1. HABERLER

  2. KÜLTÜR | SANAT | MAGAZİN

  3. Kars Türküleri Konseri Nisan AYINDA
Kars Türküleri Konseri Nisan AYINDA

Kars Türküleri Konseri Nisan AYINDA

Kars Oyunları Türküleri ve Ozanları (KOTODER) Derneği Halk müziği Topluluğu Şahin Müzikevi'nde yaptığı çalışmalarla Kars'ın eski türkülerini gün yüzüne çıkarıyor.

A+A-

Kars Oyunları Türküleri ve Ozanları (KOTODER) Derneği Halk müziği Topluluğu Şahin Müzikevi’nde yaptığı çalışmalarla Kars’ın eski türkülerini gün yüzüne çıkarıyor. KOTODER Başkanı Salih Şahin’in öncülüğünde kurulan ekip nisan ayın içerisinde vereceği konsere hazırlanıyor.
1 yılı önce kurulan KOTODER , Müzik Araştırmacısı Gazeteci-Yazar Salih Şahin öncülüğünde Kars’ın eksi, unutulmuş türkülerini yeniden derleyip gün yüzüne çıkarıyor. Bunun için de gönüllülerden oluşan bir koro oluşturuldu. Uzun zamandır süren çalışmalarda birbirinden güzel ve kulağa hoş gelen Kars türküleri çalışmanın yapıldığı Şahin Müzikevi’nde koro eşliğinde seslendiriliyor. Dinleyenleri büyüleyen bu eski Kars türkülerinin tanıtımı için de Nisan ayında bir konser düzenlenecek.

İlk olarak KOTODER’in kuruluş amacıyla ilgili bilgi veren Başkan Salih Şahin, “Kars’ın kendi oyun havalarını, türkülerini ve ozan havalarını derlemek, gün ışığına çıkarmak, başka yörelere mal edilmesi ve yozlaşmasının önüne geçip, notalandırılarak sağlıklı bir biçimde gelecek nesillere aktarmaktır. Bu amaçla; gerek TRT Kars yayın radyosunun yayın yaptığı dönemde, Şahin Kara Şahin tarafından Kars, Iğdır, Ardahan bölgesinden derlenip repertuara alınan ve zamanımızda da bazı il ve kişilere mal edilen türkülerle unutulan türküleri yeniden derleyip toparlayıp Kars’a kazandırmaktır. Gerek eski türkülerimizi yorum hatalarını gidererek doğru haliyle koroda işliyoruz. Ayrıca, tarafımdan bu bölgede derlenen çok sayıda türküleri de repertuara ekliyoruz. Kars ozan havaları, oyun havaları ve türküler açısından çok zengin bir yöredir. Ancak bu zamana kadar sağlıklı bir araştırma yapılmamıştır. Ne üzücüdür ki, bu bölgenin müzikal kültürü bazı sanatçılar ve kurumlar tarafından başka yöre ve kişilere mal edilmiştir. Amacımız bunun önüne geçip sağlıklı bir kaynak oluşturmaktır.” dedi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.