1. HABERLER

  2. Kars'ta İki Gökkuşağı BİR ARADA
Kars'ta Dolmuş Fiyatlarına TEPKİ

Kars'ta Dolmuş Fiyatlarına TEPKİ

Kars’ta Cumhuriyet Meydanında bir araya gelen Kafkas Üniversitesi öğrencileri dolmuş fiyatlarını protesto ederek Belediyeye yürüdü.

A+A-
Kars’ta Cumhuriyet Meydanında bir araya gelen Kafkas Üniversitesi öğrencileri dolmuş fiyatlarını protesto ederek Belediyeye yürüdü.
Geniş güvenlik önlemlerinin de alındığı gergin geçen yürüyüş sonrasında zammın aşağı çekilmesi için toplanan 2 bin 500 imza Belediyeye teslim edildi. Basın açıklaması yapan öğrenciler yıldan geçen dolmuşları yuhalarken, Belediye Başkan yardımcılarıyla da aralarında tartışma yaşandı.
Sloganlar, alkışlar ve ıslıklar eşliğinde yürüyüşe geçen öğrenciler Ordu Caddesi ve Faikbey Caddesi üzerinden geçerek Belediye Binası önüne geldiler. Burada Kafkas Üniversitesi öğrencileri adına basın açıklamasını okuyan Önder Şenkaya, “Yoksulluğun, işsizliğin, açlığın her geçen gün arttığı ülkemizde öğrenci olmak da gittikçe zorlaşıyor. Binbir emekle bir sürü para dökerek eğitim almaya, kendimizi geliştirmeye ve geleceğimizi kazanmaya geldiğimiz üniversitede biz öğrenci gibi değil müşteri gibi davranılıyor. Eğitim, Anayasaya göre haktır. Dolayısıyla bunun bir parçası olan barınma, beslenme, ulaşım gibi ihtiyaçlarımızı da kolayca karşılayabilmek hakkımızdır. Bir çoğumuzun babası asgari ücretle çalışıyor. Kimimizin ki memurluk, kimimizinki de hamallık yaparak bir çok fedakarlıklarla bizleri okutuyor. Kimi öğrenci arkadaşlarımız ise ailesinin maddi durumu kötü olması nedeniyle hem okul masraflarını karşılamak hem de ailesine destek olmak durumundadır. Bu nedenle de hem derslerine girip hem de çalışmak zorunda kalan arkadaşlarımızda var. Bu da üniversiteyi meslek öncesi sadece bir basamak konumuna indirgememize neden oluyor. Sosyal ve kültürel anlamda gelişim konuların araştırmalar ve deneyler sonucu azmedilerek öğrenilmesi hayal oluyor” dedi.
Geçtiğimiz günlerde ekonomik sıkıntısı nedeniyle çalışmakta olduğu işinden kovulmasını hazmedemeyerek intihar eden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Mustafa Zeytun’u da hatırlatan Şenkaya, şunları söyledi:
“Arkadaşımız maddi durumunun kötü olması ve ailesine bakmakla yükümlü olduğu için kendi hayatına son verdi. Her sene bir çok arkadaşımızda yine aynı sebepten dolayı okulu bırakmak zorunda kalıyor. Bizler bu ülkenin geleceği değil miyiz? Daha Mustafa Zeytun gibi kaç arkadaşımızın ölmesi gerekiyor. Bu ülkenin geleceğine sahip çıkması için geçen sene ulaşımın ücretsiz olması talebiyle bir kampanya başlatmış ve topladığımız yaklaşık bin imzayı Kars Belediyesine teslim etmiştik. İlgileneceklerini ve gereği yapılacağına dair Belediye Başkanından söz almıştık. Ancak bu sözün yerine getirilmesi bir yana dolmuş fiyatlarına 25 kuruşluk bir zam daha yapıldı. Eski ücretleri zor karşılarken yeni ücreti nedeniyle sınavlara çok yaklaştığımız kış koşullarının ağırlaştığı bir dönemde okula yürümek zorunda kalıyoruz. Biz bu vatanın asıl sahipleri gençler olarak bu mağduriyetimizin derhal giderilmesini talep ediyoruz. Öğrencilik haklarımızı kazanana kadar mücadelemiz devam edecek”
Açıklamanın ardından öğrenciler adına 6 kişi, toplanan 2 bin 500 imzayı teslim etmek ve sorunları iletmek için Belediye Başkanıyla görüşmek istediler. Başkan Bozkuş’un İl dışında olmaması nedeniyle Başkan Yardımcılarına sorunlar iletildi. Bu arada Belediye’nin zam konusunda bir yetkisinin bulunmadığı hatırlatıldı. Konuşmalar uzayınca Belediye Başkan yardımcıları ve öğrenciler arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.
Öğrenciler imzaları teslim ettikten sonra sessizce dağıldılar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
2 Yorum