1. HABERLER

  2. Kara: Sarıkamış 'İmha Muharebesi'dir
Kara: Sarıkamış 'İmha Muharebesi'dir

Kara: Sarıkamış 'İmha Muharebesi'dir

Kars Valisi Ahmet Kara 'Türkiye Şehitlerine Yürüyor. Sarıkamış Şehitleri Anma Törenleri' ile ilgili açıklamalarda bulundu.

A+A-
Kars Valisi Ahmet Kara 25-26 Aralık tarihleri arasında icra edilecek olan 'Türkiye Şehitlerine Yürüyor. Sarıkamış Şehitleri Anma Törenleri' ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Kars Valisi Ahmet Kara, "Sarıkamış'ın bu acıklı tarihinde bizim dedelerimizin de gözyaşları vardı." dedi.
Kars Valisi Ahmet Kara, 25-26 Aralık tarihleri arasında 'Türkiye Şehitlerine Yürüyor' sloganıyla yapılacak Sarıkamış Şehitleri Anma Törenleri'yle ilgili açıklamasında, Sarıkamış Muharebelerinin gerek Ruslar, gerek Türkler açısından bir imha muharebesi olduğunu söyledi.
Sarıkamış ve Kars'ın, Türkiye'nin Kafkasya'ya açılan kapısı olduğunu ifade eden Vali Kara, "Yıllarca bu kale, bu kapı, bu savunma hattı özelliğini Kars yerine getirmiş ve böylelikle 'Gazi' unvanını almıştır. 1855 yılında Ruslara direnmesiyle de öne çıkmıştır. Sarıkamış'ta da yine Ruslarla karşı karşıya gelmiş. Sarıkamış Muharebeleri gerek Ruslar ve gerekse Türkler açısından bir imha muharebesiydi. Yani sadece Türkler donmamıştır Sarıkamış'ta, Ruslar da donmuştur. Ama Rusların ordusu bize göre daha donanımlı olduğu için bizim ordumuzda donmalar daha fazla olmuştur. Kimi rivayete göre 90 bin, kimi rivayete göre 110 bin, kimi rivayete göre de 30 bin asker donarak ölmüşlerdir. Tabii ki Sarıkamış'ın bu acıklı tarihinde bizim dedelerimizin de gözyaşları, bizim dedelerimizin de gözyaşları vardı. Onların nefesleri donmuştu." dedi.
Vali Kara, kendi dedesinin de Sarıkamış'ta savaştığının altını çizerek, "Daha sonra tabii şehit olmamış ama esir düşmüş. Bakü'nün Nargin Adası'na götürüldükten sonra orada şehit edilmiş." diye konuştu.
Anma törenlerinin 25 Aralık'ta başlayacağının altını çizen Vali Kara, "O gün panellerde Sarıkamış'ın her yönü 10'a yakın bilim adamı tarafından enine boyuna incelenecek. Bu panelde anlatılanlar Valiliğimizce kitap haline getirilecek ve yayınlanacak. Kardan heykeller yapılacak, kayak Federasyonu Allahu Ekber Dağları'na tırmanış gerçekleştirecek ve resim yarışmaları yapılacak." şeklinde konuştu.
26 Aralık'ta Şehitliğe doğru yapılacak yol güzergahının isminin de 'Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur Yolu' olarak değiştirildiğini belirten Vali Kara, şöyle dedi: "Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur, Afganistan'da elim bir trafik kazası sonucu ölen ve daha önce de Sarıkamış'ta Binbaşı olarak, tabur komutanı olarak görev yapmış ve o yolun açılmasına da katkısı olmuş subayımızdı. O açıdan Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur Yolu adını koyduk. Tabelasını da Sarıkamış Belediyesi yaptırdı ve güzergâha dikti."
Vali Kara ayrıca, her seneki gibi yine görkemli olarak Sarıkamış'ın, Kars'ın tarihine yakışır şekilde törenleri icra edeceklerini kaydederek, şöyle dedi: "Kars çünkü her şekilde muharebelerle, gaziliklerle, kahramanlıklarla dolu bir kent. Kars bir Serhat kenti. Kars hakikaten şu anda sınırların kapalı olması nedeniyle durgunluk yaşamasına rağmen umut ediyoruz ki Kars-Tiflis-Bakü Demiryolunun devreye girmesiyle, Doğukapı'nın açılmasıyla, Anı Harabelerinin tanıtımı ve restoresiyle, Kayak Turizminin canlanmasıyla yeniden eski günlerine dönecektir. Biz de Kars'ın hem geçmiş hem de gelecek günlerine layık olacak şekilde Sarıkamış Şehitlerini Anma Törenlerini bu yıl da yapacağız. İnşallah memleketimiz ve ilimiz için hayırlı olur."
SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ORATORYO OYUNU İLE ANILACAK
Kars'ta bu yıl "Türkiye Sarıkamış Şehitleri'ne Yürüyor" sloganıyla yapılacak olan şehitleri anma programı kapsamında 25 gönüllü öğretmenin görev aldığı “Sarıkamış'a varamadan” isimli oratoryo gösterisinin provaları devam ediyor.
Sarıkamış'taki Toprak Otel'in gösteri salonunda devam eden provalar hakkında bilgi veren İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yener Kamiloğlu, anma programı için okullardan gönüllü öğretmenler aldıklarını söyledi. Kamiloğlu, “Gönüllü öğretmenlerimizle, Sarıkamış şehitlerimizi yad etmeye çalışacağız. Şehitlerimizin ruhlarını saygıyla anacağız. Öğretmenlerimiz gerçekten çok özverili çalışıyorlar. Devlet tiyatrosu sanatçıları kadar özverili, istekli, samimi bir çalışma sahneliyorlar. Umuyorum oratoryo gösterisi izleyenlerden tam not alır. Ben provaları izlerken zaman zaman ağlıyorum. Öğretmen arkadaşlarımız kendi rollerini yaparken bile ağlıyorlar. Doğal olarak ağlayanlar çıkıyor. O günleri sanki yaşıyorlar” dedi.
Anma programı kapsamında sahnelenecek olan "Sarıkamış'a varamadan" adlı oratoryo oyununun yazarı olan öğretmen Dilek Karakoç, "O dönemin şartları içerisinde tüm zorluklara rağmen, ölümü göze almış olan binlerce Mehmetçiğimize vefa borcumuzu ödemek adına yüreğimizi ortaya koyduk. Tarihsel süreç içerisinde özellikle 24 Aralık 1914 ve 5 Ocak 1915 süreçlerini kapsayan Sarıkamış Harekatı'nı her yönüyle ele almaya çalıştık. Askeri yönüyle, hüznüyle gözler önüne sermeye çalıştık" ifadelerini kullandı.
Oyunun yönetmeni Selvi Cellat ise, 90 bin şehidi anmak için bir araya geldiklerini belirterek, “1914'te bir ay içerisinde gelen bu dramı bir kez daha dile getirmek, bir kez daha anmak için bir araya geldik. Yaklaşık 25 gönüllü öğretmen olarak yola çıktık. İnşallah 26 Aralık'ta da bu sahneleri sizlerle paylaşacağız. Yaklaşık 2 ay öncesinden çeşitli kaynaklardan okumalar yaptık, sonra oturduk bir metin meydana getirdik. Amacımız Sarıkamış'ı, Sarıkamış Şehitleri'ni, uzun yıllar üzeri kapatılan bu dramı bir kez de kendi gözümüzden, kendi kalemimizden anlatmaktır" dedi.
Enver Paşa'yı canlandıracak olan Mehmet Kılıç adlı öğretmene, bir gazetecinin “Enver Paşa olmak sizce nasıl bir duygu?” Sorusu üzerine, “Aslında çok garip, çünkü bu kadar şehidin olduğu bir yerde bu kararları veren paşa konumunda olmak zordur. Onun gibi düşünmek, neler hissettiğini anlamak gerçekten çok zor" diye konuştu.
DİGOR GÖNÜL KOROSU SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ'Nİ ANACAK
Sarıkamış Şehitleri'ni anma programı kapsamında Digor Gönül Korosu'nun bir konser vereceği belirtildi.
"Türkiye Şehitlerine Yürüyor" sloganı ile bu sene yapılacak olan Sarıkamış Şehitleri'ni anma programı çerçevesinde Digor Gönül Korosu'nun 26 Aralık günü Toprak Otel'de bir konser vereceği bildirildi. Digor Kaymakamı Serkan Şeker'in girişimleriyle oluşturulan Digor Gönül Korosu'nun, “Sarıkamış'a Ağıt” adı altında verileceği konserde 10 eserin seslendireceği kaydedildi.
KIZILAY TÖRENDE YEMEK DAĞITACAK
Sarıkamış harekâtı anma törenlerinde Türk Kızılayı tarafından kurulacak çadırlarda yemek verilecek.
Sarıkamış'ta 95 yıl önce Allah-u Ekber Dağları'nda şehit düşen 90 bin asker için Kars Valiliği ve Sarıkamış Kaymakamlığı organizasyonu ile 25-27 Aralık tarihleri arasında 'Türkiye Şehitlerine Yürüyor sloganıyla anma programı düzenlenecek. Programa katılacak yaklaşık 3 bin 500 kişiye Türk Kızılayı çadırlarında yemek verilecek.
Sarıkamış Kızılay Şube Başkanı Mir Hasan Taş, Türk Kızılayı olarak anma etkinliklerinde 300'er metrekarelik 2 dev çadırda devlet erkanı ve yaklaşık 3 bin 500 kişiye sıcak kavurma ve pilav dağıtımı yapılacağını söyledi. Amaçlarının Türkiye Şehitlerine Yürüyor programına bir nebze de olsa katkı sağlamak olduğunun altını çizen Taş, desteklerinden dolayı Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali'ye teşekkür etti.
Taş, çadırların kurulması için Kızılay Kuzeydoğu Anadolu Lojistik ve Afet Müdahale Merkezi ile birlikte Ankara, Elazığ, Erzurum ve Sarıkamış Kızılay Şubesi'nden 40 kişilik teknik ekip ve personelin Yukarı Sarıkamış Şehitliği alandaki çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.