1. HABERLER

  2. Kars’ta Keçe Yeniden
Kafkas Üniversitesi'nin Kafkasya AÇILIMI

Kafkas Üniversitesi'nin Kafkasya AÇILIMI

Kafkas Üniversitesi, Bakü, Nahcıvan, Tiflis ve Ahiska Devlet Üniversiteleri arasında önemli anlaşmalara imza atılıyor.

A+A-
Kafkas Üniversitesi, Bakü, Nahcıvan, Tiflis ve Ahiska Devlet Üniversiteleri arasında önemli anlaşmalara imza atılıyor.
Kars Kafkas Üniversitesi, bölge Üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Rektör Abamüslüm Güven ve ekibinin de özverili çalışmalarıyla bölge üniversiteleri arasında önemli anlaşmalara imza atılıyor.
Kafkasların Başkenti olarak lanse edilen Kars, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve bilim alanında önemli bir konuma geliyor. Ülke ve il ekonomisine büyük oranda katkı sağlayacak olan bölgedeki projeler bir bir hayata geçirilmeye çalışılırken, Kafkas Üniversitesi’nin bilimsel alanda yaptığı yenilikler büyük dikkat çekiyor. Kars, Azerbaycan’ın Bakü ve Nahcıvan Devlet Üniversiteleri ile Gürcistan’ın Tiflis ve Ahiska Devlet Üniversiteleriyle yapılan anlaşmalar, öğrenci, öğretim elemanı değişimi, bilimsel ortak projeler, sanat, kültür ve spor etkinliklerini içeren çalışmalarla ivme kazanıyor.
Üniversitelerin önemine vurgu yapan Kars Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, “Geçmişten günümüze baktığımız zaman sanayi, teknoloji, sağlık gibi alanlarda ilerlemenin en büyük sermayesini yetişmiş insanin oluşturduğunu ve bunun da ana kaynağını Üniversitelerin oluşturduğunu görüyoruz. Üniversiteler dünyaya açık çağdaş yapılarıyla bulundukları kentlerin gelişimine bilimsel, ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan katkı sağlayan ve ülkelerin en değerli kaynağı olan insani isleyen, biçimlendiren ve rekabete hazır hale getiren kurumlardır.” dedi.
18. yılını tamamlayan Kafkas Üniversitesi’nin 76 programda bugüne kadar 18 bin 102 öğrenciyi mezun ettiğini belirten Rektör Abamüslüm Güven, “1 Uluslararası politikalarda baktığımızda özellikle son 20 yılda yaşadığımız coğrafyanın öneminin gittikçe arttığını görmekteyiz. Dünya nüfusunun önemli bir kısmının bu coğrafyada yasaması ve enerji kaynaklarının olması bulunduğumuz bölgeyi 21. Yüzyılın en önemli ticaret merkezi adayı durumuna getirmiştir. Bu anlamda da üniversitemiz bölgemizin zayıf ve güçlü yönleri ile risk ve tehditler üzerine çalışmalar yapma sorumluluğunu da duymaktadır. Biz biliyoruz ki soğuk savaş döneminde ve sonrasında kullanılan pek çok araç ve teknik küreselleşme sonucu bu gün etkisiz kalmaktadır. Çok kutuplu yeni uluslar arası sistemde ülkelerin dış politikada hedeflerine ulaşabilmeleri ülke içinde sürdürülebilir refah ve sosyo-ekonomik güvenliği en üst seviyede başarabilmeleri için bilişim, strateji ve teknoloji çok önemli güçler olarak öne çıkmaktadır.” diye konuştu.
BİLİMSEL İŞBİRLİĞİ DEVAM EDİYOR
Rektör Güven, Üniversitenin dışa açık yaklaşımıyla, eğitimde, bilim ve kültürel çalışmalarda dünya standartlarını hedeflediğini, bu amaçla yurt dışındaki üniversitelerle yapılan akademik ve bilimsel işbirliği çalışmalarının artarak devam ettiğini ifade etti.
Kafkas Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası alanlarda bilgi ve kültür alışverişini oluşturmaya ve geliştirmeye özen gösterdiğini de vurgulayan Rektör Abamüslüm Güven, “Bu bağlamda; komsu ülkelerimiz Azerbaycan’ın Bakü ve Nahcıvan devlet üniversiteleri ile Gürcistan’ın Tiflis ve Ahiska Devlet Üniversiteleriyle ilgili programlar arasında örgenci, öğretim elemanı değişimi, bilimsel ortak projeler, sanat, kültür ve spor etkinliklerini içeren çalışmalar yapılmıştır.” diye konuştu.
TEMEL HEDEF KAFKASYA’DA KÖPRÜ OLMAK
Rektör Güven, üniversitenin hedefleri, projeleri, şu anki konumu ve diğer alanlardaki çalışmalarını şöyle sıraladı:
KAÜ’nün en temel hedefi; yerel dinamizmi geliştirerek, ulusal ve evrensel değerlerle buluşturup, özellikle Kafkasya'daki ülkeler ile ülkemiz arasında bilim ve kültür alanında bir köprü oluşturmaktır. Bunun yanı sıra, ülke hayvancılığında önemli bir potansiyele sahip olan bölgemizde, hayvancılığın uluslararası standartlara ulaştırılmasında öncü bir rol üstlenmekte bir diğer hedeflerimizdir.
KAFKASLARIN SAĞLIK MERKEZİ
Yine “Kafkasların Sağlık Merkezi” olma çabası ve iddiasındayız. Bu hedefleri gerçekleştirmek ve kalıcı hale getirmek için üniversitemizde, eğitim kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmalar, kültür-sanat ve spor etkinlikleri, bilimsel araştırma projeleri, çevre planları, sağlık alanındaki yeni projeler ve bilimsel işbirliği projeleri artarak devam etmektedir. Eğitim-öğretimin tamamlayıcı unsurları olarak gördüğümüz sempozyum, kongre, konferans, panel ve çok sayıda bilimsel kültürel ve sportif faaliyetlerle dolu bir yılı geride bıraktık.
ETKİNLİKLER
Tiflis Devlet Üniversitesi, Nahcıvan Devlet Üniversitesi, Ahiska Devlet Üniversitesinin öğrencilerinin katılımlarıyla 9-13 Haziran 2009 tarihi en arasında Üniversitemizin ev sahipliğini yaptığı “II. Kafkas Üniversite Oyunları” 18. Bahar şenliği Etkinlikleri ilimizde yapılmıştır. Kafkas Üniversitesi olarak her geçen gün gücümüz, bilgimiz, birikimimiz ve fiziki olanaklarımız artmakta ve kurum kimliğimiz gelişmektedir.
Üniversitemiz kıt kaynakların etkin, verimli ve kaliteli yönetimi sorumluluğunu her zaman taşımaktadır. Devletimizin kurumumuza vermiş olduğu ödenekler, üniversitemizde devam etmekte olan yatırımlara dengeli ve ihtiyaçlar çerçevesinde dağıtılmış, bunun sonucu da yapılanma çalışmalarında büyük bir hız sağlanmıştır. Bu dönem içinde çeşitli birimlerimizde çok sayıda büyük onarım projeleri tamamlanmıştır. Ayrıca bilindiği üzere TIp Fakültesi Araştırma Hastanesine 23.07.2008 tarihinde başlamış ve Şu anda inşaatı büyük bir hızla devam etmektedir. Eylül veya Ekim ayında hizmete açmayı umut ediyorum. Yine Tıp Fakültesi morfoloji binası yapımı planlandığı şekilde sürdürülmektedir. Bu yılsonuna kadar yüzde 74’u bitirilecek ve önümüzdeki yıl hizmete sunulacaktır.
Veteriner Fakültesi Araştırma-Uygulama çiftliği iyileştirme kapsamında yapılan modem ahırlar tamamlanmıştır. Merkez Kampus alt yapı çalışmaları başlatılmış olup yılsonuna kadar yüzde 50’si tamamlanacaktır. Fen-Edebiyat Fakültesi 5 bin 200 öğrenci kapasiteli Sosyal Bilimler kısmı inşaatı büyük bir hızla devam etmektedir ve yılsonuna kadar hizmete açılacaktır.
32 dairelik lojmanlar tamamlanarak hizmete sunulmuştur. Ayrıca yine 32 dairelik lojmanında yapımına başlanmış olup yıl sonuna kadar yüzde 50'si bitirilecektir. Merkezi kütüphanemizde süreli yayınlar dışında kaynak sayısı arttırılarak ulaşılabilir yayın sayısı 75 bini aşmıştır. Elektronik ortamda çok sayıda bilimsel dergiye ulaşılabilmektedir. Kütüphanemizin kullanım alanı iki katına çıkartılmış ve çok modem bir kütüphane yapılarak ihtiyaca cevap verecek bilişim teknolojisiyle donatılmıştır.
İki Adet kapalı hali sahası, 6 adet açık spor tesisi hizmete sunulmuştur. Ayrıca açık ve kapalı spor alanlarının yapımı hızla devam etmekte olup yılsonu itibariyle 2 bloğunun hizmete açılması hedeflenmektedir.
Üniversiteye yakışır bir kampus oluşturabilmek için çalışmalar yoğunlaştırılmış, çevre düzenlemesi, yol, kaldırım ve refüj yapımı çalışmaları hızlandırılmıştır. AB projeleri ve üniversite katkısı ile ağaçlandırma çalışmalarımız devam etmektedir.
Yaklaşık 5 bin dönüm olan Kafkas Üniversitesi merkez kampusunun bir kısmı, birçok canlının yaşadığı çok önemli bir doğal bölgedir. Bu bölgede konunun uzmanlarınca 146 kuş türü tespit edilmiştir. Üniversitemizdeki bu doğal alanın bir biyolojik araştırma parkı, bir eko park haline getirilmesi, biyoçesitlilik/ekolojik araştırmalar amaçlı doğal bir laboratuar oluşturulması için başlattığımız çalışmalar sürmektedir. Bir taraftan alt yapı çalışmalarımız sürerken diğer taraftan da eğitim kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. Bu anlamda özellikle birimlerin laboratuar donanımında ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir. Üniversitemiz fiziki olarak büyürken ve sağlam bir alt yapı çalışmaları sürdürülürken diğer taraftan öğrenci sayısı açısından da büyümektedir.
Üniversitemiz bilimsel yayın sıralamasında da ülkemizdeki üniversiteler arasında öğretim üyesi başına düşen yayın sayısına göre iyi bir yerdedir. Öğretim üyelerimize teşekkür ediyor başarılı çalışmalarının devamını diliyorum. Daha üst sıralara tırmanmamız için bilimsel araştırma fonuna kaynak arttırarak daha fazla projeye destek çalışmalarımız artarak devam etmektedir ve bu dönem içerisinde de bilimsel araştırma fonuna sunulan projelerin tamamına yakınına destek sunulmuştur. Bu çaba ve gayretler sonucunda ülkemiz üniversiteleri arasında SCI’de yayınlanan bilimsel yayın sıralaması bakımından 15. sıraya yükselmiştir. Yine, İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim dalı öğrencilerimiz 2008 KPSS sonuçlarına göre iki ayrı alanda Türkiye Birinciliği aldı. 2009 KPSS sonucuna göre İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencilerimiz Türkiye ikinciliği, Rus Dili ve Edebiyatı öğrencilerimiz ise Türkiye birinciliği aldılar. Diğer birimlerimizin sonuçları da oldukça iyidir. O birimlerimizi de daha üstlerde görmek için azami gayret sarf edilmektedir. Üniversitemiz; 2009-2010 Türkiye Üniversite sporları federasyonu başkanlığınca düzenlenen Türkiye Üniversiteler Arası Şampiyonasına tüm dallarda katilmiş Erzurum’da yapılan Kuzey Disiplini Türkiye Kayak şampiyonasında takımımız Türkiye birincisi olmuştur. Ilgaz’da yapılan alp disiplini kayaklı koşu şampiyonasında Takim Halinde Türkiye Birinciliği alınmıştır. Fırat Üniversitesinde yapılan Türkiye üniversiteleri arası boks şampiyonasında 3 ikincilik, 2 üçüncülük alınmıştır. Üniversitemizin ev sahipliğinde yapılan Türkiye bayan-erkek basketbol klasmanında erkek takimimiz grubunda 3., bayan takimimiz ise 2. olmuştur. Dumlupınar Üniversitesinde yapılan Türkiye kros şampiyonasında takimimiz Türkiye 3.’lüğü almıştır. Yakın bir gelecekte yapılmış olan, yapılan ve programa alınmış spor tesislerimizle Kafkas ülkeleri Üniversitelerinin katılımı ile gerçekleşecek Üniversite Oyunlarına ev sahipliği yapacağız. Üniversitemizde toplam 27 öğrenci kulübü faaliyet göstermektedir. Kredi yurtlar kurumu dışında hayırseverlerin desteğiyle oluşturduğumuz yurtlarda 380 kızımız barınmaktadır.
Ancak bütün bunlar yapılırken birtakım sıkıntılarımızın olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Özellikle bazı kalemlerdeki ödenek azlığı, ödeneklerin zamanında verilmemesi bizleri çok zor durumlara düşürebilmektedir. Akademik ve özellikle idari personel sayısındaki yetersizlik bazı birimlerimizi hizmet veremeyecek duruma getirmiştir. Tip Fakültemiz araştırma hastanesinin hizmet vermeye başlamasıyla da personel yetersizliği maksimum seviyeye çıkmıştır. Memur, çevre ve temizlik elemanı sıkıntısı bütün birimlerimizde mevcuttur. Bugüne kadar islerin yürütülmesi ilgili birimlerde çalışan arkadaşlarımın zaman zaman hiçbir karşılık beklemeden iki kati mesai yapmalarıyla mümkün olmaktadır. Kendilerini yürekten kutluyorum.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum