1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rus Askeri Üssünün Süresi UZANDI
Irakta Diktatörlük Dönemi KAYGISI

Irak'ta Diktatörlük Dönemi KAYGISI

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani, Irak'ın 'diktatörlük dönemine geri dönmekte olduğunu' söyledi.

A+A-

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Barzani, "Irak diktatörlük dönemine geri dönüyor" dedi. Barzani, daha önce de Irak ordusunun Kürtlere karşı F-16'ları kullanabileceğini söylemişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani, Irak'ın "diktatörlük dönemine geri dönmekte olduğunu" söyledi. Londra'da yayımlanan El-Hayat gazetesine açıklamalar yapan Mesud Barzani, "Irak diktatörlüğe doğru sürükleniyor. Bütün devlet kurumlarında kendilerinden olmayanlara yer vermiyorlar, ötekileştiriyorlar" dedi.

Irak Başbakanı Maliki'nin bütün yetkileri elinde toplama çabası içinde olduğunu belirten Barzani, "Irak diktatörlük dönemine geri dönüyor. Yetkilerin bir kişinin elinde toplanması kabul edilebilir değil" dedi.

Irak'a döndüğünde tüm Iraklı liderlerin katılacağı bir toplantı düzenleyeceğini söyleyen Barzani, "Maliki bu toplantıya katılmassa, onu Irak hükümetinin başbakanı olarak tanımayacağız" dedi.

Irak hükümetinin hakkında tutuklama kararı çıkarttığı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin durumunu da değerlendiren Mesud Barzani, "Madem Maliki'nin elinde Haşimi'nin suçlu olduğuna dair belgeler vardı, neden Bağdat'tan çıkmasına müsaade etti? Sonra da benden tutuklamamı istiyorlar" dedi.

"Kürtlere karşı F-16'ları kullanmaktan söz edildi"

Barzani, geçen perşembe (5 Nisan) Alhurra TV'de yayınlanan röportajda, merkezi hükümetin Kürtlere karşı F-16 savaş uçaklarını kullanabileceğini söylemişti.
Maliki röportajda, Irak ordusundaki tümen komutanlıklarının meclis tarafından onaylanması gerekirken bunun yapılmadığını vurgulamış ve Iraklı komutanların katıldığı resmi bir toplantıda, "Kürtlere karşı harekete geçilmesi için F-16'ların beklenmesi gerektiği"nin dile getirildiğini belirtmişti.

Barzani, Kürtlere karşı F-16'ların kullanılmasını Maliki'nin önerip önermediğine ilişkin soruyu ise yanıtsız bırakmıştı.

Röportajın Alhurra TV'de yayınlanmasından bir gün önce, Irak'taki koalisyon hükümetinin üyelerinden İzzet el Şahbandar ise El Cezire'de yayınlanan röportajda, "Kürtlerin hükümeti zayıflatmaya çalıştığını ve ağır silahlara sahip olmasını engellemeye çalıştığını" savunmuştu. Şahbandar, "Silah, mali kaynaklar ve Arap ülkeleriyle ilişkiler açısından güçlü bir Irak devletinin oluşmasını engellemeye yönelik Kürt çabaları var. Anayasamıza, Irak'ın bir Arap ülkesi olduğunu yazma hakkımızdan da yoksun bırakıldık" demişti.

Birçok analizcinin ise Kürtlere karşı F-16 kullanımı ihtimalini zayıf bulduğu belirtildi. Norveç merkezli Institute of International Affairs'den Reidar Visser, "Bağdat'ın Kürtlere karşı askeri güç kullanacağı tek senaryo, Kerkük'ün Kürtler tarafından tek taraflı ilhakıdır" dedi.

Barzani, geçen hafta ABD'nin başkenti Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden'le görüşmüştü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.