1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Sultan Alparslan Koleji'nden ŞENLİK
Kars Şeker Fabrikası Alanı DARALIYOR

Kars Şeker Fabrikası Alanı DARALIYOR

Kars Şeker Fabrikası'nın alanı; çevresine yapılan okul ve yapılacak olan doğumevi hastanesiyle darlaştırılıyor.

A+A-

Kars Şeker Fabrikası’nın alanı; çevresine yapılan okul ve yapılacak olan doğumevi hastanesiyle darlaştırılıyor.

Fabrika çalışanları zaten özelleştirme kapsamında olan ve şekere destek verilmediği için sıkıntıda bulunan fabrikanın şimdi de çevresine yapılan ve yapılacak olan kuruluşlar nedeniyle alanının darlaştırıldığını belirttiler. Bu ve benzeri çalışmalarla fabrikanın çalışma sahasının kısırlaştırıldığını ve kapanmasına zemin hazırlandığını ileri süren çalışanlar, bu binaların faaliyete geçmesiyle daha büyük sıkıntılar yaşayacaklarını ifade ettiler. 

ŞEKER FABRİKASI ALANI DARALIYOR

Kars Şeker-İş Sendikası Başkanı Ertan Altunoğlu da, bazı kurumlar tarafından fabrikanın hemen bitişiğine Yeni Doğum Evi ve Endüstri Meslek Lisesi yapımının bilinçli olarak bu bölgede inşa edildiğini savundu. Bu inşaatların yapıldığı yerde Fabrikanın atıklarının toplandığı çamur kuyularının arasında kalması nedeniyle inşaatlar tamamlandıktan sonra bu atıklar bahane edilerek fabrikanın bir an önce kapatılmasını hızlandırmasına zemin hazırlandığının altını çizdi.

Altunoğlu, Fabrika yönetimi tarafından başta Kars Valiliği olmak üzere, Sağlık İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve eski adı Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’ne yasalara göre Fabrikanın 2 kilometre yakınına sağlık ve eğitim kuruluşlarının inşa edilemeyeceğine dair yazı yazıldığını söyledi. Altunoğlu ayrıca, bu yazıların her nedense dikkate dahi alınmadan temel atma törenleri yapılarak inşaatlarının başlatıldığını da vurgulayarak, daha içler acısı bir durumun ise Fabrika çalışanları tarafından yıllarca emek verilerek dikilen binlerce ağacın ise bu kurumlar tarafından yok edilmeğe çalışıldığını kaydetti.

Fabrika yöneticileri de ağaçların kurtarılması için hummalı bir çalışma içine girdi. Ağaçların bir kısmı fabrikanın bölümüne taşınırken bir kısmı da öngörülen yerlere belediye aracılığıyla dikiliyor.

DESTEK VERİLİRSE FABRİKA ÇALIŞIR

Altunoğlu, yem bitkilerine verilen desteğin şekere verilmesi halinde istenilen oranda üretim yapılacağı ve kara geçilerek çalışmasına daha rahat devam edeceğini söyledi.

Altunoğlu, Kars Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesinin bir “İntihar” olacağını belirterek Karslıların ve bütün STK’ların Şeker’e sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı. Yem bitkilerine verilen desteğin şekere de verilmesi halinde korku ve endişenin yerini refaha bırakacağını da belirten Altunoğlu, Karslılardan destek istedi.

Altunoğlu şunları söyledi; “2011-2012 yılları Pancar sökümü 26 Eylül’de başlayacak. Bu yıl 80 bin tona yakın pancar bekliyoruz. Fabrikamızın çalışması için birde kampanya sürecimiz olacak. 80 bin ton pancardan 8 bin ton kadar şeker üreteceğiz. Bu yıl fabrikamızın uzun dönemli çalışabilmesi işçi arkadaşlarımızla birlikte katkıda bulunarak pancar ekimi yaptık. Bu pancar ekimimiz başarılı bir şekilde katkı sundu. Fabrikamızın gelecek yıl için iyi bir çalışma, işçiler, fabrika çalışanları, fabrika müdürü olarak iyi bir üretim elde edebilirsek fabrikamız üretime devam edecektir. Bu nedenle elimizden geldiği kadar fabrikamıza destek olacağız.

B ve C grubu özelleştirmeler belirlendi. Bizimde A grubunda özelleştirmemiz söz konusu. 2012 yılında satışa sunulacaktır. Doğudaki fabrikaların özelleşmesi demek kapanması demektir. Şeker-iş olarak sayın genel başikanı9mızın destekleri ile elimizden ne geliyorsam mahkeme de dâhil yapacağız. Arpaçay ve Akyaka olmak üzere ekimlerimiz yapılıyor. Birde bu yıl Horasan’dan pancar alacağız.

Şeker Pancarına destekleme konusunda. Korungaya, yulafa ve fiğ ürünlerine verilen desteklemelerden Şeker Pancarına da verilirse zaten üretimde sıkıntı yaşamayız. Şeker fabrikasının çalışması pancara bağlıdır. Destekleme olmadığından üretimde azdır. 180 Bin ton pancar ekersek Kars şeker fabrikası kapanmaz ve üretimde kendi ihtiyaçlarını karşılayabilir fakat şuan itibari ile ancak 80 Bin ton şeker Pancarı ekebiliyoruz. Bu nedenle bir destekleme programı olmalıdır.

2012 yılında özelleştirme kapsamındadır fakat biz hukuksal anlamda özelleşmemesi için uğraşacağız. Doğu fabrikalarının özelleştirilmeleri demek intihardır. Bugün 340 kişi çalışıyor onlar işsiz kalınca iyi olmaz. Kars için büyük bir kayıp olur.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.