1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Yalancı Bahar Sona Eriyor!
Karsa Çelikçomakçılar GELDİ

Kars'a 'Çelikçomakçılar' GELDİ

Çelikçomak Federasyonu Başkanı Tamer Tunç ilk olarak Kars Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda öğretmenlere eğitim semineri verdi.

A+A-

Çelikçomak Federasyonu Kars’ta geleneksel oyunların okullarda çocuklara da öğretilmesi için öğretmenlere yönelik semineri ardından da uygulamalı eğitim verdi. Çelik çomak, mendil kapmaca, sek sek gibi oyunları oynayarak çocukluklarına geri dönenler bu sporun aygınlaştırılmasını istediklerini belirttiler.

Çelikçomak Federasyonu Başkanı Tamer Tunç ilk olarak Kars Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda öğretmenlere eğitim semineri verdi. Geleneksel oyunlarımıza sahip çıkılmasını isteyen Tunç, bu spora merak salan öğretmenlere oyunların incelikleri tek tek anlattı.

Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu’na bağlı Çelikçomak Federasyonu’nun bu oyunları ülke genelinde aygınlaştırıp ardından da dünya sporları arasına sokmayı hedeflediklerini belirtti.

Çelik Çomak, Birdirbir, Mendil Kapmaca gibi oyunlarını çocuklara sevdirmeyi amaçladıklarını da belirten Tunç, bu oyunların çocuklar tarafından yeniden hayata geçirilerek, en fazla oynanan oyunlar arasında erini almasını istediklerini vurguladı. Geleneksel oyunların çocukların arasındaki bağı kuvvetlendirdiğini de işaret eden Tunç, “Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu olarak çocuklarımıza geleneksel oyunlarımızı tanıtıyoruz. Geleneksel oyunlarımıza sahip çıkıyoruz. Çocuklarımızın bizim olan Mendil Kapmaca, Çelik çomak, Yal satarım bal satarım, Sek Sek, 5 Taş ve Birdirbir gibi oyunlarımızı çocuklarımızın severek oynaması için çalışmalarımız var. Bu oyunları çocuklarımıza sevdirmek durumundayız. Bu toplumun arasındaki birlikteliği arttırıcı bir proje. Çocuklarımız bu tür oyunlarda birlikte oldukları zaman aralarında bir kaynaşma oluyor ve bu çocukların kavga etmesi neredeyse imkansız hale geliyor. Bu da çocuklarımız açısından olumlu sonuçlar doğuruyor. Çocuklarımız daha mutlu ve arkadaşlarıyla daha iyi iletişim kuran sosyal bir kişiliği kavuşuyor. Farklı ülkeler tarafından geleneksel oyunların alınmasının önüne geçmek amacıyla bazı oyunların tescillerini alan federasyon bugün karsta unutulmuş ve bugüne kadar gençler arasında bile oynanmamış oyunları oynatarak gelecek kuşaklara taşınmasını sağladı. İlk kez böyle oyunlar oynayan çocuk ve gençler çok mutlu olduklarını bu oyunları etrafımızdaki arkadaşlarımıza da öğretip bizden sonraki çocuklarımızın öğrenmesini sağlayacağız” dedi.

Seminerin ardından Ticaret Lisesi bahçesinde öğretmenlere bu oyunları uygulamalı olarak gösteren ÇÇF yetkilileri gördükleri ilgi karşısında utlu oldular. Çevreden gelip geçen vatandaşlarda çelik çomak oynandığını görünce deneme yapmayı da ihmal etmediler. Bu tür oyunları hasret kaldıklarını belirten vatandaşlar, ÇÇF yetkililerine de teşekkür ederek bunun yaygınlaştırılmasını istediler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.