1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars'ta Hasat Mevsimi
Kadın Dostu Kentler Projesi BAŞLADI

Kadın Dostu Kentler Projesi BAŞLADI

Birleşmiş Milletler (BM)'in yürüttüğü projelerden biri olan Kadın Dostu Kentler Projesi'nin ikinci ayağı, Kars'ta da faaliyetlerine başladı.

A+A-

Birleşmiş Milletler (BM)’in yürüttüğü projelerden biri olan Kadın Dostu Kentler Projesi’nin ikinci ayağı, Kars’ta da faaliyetlerine başladı.

Proje, Valilik Gazi Toplantı Salonu’nda düzenlenen ve Kars Valisi Ahmet Kara’nın başkanlık yaptığı toplantıyla, göreve yeni başlayan Kadın Dostu Kentler Projesi Kars Koordinatörü Gözde Baltacı tarafından tanıtıldı.

BM’nin kadın güvenliği ve kadınların erkeklerle eşit koşullardan yararlanmalarını sağlamak için hayata geçirdiği ”Kadın Dostu Kentler Projesi” kapsamında, aralarında Kars’ın da bulunduğu 12 il ”Kadın Dostu” olmak için taahhütte bulundu.

Kadına yönelik ayrımcılığın her geçen gün daha da arttığı düşüncesi ile BM’nin Türkiye’de yerelde kadın-erkek eşitliğini güçlendirmek için yürüttüğü ”Kadın Dostu Kentler Projesi” kapsamında, İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van’ın ardından Antalya, Bursa, Gaziantep, Malatya, Mardin ve Samsun da ”Kadın Dostu Kent” olmak için taahhütname imzaladı.

Toplantı öncesi konuşan Kars Valisi Ahmet Kara, “Kadın Dostu Kentler Projesinin şehrin planlanmasında, yönetiminde, günlük yaşantısında kadınlara önem verildiği, kadıların bu çalışmalarda ortak ve paydaş olduğu, erkeklerle eşit olduğu kentlerin oluşturulması demektir. Kars’ta Kadın Dostu Kentler Projesine adaydır. Ve Kentimiz için son derece önemli bir projedir. Dünyada kadınlar, eğitimde, seçme ve seçilme hakkında, şiddete uğramada, iş ve çalışma hayatlarında kadınların bir takım haklardan mahrum olduğu ve erkeklerle eşit olmayan muamelelere sokulduğu görülmektedir. Türkiye’de de kadın hakları açısından çok büyük eşitsizlikler ve farklılıklar yoktur. Kars’ta ise eğitimde ilköğretimde öğrenim gören erkek öğrenci sayısı ile kız öğrenci arasında önemli bir fark yoktur. 69 bin öğrenciden 34 bin’i kız, 35 bini ise erkektir. Ama orta öğretimde ise kızların eğitime katılma oranı ise yüzde 48’dir. Yani orta öğretimde kızların yarısı eğitime katılmıyor. Liseyi okumadan eğitim hayatından ayrılıyorlar. Ama bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 4+4+4 sistemi orta öğretim mecburi hale gelmiş oldu. Bu nedenle gönlümüz arzu eder ki bu oran yüzde yüze yaklaşsın. Ama tahmin ediyoruz ki bu eğitim sistemi ile bu oran Kars’ta yüzde 80’lere çıkacaktır. Yani artık kızlarda mecburi eğitimi tamamlamış olacak. Bu sorundan dolayı Kadın Dostu Kentler Projesi de bir kat daha önem kazanmıştır. “dedi.

Daha sonra söz alan Kadın Dostu Kentler Projesi Kars Koordinatörü Gözde Baltacı, projenin tanıtımını yaptı.

Kars’ta yerel yönetimler, yerel paydaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının planlama ve karar süreçlerine katılımını sağlayarak erkekler ile birlikte kentsel yaşamın tüm alanlarında kadınların eşit bir biçimde yer almasını sağlayacak olan projenin önemini anlatan Baltacı; Önümüzdeki bir yıl içinde her birlikte çalışarak önemli başarılara imza atacaklarını umut ediyorum.” dedi.

Daha sonra projede, kadına yönelik yapılacak olan çalışmaları tek tek sıralayan Baltacı; “Projenin amacı, kadınların sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere, istihdam olanaklarına, kaliteli yaşam, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut vb) ulaşabilmesidir. Kadınların şiddete maruz kaldıkları takdirde haklarını güvence altına alacak mekanizmalara erişimini ve yerel yönetimlerin planlama ve karar süreçlerine katılımını sağlayarak, Erkekler ile birlikte kentsel yaşamın tüm alanlarında eşit bir biçimde yer almasını desteklemektir” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.