1. HABERLER

  2. Dink Davasında İlk Açık Duruşma
Kağızman Taşburun'da Toprak Kayması

Kağızman Taşburun'da Toprak Kayması

Kars'ın Kağızman ilçesine bağlı Taşburun'un köyünde toprak kayması meydana geldi.

A+A-
Kars'ın Kağızman ilçesine bağlı Taşburun'un köyünde toprak kayması meydana geldi.
İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta olan köyde aşrı yağışlardan sonra meydana gelen toprak kaymasında köy yollarında ve evlerde çatlaklar oluştu.
Toprak kaymasından kaynaklanan çatlaklar köylüleri korkuttu. Köylüler evlerindeki eşyaları dışarıya çıkarttı. Bazı köylülerde eşyalarını el arabalarına koyarak güvenli bölgelere taşımaya başladı.
Toprak kayması sonrasında köydeki bazı evler yıkılırken birçok evin de duvarlarında çatlaklar oluştu. Evlerinin duvarlarında çatlaklar oluşan köylülerin geceyi dışarıda geçirdiği kaydedildi.
TAŞBURUN KÖYÜ BOŞALIYOR
Toprak kaymasında yerlerde oluşan çatlaklardan korkan köylüler çareyi köyü boşaltmakta buldu.
Köy Muhtarı Selahattin Kuş, köyün aniden ayaklarının altından kaydığını söyledi.
Muhtar Kuş, "Köyde birden bir gürültü duyduk. Dışarı çıktığımda toprağın kaydığını gördüm. Bir an korktum ne yapacağımı şaşırdım. Sonra köylüler evlerinden dışarı çıktı. Birçok evin toprak kaymasından duvarları çatladı. Bir an deprem oldu sandık. Allah'a şükür can kaybı yok" dedi.
Köy Muhtarı Selahattin Kuş, "Köyde durmak tehlikeli olduğundan köyü boşaltmak zorundayız. Yetkililerden yardım bekliyoruz. Bir an evvel bizlere yardım eli uzatılmalıdır. Köydeki oluşan büyük çatlaklar önüne gelen ahırları ve evleri neredeyse ikiye bölüyor. 10 dakikada bir köy kayarak dereye sürükleniyor. Bizlere yardım eli uzatın" diye feryat etti.
KÖYDE BÜYÜK ÇATLAKLAR VAR
Özellikle köyün yukarısında sokaklarda meydana gelen büyük çatlaklar köylüleri korkutuyor. Köyü neredeyse ikiye bölen çatlaklardan sonra köy halkı evlerini boşaltarak mallarını kurtarmanın telaşına düştü. Köylüler bir an evvel yetkililerin köye gelerek yardım etmelerini bekliyor.
Köyde meydana gelen toprak kaymasından sonra köye giden TEDAŞ ekipleri meydana gelen arızaları onardı. Köyün bir kısmına elektrik verilemediği öğrenildi.
KAĞIZMAN KAYMAKAMI KONUŞTU
Kaymakam Şuayib Gürsoy: Köylüler konutlarına yerleşmek istemiyorlar.
Kars’ın Kağızman ilçesine bağlı Taşburun köyünde meydana gelen heyelanla ilgili yapılan haberler üzerine bir açıklama yapan Kaymakam Şuayib Gürsoy, köylülere konut yapıldığını ama köylülerin konutlara taşınmadığını söyledi.
2001 yılında afet bölgesi ilan edilen ve boşaltılmak amacıyla devlet tarafından Taşburun köylülerine konut yapıldığı söyleyen Kaymakam Gürsoy, “2001 yılında Taşburun köyü afet bölgesi ilan edildi. 2008 yılında köyde yaşayan aileler için 135 konut yapıldı. Köylüler konutlarını aldıkları halde köyde kalmakta ısrar ediyorlar. Ben onlara can güvenlikleri için konutlarına yerleşmelerini tavsiye ediyorum.” diye konuştu.
Konutların yapıldığı alana giden Kaymakam Gürsoy, konutlarda su ve elektrik sıkıntısı olmadığını da belirterek, köylülerle uzun süre sohbet etti.
Konutlarda Sağlık Ocağı’nın bile olduğu görülürken bazı konutların önünde çeşmelerin bulunması ve suların akması da kafaları karıştırdı.
Köylüler ise, “Konut yapıldı ama hayvanlarımıza otlak bulamadığımız için konutlara yerleşemiyoruz. Konutlarda su ve elektrik sıkıntısı yok.” dediler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.