1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS GÜNDEM

  4. 'Kars ve Bölge'de Kar Yağışı Aralıklarla Devam Ediyor
Japon Miyazakinin Heykeli YAPILIYOR

Japon Miyazaki'nin Heykeli YAPILIYOR

Van depreminde ölen Japon Dr. Atsushi Miyazaki'nin heykeli Kars'ta yapılıyor.

A+A-

Van depreminde ölen Japon Dr. Atsushi Miyazaki’nin heykeli Kars’ta yapılıyor.

Heykeltraş Murat Alınak’dan (Murovan Murovanni) Van depreminde yaşamını yitiren Japon Dr. Atsushi Miyazaki ve Van’a vefa örneği…

Miyazaki’nin heykeli tamamlandığında Van’da bir parka konulacak.

KHA'nın haberine göre; Heykeltraş Murat Alınak, 23 Ekim 2011’de Van’da meydana gelen deprem felaketinin ardından oluşan artçı sarsıntılar sırasında hayatını kaybeden Dr. Atsushi Miyazaki’nin heykelini yapıyor.

Kars’ın Digor ilçesinde kurduğu atölyesinde çalışmalarına devam eden Murat Alınak, iki yıl önce de Kars Belediyesi tarafından kaldırılan ve ulusal boyutta gündeme gelen ‘Kaz’ heykelini de yapmıştı.

MURAT ALINAK " MUROVAN MUROVANNİ"

Eserlerini “Murovan Murovanni” ismi ile üreten Heykeltraş Murat Alınak, 1970 yılında Kars’ın Digor ilçesinde doğdu. Küçük yaşta resim, heykel ve maket yapımlarıyla uğraştı. İlk yağlıboya çalışmalarını 80'lerin ortasında yapmaya başlayan Alınak, 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nü kazandı. Yüksek dereceyle okuduğu bölümden mezun olan sanatçı, çalışmalarına doğduğu yerde devam ediyor.

Son yıllarda heykelin yanında resim ve mimarî tasarımlara yönelen Murat Alınak; 2005 yılında, Doğubayazıt Belediyesi'nin teklifi üzerine “İnsan Hakları Anıtı”nı yaptı.

Alınak, yine 2005 yılında, Doğubayazıt’ın Ortadirek köyünde, köy ilkokulunda çıkan soba yangınında yaşamını yitiren öğretmenler Aysun Kayalar ve Burçin Uysal anısına “Öğretmenler Anıtı”nı yaptı. Doğubayazıt’ın girişinde bulunan anıt, sekiz metre yüksekliğindedir..

Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından 3 yıl önce yaptırılan “Kaz Heykeli”nin Kars Belediyesi tarafından kaldırılması ile gündeme gelen Murat Alınak; Son birkaç gün içersinde de Kars’ta saldırıya uğrayan heykelleri onarması içinde teklif aldığını belirtti.

MİYAZAKİ’NİN HEYKELİ

Dr. Atsushi Miyazaki’nin bu evrensel düzeydeki “İnsani kutsal anısını” Van’da ölümsüzleştirmek için bireysel olarak O’nun büstünü özel olarak yapma kararı aldığını belirten Murat Alınak: “Van da 23 Ekim 2011 günü meydana gelen deprem, büyük bir doğa felaketi olarak, soğuk ve çetin kış koşullarıyla beraber Van’da yaşamlarını çadırlarda sürdüren halkımızı derin acılara ve çok zor yaşam koşullarına sürüklemiştir. Bir sanatçı olarak en büyük dileğim Van’da yaşanan bu derin acıların ve travmaların bir an önce daimi olarak sürdürülen yardım ve desteklerle son bulmasıdır.

Van depreminde yaşamını yitiren Japon Dr. Atsushi Miyazaki deprem bölgesinde, çok tehlikeli artçı depremler esnasında halkımıza yardım etmiş ve yaralarını sarmıştı. Dr. Atsushi Miyazaki bu evrensel düzeydeki kutsal görev bilinciyle ve hümanist duygu ve sevgi anlayışıyla Van’da ki deprem esnasında, büyük bir talihsizlik sonucu hayatını kaybetmesi başta Van da ve Türkiye genelinde büyük bir üzüntüyle karşılandı.

Büstün yapımı için mevcut başvurumu Ankara’da bulunan Japon Büyükelçiliği’ne, Dr. Atsushi Miyazakinin ailesine, Miyazaki’nin bağlı bulunduğu yardım ve kurtarma derneğine bildirdim. Mevcut teklifim kabul edilip, tarafıma Dr. Miyazaki’nin özel fotoğrafları gönderildi. Bununla beraber mevcut proje ile ilgili çalışmalarımı başta Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay’a, bölge Milletvekillerine ve Van Belediye Başkanlığımıza ilettim. Mevcut büst üzerinde şimdilik çalışıyorum. Önümüzdeki yaz heykeli Van da bir parka kurarak Dr. Atsushi Miyazaki’nin anısını yaşatmak en büyük dileğimdir.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.