1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. ARPAÇAY

  4. Melikköy Su Problemine Kalıcı Çözüm Bulundu
Karsın 2012 Vergi REKORTMENLERİ

Kars'ın 2012 Vergi REKORTMENLERİ

Kars'ta 2012 yılında en yüksek gelir beyan eden gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine plaketler verildi.

A+A-

Kars’ta 2012 yılında en yüksek gelir beyan eden gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine plaketler verildi.

Kars Defterdarlığı tarafından toplumsal vergi bilincinin oluşturulması ve mükellefin vergiye gönüllü uyumunun arttırılması amacıyla kutlanan vergi haftası anısına gelir ve kurumlar vergisinde ilk 5’e giren vergi mükellefine plaket verildi.

KHA'nın haberine göre, Öğretmenevinde yemek sonrası düzenlenen törende, Kars’ta 2012 yılında en yüksek gelir beyan eden gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine Kars Defterdarlığı tarafından düzenlenen plaketler, protokol mensupları tarafından verildi.

Törende konuşan Kars Defterdarı Osman Şimşek, 31 12 2012 tarihi itibariyle Türkiye’de toplam vergi gelirleri içinde Kars’ta toplanan vergilerin genel bütçeye katkısının binde beş olduğunu söyledi. Bu tarihe göre Kars’ta genel bütçe gelirinin tahakkuk eden 220 milyon 342 bin TL tahakkuk edilmesine karşın 150 milyon 716 bin TL tahsilat yapıldığını da belirten Şimşek, 592 milyon 90 bin 780 TL genel bütçeden gider yapıldığını kaydetti. Tahsilat oranın yüzde 69 olduğunda da dikkat çeken Şimşek, devletin Kars’a önemli ölçüde katkısı olduğunu da kaydetti.

Vergiyi Devletin gerçek ve tüzel kişilere yüklediği ekonomik yükümlülük olarak ta açıklayan Şimşek, Devletin vatandaşlara yüklediği ekonomik yükümlülüğün asıl işlevi devlet harcamalarını karşılamak olduğunu belirtti. Toplanan vergilerle yol, su, okul, elektrik, güvenlik ve sağlık gibi alt yapı hizmetlerin sağlandığını da belirten Şimşek, “Vergilendirilmiş kazanç sayesinde Aile hekimliğiyle her ailenin bir doktora ve sağlık güvencesi, fatih projesiyle her sınıfa akıllı tahta, her öğrenciye tablet bilgisayar verilmesi, çok yakında Marmaray projesiyle iki kıtanın bir araya gelmesi, hızlı trenler, uçaklar, bölünmüş yolların yapılmasında en büyük etken toplanan vergiler sayesindedir. Vergi ödemenin en temel ilkelerinden biri toplumsal sınıf farkı tanımadan tüm vatandaşların bu görevi yerine getirmeleridir. Devletinde bu vergilerden topladıklarıyla en iyi şekilde hizmet sunması da vatandaşlarına karşı yerine getirmesi gereken en önemli görevlerden biridir.” dedi.

Verginin Devlete gelir sağlamanın yanında ekonomik ve sosyal amaçların da elde edilmesinde en önemli araçlardan biri olduğunu da söyleyen Şimşek: “Bu özellikleri toplumun tüm kesimlerini ilgilendirmekte olup, son yıllarda uluslararası arenada daha çok söz sahibi olan ülkemizin bu konuma gelmesinin altında yatan en büyük etken ekonomik güçtür. Bu ekonomik gücün altındaki en önemli unsur ise ülkemizin vergi gelirleridir. Çalışmalarını Mükellef odaklı hizmet anlayışı içerisinde sürdüren, Vergi gelirlerini adalet, tarafsızlık ve verimlilik ilkelerine göre toplamayı, mükellefe kaliteli hizmet sunmayı benimsemiş olan Defterdarlığımızın önemli hedefleri de şunlardır. Toplumsal vergi bilincinin geliştirilmesi, verginin tabana yayılması amacıyla mükellef memnuniyetini esas alan güvenilir, etkin hesap verebilir katılımcı bir yönetim anlayışı doğrultusunda hizmet sunmanın çabası içerisindedir.

Verginin toplanmasında ve artırılmasında Mükelleflerle ilişkinin çok önemli olduğunu ifade etmek isterim artık pasif bir şekilde mükellefin yükümlülüklerini yerine getirmesi beklenmemekte mükellefin ayağına gidilmektedir. Bu bağlamda 2012 yılı beyan döneminde gayrimenkul sermaye iradı elde etmiş mükelleflerimiz için elde etmiş oldukları kira gelirleri banka, PTT, Tapu ve Sigorta gibi kuruluşlardan alınan bilgiler doğrultusunda önceden hazırlanmış kira beyan sistemi sayesinde çok iyi sonuçlar elde edilmiş olup 2013 yılında da bu uygulamaya devam edilecektir.” Diye konuştu.

HARCAMAK İÇİN ÖNCE KAZANMAK GEREK

Daha sonra söz alan Kars Valisi Eyüp Tepe de, parayı harcayabilmek için önce kazanmak gerektiğini dile getirerek: “ Devletimizin son yıllarda çok önemli ve büyük yatırımları oluyor. Taktire şayan her türlü hizmet, bütün dünya tarafından da taktir ediliyor. Bütün bunlar her birimizin ödediği düzenli vergilerle oluyor. Bende sizler gibi biri vergi mükellefiyim. Gönül arzu eder ki dolaylı vergilerden ziyade doğrudan vergilerle gelir idaremizin başaralı çalışmalarıyla inşallah bu gelirleri daha da yararlı kullanacak şekilde daha arttıralım. Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır.” Dedi.

VERGİ REKORTMENLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ
Tören sırasında vergi haftası nedenliyle liseler arasında düzenlenen afiş yarışmasında ilk üçe giren Gül Ahmet Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencisi Doğan Tavşan, Kız Meslek Lisesi’nden Feriha Beyza Adelet ve Gül Ahmet Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesinden Alpay Hükümdar’a da ödülleri verildi.

Gelir ve Kurumlar vergisinde ilk beşe giren vergi rekortmenleri ise şu isim ve kurumlardan oluştu:

Gelir Vergisi'nde 1’inci sırada Avukat Kahraman Özçağın, 2’ni sırada yine olan Av: İbrahim İlimsever, 3’üncü sırada isminin açıklanmasını istemeyen bir şahıs, akaryakıt dağıtım şirketi sahibi Gökhan Şahin ve Eczacı Zerin Alınak.

Kurumlar Vergisi'nde ise ilk 5’e giren mükellefler: 1’inci sırada Kars Çimento Fabrikası, Zeki Mefruşat Ltd.Şti, Doğu Tarım Makine Ltd.Şti, MCK Tekstil Ltd.Şti ve Sersüt AŞ olarak belirlendi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.