isınma amaçlı, düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kömürlerin yaygın olarak kullanılması hava kirliliğini önemli ölçüde arttırmıştır.

Kars ilinde hava kirliliğinin en önemli sebebi birçok ilde olduğu gibi, Valilik tarafından dağıtılan düşük kalorili ve son derece kalitesiz olan kömürlerdir. Kente girişi denetimsiz olan ve dağıtımı da aynı şekilde gerçekleşen bu kömür, sağlığı açıkça tehdit etmekte, üstelik kalitesi de her geçen yıl biraz daha düşmektedir. Kars şu an hava kirliliğinin en yoğun olduğu illerden biridir. Bu durum Kars Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da dile getirilmiş ancak önlem alınacağı yönünde kamuoyuna yansıyan bir gelişme olmamıştır.

Kars ilinde merkez mahalleleri dahil çoğu yerde gecekondu ve müstakil ev bulunmaktadır. Bu tür evlerde de filtre kullanımı olmadığı gibi, kullanılan yakıtlar denetimden geçirilmiyor, çevreye yapacağı olumsuz etkisi test edilmiyor. Bu da hava kirliliğinin önemli ölçüde, dağıtılan kalitesiz ve düşük kalorili kömürün yakılması sonucu, soba veya kalorifer kazan bacalarından çıkan gazlardan kaynaklandığını göstermektedir. Doğal gaz kullanımı ise son derecece düşüktür. Motorlu araçlarda kullanılan benzin mazot vb. yakıtların denetimi de hiçbir şekilde yapılmamaktadır.

Hava kirliliği ilde yaşlılar, çocuklar, solunum güçlüğü çeken insanlar başta olmak üzere bütün vatandaşlar için açık bir tehdit haline gelmiştir. Bu nedenle Kars ilinde meydana gelen hava kirliliğinin nedenleri ortaya çıkarılarak kalıcı önlemler alınmalıdır. İnsan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması için araştırma yapılarak, bu güne kadar yaratmış olduğu riskler tespit edilmeli ve hava kirliliğin önlenmesi için kalıcı çözümler devreye koyulmalıdır.” denildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
2 Yorum