1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Başbakan Yıldırım, Kars'a Geliyor
Kars'ın En 'Modern Ahır'ı TANITILDI

Kars'ın En 'Modern Ahır'ı TANITILDI

Digorlu işadamı Mehmet Özçağdavul, Kars’ta modern ahır kurarak faaliyete soktu. 3 bin 200 metrekare alan üzerine kurulan ahırın hayvanları ise Avustralya'dan ithal gelecek.

A+A-
Digorlu işadamı Mehmet Özçağdavul, Kars’ta modern ahır kurarak faaliyete soktu. 3 bin 200 metrekare alan üzerine kurulan ahırın hayvanları ise Avustralya'dan ithal gelecek.
 
Kars Valisi Ahmet Kara, Tarım İl Müdürü Yusuf Yurdalan ve tarım uzmanlarıyla ile birlikte, Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yüzde 30-40 desteği ile yapımı devam eden modern hayvancılık besi ve süt işletmesini ziyaret etti.
 
Vali Kara, havaalanı mevkiinde 3 bin 200 metrekare alanda 200 büyükbaş canlı hayvan kapasiteli besi ve süt işletmesi hakkında Tarım İl Müdürü Yusuf Yurdalan’dan bilgiler aldı.
 
Yurdalan, “Ahırda otomatik süt sağım sistemi de var. 12 hayvan bir anda sağılabiliyor. Dolayısıyla buradaki işletmede bir kişi bile rahatlıkla burayı idare edebiliyor. Yem dağıtımı olarak da traktörle girip yem dağıtımı yapabiliyor. Modern bir tesisimize kavuşmuş olduk. Süt el değmeden sağılıp, soğutulup ondan sonra işletmeye gönderiliyor.” dedi.
 
Hayvancılıkta ileri olan Kars’ın teknik olarak hayvancılığı bilmediğini düşündüğünü belirten Kara, “Evvela ben bu tesisi yapan Mehmet Bey’i kutluyorum, teşekkür ediyorum. Aslında hayvancılıkta ileri olan, ileri olduğunu düşündüğümüz Kars ilinde hayvancılığı teknik olarak bilmediğimizi düşünüyorum. Amonyak gazını dışarıya veren bir açıklığı var. Bu da çok çok önemli. Yani hayvanların altı ıslak olduğunda ve havalandırmada olmadığı zaman amonyak oluşuyor. Amonyak hayvan soluduğu zaman hayvanın ciğeri çürüyor yani verem oluyor. Bu ahırda hayvanlar açık, biz genelde bağlıyoruz ama burada bağlı değil. Bu tesis için Mehmet Bey’i kutluyorum Karslıların da gelip burada örnek almalarını diliyorum. Bu işletmede havalandırma çok önemli.” diye konuştu.
 
Karslı besicilerin bu tesisten örnek almasını isteyen Kara, “Şuanda kalkınma ajansı ve tarımsal kırsal kalkınmayı destekleme kurumu hayvancılığa, ahırlara destek veriyor. Bu destekten yararlanmak suretiyle ilimiz hayvancılıkta Türkiye’de lider il olmalı. Burada yaylalarımız buna uygun. Kapalı besi ahırlarımızda olursa Kars hayvancılıkta tamamen lider bir il konumunda olur. Bu tesis çok güzel yapılmış. Hem hayvanların altları otomatik temizleniyor hem de traktörle hayvanlara rahatça yem dağıtılabiliyor. Kars’ın kurtuluşu turizm ve hayvancılıktadır. Karslıların devamlı bizi rahatsız ederek gelip bilgi almaları lazım.” şeklinde konuştu.
 
İşletme sahibi Mehmet Özçağdavul da, işletmenin yapılmasında Tarım Müdürlüğü çalışanlarının çok büyük katkı sunduğunu söyledi.
 
Örnek bir hayvancılık yapmayı amaçladıklarını ifade eden Özçağdavul, şöyle konuştu: “Kokusuz süt elde ederek hijyenik ortamda hayvanların besisini yapacağız. Hemşehrilerimizde bu örneği görerek modern hayvancılığı geliştirsinler. İnternette gördüğüm bu projeleri Tarım İl Müdürlüğüne getirerek üzerinde çalışıp projelendirdik. Bu tesise DAP kapsamında Tarım Bakanlığı yüzde 30-40 destek veriyor. Ahır 2 bin metrekare, yemliklerle birlikte 3 bin 200 metrekare alanda 100 baş inek, 100 başta buzağı olmak üzere 200 başlık bir tesis. Burada sertifikalı buzağı ve süt elde ederek Avrupa’da ki sistemi uygulayacağız. Tesisimiz hayvanlarıyla birlikte 1 milyon 480 bin TL’ye mal olacak. Avusturalya’da sözleşmelerimizi yaptık bir ay içerisinde hayvanlarımızda gelecek.”
 
Vali Kara, daha sonra tesisi dolaşarak Tarım İl Müdürü Yusuf Yurdalan ve İşletme sahibi Mehmet Özçağdavul’dan bilgi aldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.