1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kaddafi Psikolojik Üstünlüğü Ele GEÇİRDİ
Kaddafi Psikolojik Üstünlüğü Ele GEÇİRDİ

Kaddafi Psikolojik Üstünlüğü Ele GEÇİRDİ

Tunus ve Mısır'daki halk ayaklanmasının ardından şiddet olaylarının başladığı Libya iç savaşın pençesinde. Kaddafi'nin tanklarla saldırdığı Zaviye kentinde 30 kişi öldü. Libya lideri psikolojik üstünl

A+A-

Tunus ve Mısır'daki halk ayaklanmasının ardından şiddet olaylarının başladığı Libya iç savaşın pençesinde. Kaddafi'nin tanklarla saldırdığı Zaviye kentinde 30 kişi öldü. Libya lideri psikolojik üstünlüğü ele geçirdi

Libya'da haftalardır devam eden şiddet olayları iç savaşa dönüştü. Libya lideri Muammer Kaddafi güçleri ile isyancılar arasındaki çatışmalar Zaviye ve Brega kentlerinde yoğunlaştı. Zaviye'deki çatışmalarda 30'den fazla kişi hayatını kaybetti. Libya'nın başkenti Trablus'un batısında stratejik önemdeki Zaviye kentine Kaddafi tanklarla desteklenmiş yeni birlikler gönderdi. Tanklar ve keskin nişancılar evleri taradı. Bir hastane yetkilisi çatışmalarda çoğu sivil en az 30 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Yetkili ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini belirtti. Muhalifler, Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin yoğun ateşi karşısında kentin daha iç kesimlerinde mevzilenmek için çekildiklerini bildirdi. Açıklamada bulunan muhalif savaşçılardan biri ''Kaddafi güçleriyle sokaklarda çarpışacağız. Kaddafi iktidarda kaldığı sürece teslim olmayacağız'' dedi. Çatışmaların yoğun olarak devam ettiği bir diğer kent ise Brega oldu. İsyancıların ana merkezi Bingazi'nin batısındaki Brega kentinin şiddetli çatışmalar sonucunda muhaliflerin eline geçtiği açıklandı. Brega'da önceki gün yaşanan çatışmalarda 24 kişi ölmüştü.

KADDAFİ'NİN KENDİNE GÜVENİ ARTIYOR

İsyancılar, petrol terminali olmasından dolayı stratejik açıdan önemli Ras Lanuf kentini ele geçirip batıya doğru ilerlediklerini iddia ederken, uluslararası haber ajansları Ras Lanuf'un Kaddafi'nin kontrolünde olduğunu duyurdu. Bu kentteki şiddetli çatışmalarda isyancılara karşı toplar ve helikopterler kullanıldı. Libya Hava Kuvvetleri, yine ülkenin doğusunda, isyancıların kontrolünü ele geçirdikleri Ecdebiye kentini bir kaç kez bombaladı. Libya'da hala Muammer Kaddafi'nin kontrolünde olan kentler başkent Trablus ile Sirte. Muhalifler geçtiğimiz cuma günü Trablus'ta ilk defa gösteri yapmayı başarmıştı. Asker göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz ve silah kullanmıştı. İsyancıların kontrolündeki kentler ise Libya'nın ikinci büyük kenti Bingaz, Ecdebiye, Tobruk ve Misrata. Gözlemciler ülke genelinde hangi tarafın daha güçlü olduğunu belirlemenin güç olduğunu söylüyor. Ancak Kaddafi kuvvetlerinin cuma günü namaz sonrası Trablus'ta muhalifleri dağıttıktan sonra psikolojik üstünlüğü ele geçirdiği ve kendilerine olan güvenlerinin gittikçe arttığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.