1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Kaos Katlandı! Karar! Düşen DÜŞSÜN!
Kaos Katlandı! Karar! Düşen DÜŞSÜN!

Kaos Katlandı! Karar! Düşen DÜŞSÜN!

UEFA'nın onayıyla hazırlanan 'puan silme formülü' reddedildi. İşte Türk futbolunu bekleyen tehlikeler...

A+A-

UEFA'nın onayıyla hazırlanan 'puan silme formülü' reddedildi. İşte Türk futbolunu bekleyen tehlikeler...

Tarihî kongrede Futbol Federasyonu delegeleri 58. maddenin değiştirilmesini reddetti. Böylece küme düşme yerine şike ve teşvik primi suçuna puan silme cezası verilmesi gündemden kalktı. Kararın ardından Federasyon Başkanı Aydınlar'ın, seçime gitmesi gündeme geldi.

Türk futbol tarihinin en önemli toplantılarından biri dün Ankara'da yapıldı. Futbol Federasyonu (TFF) Olağanüstü Genel Kurulu'nda aylardan beri tartışılan 58. maddenin değiştirilmesi görüşüldü. Delegeler, ezici çoğunlukla 'küme düşmenin bir defaya mahsus kaldırılarak, şike ve teşvik primi suçlarına puan silme cezası verilmesi' yönündeki teklifi reddetti. Bu karar sonrasında Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ve yönetiminin görevi bırakarak 1 ay içerisinde seçimli genel kurula gitmesi gündeme geldi. Aydınlar'ın yarın yapılacağı bildirilen toplantıyı iptal ettiği öğrenildi. TFF yönetimi önümüzdeki hafta yol haritasını belirleyecek.

58. maddeyle ilgili değişikliğin reddedilmesinde Kulüpler Birliği Başkanı Yıldırım Demirören'in gündem dışı yaptığı konuşma etkili oldu. Altay Kulübü Başkanı Ömer Hızlıok'un "4 büyük kulübümüzün sırtına yapışmışlar, hiçbir şey üretememişler." sözlerinin üzerine kürsüye çıkan Demirören, "Fenerbahçe'mizin adı, reytinginin fazla olması nedeniyle soruşturmada en çok geçiyor. Ama şu anda 8 takım sürecin içinde. Kulüplere önerim, önergemizi geri çekelim ve başkan güven tazelesin, gerekirse seçime gidelim." dedi.

UEFA, "Nisan ayında nihai kararı alın" demişti. İşte Türk futbolunu bekleyen tehlikeler:

1-Şike ve teşvik suçları işleyen takımlar küme düşürülecek.
2-Küme düşme kararı alınırsa yayıncı kuruluş çekilebilir.
3-Aydınlar istifa edebilir, TFF ve kurulları toptan değişebilir.
4-Düşme kararı halinde Süper Lig ve Bank Asya 1. Ligi karışır.

TÜRK futbolu dün tarihi günlerinden birini yaşadı. Ankara'da toplanan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Genel Kurulu'nda, 'şike ve teşvik eylemlerinden dolayı küme düşmenin bir defaya mahsus' kaldırılmasına yönelik önerge, reddedildi. TFF tarafından hazırlanan önergede yer alan maddeler şöyle idi:

1-Küme düşme bir defaya mahsus kaldırılsın.
2-Küme düşme cezası yerine puan silme cezası verilsin.
3-Puan silme cezası 12 puandan daha aşağı olmasın.
4-Suçlu bulunan takımlara ayrıca para cezası verilsin.
5-Suçu işledikleri sezona ait para ödülleri geri alınsın.
6-Suçlu bulunan kulüpler Avrupa kupalarına katılmasın.

Oy çokluğu ile kabul edilen önergeden sonra genel kurul dağıldı ve Türk futbolu tarihinin en büyük kaosuyla karşı karşıya kaldı. Gelin şimdi bu kaosu tüm detaylarıyla anlatalım...

58. MADDE MUTLAKA UYGULANACAK!

TFF, futbolumuzun şike krizinden en az zararla çıkması için hazırladığı formülü, UEFA'ya onaylatmıştı. UEFA, bu formülün nisan ayında, play-off maçlarından önce uygulanmasını, aksi taktirde 58. maddenin yani küme düşürmenin hayata geçirilmesini istedi. Formül reddedildi ve geriye sadece tek seçenek kaldı: KÜME DÜŞÜRMEK.

Peki 58. madde nasıl hayata geçirilecek?

TFF kurulları hızla soruşturmalarını tamamlayıp savunmaları alacak. Etik Kurulu raporunu hazırlayacak ve Disiplin Kurulu tarafından şike ve teşviğe karışan takımlara cezalar verilecek. En küçük bir suçu tespit edilen takımlar küme düşürülecek. Buraya kadar her şey normal. Ama normali olağanüstü duruma çevirecek gelişmeler yaşamaya da hazır olalım. O gelişmeler ne mi? Anlatalım...

UEFA devreye girerse ceza yağar

GENEL Kurul'un aldığı karar sonrası Mehmet Ali Aydınlar istifa sinyali verdi. Eğer Aydınlar yönetimi istifa kararı alırsa o zaman her şey karışacak. Yeni bir genel kurul ve yeni bir federasyonun oluşturulması çok uzun zaman alacak. UEFA'nın, "Nisan ayında halledin" uyarısı için de belki de çok geç olacak. İşte o zaman en büyük tehlike kendini gösterecek. Şike kararı alamayan Türkiye'ye yaptırım söz konusu olacak.

Bu yaptırımların en başında da Türk takımlarına ve belki de milli takıma getirilecek ceza olacak. Eğer fedarasyon istifa etmez ve küme düşürme kararı alırsa bu kez Süper Lig alt üst olacak. Bank Asya 1. Lig karışacak (Bu durumda federasyonun ceza verme sürecini uzatması ve sezon başında söylediği gibi, kararı sezon sonuna bırakması en büyük olasılık gibi görünüyor. Bu durumda kurullar çalışmayı öteleyecek).

YAYINCI KURULUŞ ÇEKİLEBİLİR

Eğer sezon içinde yani nisan ayında küme düşürme kararı çıkarsa bu kez yayın sorunu gündeme gelecek. (Yayın sorunu küme düşme sezon sonu gerçekleşse bile o zaman da baş ağrıtacak). 100 milyon dolarlık dava açmayı düşünen yayıncı kuruluş, bu davayı açma yoluna gidebilir. Bu da yayının tıkanması belki de yeni bir yayın ihalesinin açılmasına neden olacak.

58. MADDE NE DİYOR?

Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır. Bu hükmü ihlal eden kişiler, bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla; kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır. İhlalin ağırlığına göre küme düşürme cezasına ek olarak puan indirme cezası da verilebilir. İhlalde sorumluluğu bulunan kişi veya kulüplere ayrıca para cezası verilir. Anılan yasağın hakemler tarafından ihlali halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.

YILDIRIM'DAN SON ÇAĞRI

1-Mehmet Ali Aydınlar'ın eli güçlendi. Çünkü artık istediği kararı alabilir. Kulüplere bir alternatif sundu, onlar bunu geri çevirdi. Nisan ayına kadar gerekli soruşturmayı yapar ve gerekirse kulüpleri küme düşürür. Bugün çözüme yanaşmayan kulüplerin söyleyecek sözü de kalmaz.

2-Mehmet Ali Aydınlar darbe yedi. Getirdiği öneriyi kulüpler geri çevirdi. Ve ayrıca kendisini ve yönetimini eleştiri yağmuruna tuttu. Bu durumda artık nisan ayından önce alacağı karar da çok sağlıklı olarak karşılanmayacak. Aydınlar ve ekibinin istifası gündeme gelebilir.

3-Asıl kazanan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım oldu. 58. maddenin değişmesine karşı çıkmıştı. İstediğini aldı. Eğer Mehmet Ali Aydınlar ve ekibi de istifa kararı alırsa Aziz Yıldırım'ın zaferi perçinlenir. Yeni bir federasyonla başka bir çözüm gündeme gelebilir.

F.BAHÇELi YÖNETiCiLER KONGREDE NE DEDi?

Adil bir yargılanma istiyoruz

NİHAT ÖZDEMİR: Biz sadece adil bir yargılanma istiyoruz ama bu federasyon kafasında suçluya karar vermiş, ne ceza vereceğinin adını koymaya çalışıyor.

TFF güvenilirliğini kaybetti

ALİ KOÇ: Kurgulanmış bir oyunun parçası olmak istemiyoruz. Başkan ve yöneticilerimizin suçsuz olduğuna inanıyoruz. Bu süreçte TFF güvenilirliğini tamamen yitirdi.

Biz kimseye minnet etmeyiz

CİHAN KAMER: Sürekli olarak gösterilen UEFA sopası gerçekçi değil. UEFA hiçbir ülkenin tüm takımlarına ceza vermemiştir. Fenerbahçe kimseye mimnet etmez,.

TFF'nin çizgisi tutarlı değil

ABDULLAH KİĞILI: TFF yönetimi bu yangını hangi tarihte söndüreceği konusunda bugün bile tam bir fikir sahibi değildir. Sağlam ve tutarlı bir çizgide yürümemiştir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.