1. HABERLER

  2. DTP'den Tarihi AÇLIK GREVİ
Kars'ta FELAKETİN Bilançosu!

Kars'ta FELAKETİN Bilançosu!

Kars'ta etkili olan sel ve hortumun yol açtığı felaketin boyutu gün yüzüne çıktı.

A+A-
Kars'ın merkez köylerinde etkili olan hortumun yol açtığı felaketin boyutu sabah saatlerinde gün yüzüne çıktı.
AZAT KÖYÜNÜN MİNARESİ YIKILDI

Kars’ın Azat köyünde etkili olan hortum cami minaresini yıktı, morgu da ters çevirdi.
Kars’ın merkeze bağlı Azat köyünde dün akşam etkili olan hortum caminin minaresini yıktı. Minare caminin avlusunu yerle bir ederken çok sayıda elektrik ve telefon direği yerinden söküldü, onlarca evin çatısı yüzlerce metre uzağa uçtu.


Dün akşam saatlerinde merkez Dikme köyünde etkili olan hortum aynı istikametteki bir çok köyde büyük çapta maddi zarara yol açtı. Ataköy ve Azat köylerinde de çok sayıda evin çatısı uçtu, telefon ve elektrik direkleri yerinden çıktı. Önüne aldığı ne varsa kasıp kavuran hortum Azak köyünde da caminin minaresini yıktı. Tarihi taş duvarla örülü minare tuzla buz olurken aynı zamanda da caminin avlusunu yıktı. Minarenin şerefesi de yüzlerce metre uzağa uçtu.
Köy imamı Abdurrahman Yusufoğlu kendisinin o sırada köyde bulunmadığı fakat köye geldiğinde gördüğü manzara karşısında şaşırıp kaldı. Tekerlekli morgu da ters çeviren hortumun cami duvarına yaslandığını söyleyen Yusufoğlu, “Hortumun gece gelmesi ve o sırada herkesin evinde olması büyük bir faciayı önledi. Ölen ya da yaralananın olmaması bizi sevindirdi.” dedi.
Hortum anını gören Casim Bulut ise “Bir ateş topu gibiydi. Bir anda etrafı sardı ve önüne ne kattıysa götürdü. Çok korktuk” diye konuştu.
KARS ÇAYI TAŞTI
Dün ve bugün etkili olan lodos ve yağmur nedeniyle Kars çayı taştı. Çayın taşması sonucu Belediyeye ait ana su deposu ve onlarca dönüm arazi sular altında kaldı.
 
Sarıkamış ve civar köylerde eriyen kar suları nedeniyle bu sabah saatlerinden itibaren Kars Çayı taşmaya başladı. Kars-Erzurum istikameti 5. kilometredeki alan ve bu alanda bulunan Belediyeye ait ana su deposu da sular altında kaldı. Sular Paşaçayır mahallesine yakın alanlarda göllenmelere neden oldu.

 
Önceki senelerde Kars Çayı’nın etrafına yapılan istinat duvarları suyun kent merkezine taşmasını önledi.
KARS ÇAYI KORKUTUYOR
Eriyen kar suları ve lodos nedeniyle debisi yükselen Kars Çayı Paşaçayır mahallesi ve İmar İskan Müdürlüğünün olduğu alana kadar taştı.
Suların arasındaki adacıkta mahsur kalan bir at ise sahibi tarafından güçlükle kurtarılırken vatandaşlar suların daha da yükselmesinden korkuyor.
Kars Çayı 2004 yılına kadar her yıl taşarak kenti tehdit ediyordu. Benzer görüntülere sık sık rastlanıyor ve her Mart ayında sel baskınları oluyordu. Aradan geçen 6 yıl içinde eski yıllara oranla pek sıkıntı yaşatmayan Kars Çayı dün akşamdan itibaren tehdit oluşturmaya başladı. Cumhuriyet Köyü bitiğinde başlayan taşkınlar Paşaçayır mahallesine kadar ulaştı. Sabah saatlerinde pek de tehdit sinyalleri vermeyen Kars Çayı akşam saatlerine doğru iyice coştu. Yol kenarındaki evlerin bahçeleri sularla dolarken göllenen alandaki adacıkta mahsur kalan at sahibi tarafından kurtarılmak istendi. Başka bir atla mahsur kalan atın yanına giden vatandaş zor anlar yaşadı. Mahmur kalan atı kıyıya çıkarmayı başaramayan şahıs akla karayı seçti. Uzun uğraşlar sonucunda at kurtarıldı ve yol kenarına alındı.

 
Bu arada Eski Değirmen ve eski Erzurum köprüsü arasında kalan bazı binalar ve kulübeler ile askeriyeye ait su deposu sular altında kaldı. Komutanlar da bölgeye gelerek incelemelerde bulundular. Askerler ise depoya gidebilmek için suyun dinmesini bekliyor.
Kars çayının kent merkezinden geçen kısmında da sular iyice yükseldi. Bu gecede havanın lodoslu ve yağmurlu olması durumunda yarın kentin bazı mahallerinin sular altında kalmasından endişe ediliyor.

DİKME’DE FELAKETİN BOYUTLARI
Kars’ın merkeze bağlı Dikme Köyü’nde etkili olan hortumun yol açtığı felaketin boyutu sabah saatlerinde gün yüzüne çıktı.

Arıları kovan kapaklarını açarak vakumlayan hortum çatılardan söktüğü tahta parçalarını yaklaşık 1 metre yere sapladı. Yüksek gerilim direklerini bile yerinden söken hortumun şiddeti herkesi şaşkına çevirdi.


Gün ışığında yapılan incelemelerde hortumun geride bıraktığı inanılmaz görüntüler herkesi şaşırttı. Yaklaşık 50 evin çatısının uçtuğu köyde vatandaşlar çevreye yayılarak kendilerine ait çatıları bulup toparlamaya çalıştılar. Köyden 6-7 kilometre mesafeye fırlayan çatıları çamurlu tarlaların içinde toplayan köylüler yetkililerden yardım istediler.
İşte felaketten geriye kalan inanılmaz manzaralar:
Yüksek gerilim direği hortumun şiddetinden yan yattı. Akımın halen verilemediği köyde onlarca elektrik direğinin telleri koptu. Hortum elektrik tellerini adeta birbirine bağladı. Telefon tellerinin de koptuğu bazı telefon direklerinin de kırıldığı köyde birkaç samanlık da yıkıldı. Hortum bir evin çatısından kopardığı tahta parçalarını yaklaşık 1 metre toprağa gömdü. Bunu gören vatandaşlar tüm uğraşlara rağmen yere saplanan tahta parçalarını çıkaramadılar. Bazı ahırların önü satı saçaklarıyla kapanırken ahırda kalan hayvanlara yem vermek için vatandaşlar çatı yığınlarının arasından ahırlara ulaşabildiler. Bunun yanında bir arıcı ise gördüğü manzara karşısında donup kaldı. Hortum kovanların kapaklarını sağa sola savurduktan sonra arıları vakumladı. Yüzlerce arı kovanların içinde can verdi.
TEDAŞ’a ait bina ve Sağlık Ocağı’nın çatısı da büyük zarar gördü. Vatandaşlar sabahın erken saatlerinde çevreye yayılan çatı saçaklarını toplamaya başladılar. Köyde hummalı bir çalışma başladı. Bir yandan arabaların üzerlerine düşen saçaklar temizlenirken diğer yandan da elektrik tellerinden sarkan saçaklar tehlike oluşturmasın diye kaldırılmaya çalışıldı.
“Adeta kıyameti” yaşadık diyen köylüler, “Şans eseri hortumun olduğu zaman evlerimizdeydik. Bir anda köyün iki yakasından koptu. Ne yapacağımızı şaşırdık. Biz önce deprem oluyor sandık. Sonra baktık ki topaç şeklinde hortum köyün içini perişan ediyor. Çok korktuk. Yetkililerin bizlere yardım etmesini istiyoruz” dediler.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum