1. HABERLER

  2. Irak'ta Kürtler Sandalye KAYBETTİ
Irak'ta Kürtler Sandalye KAYBETTİ

Irak'ta Kürtler Sandalye KAYBETTİ

Irak Seçim Komisyonu resmi seçim sonuçlarını akşam saatlerinde açıkladı. Komisyon, seçimlerin galibinin 91 sandalye ile Iyad Allawi olduğunu ilan etti.

A+A-
Irak Seçim Komisyonu resmi seçim sonuçlarını akşam saatlerinde açıkladı. Komisyon, seçimlerin galibinin 91 sandalye ile Iyad Allawi olduğunu ilan etti.
Şii Başbakan Nuri El Maliki’nin listesi ise 89 sandalye aldı. Seçimlerden dördüncü olarak çıkan Kürdistan İttifakı 43 sandalye sahibi olabildi. Genel olarak Kürt listeleri 57 sandalye çıkardı ancak parlamentodaki temsil oranı düştü.
Irak Seçim Komisyonu 7 Mart’ta yapılan parlamento seçim sonuçlarını açıkladı. Seçim sonuçlarına göre Iyad Allawi’nin El Irakiye listesi 91 sandalye alırken, Maliki’nin Hukuk Devleti 89 sandalyede kaldı. Komisyon, Şii dini partileri biraraya getiren Irak Ulusal İttifakı 70 sandalye ile üçüncü sırada yer alırken, Kürdistan İttifakı ise 43 sandalye ile dördüncü oldu.
MALİKİ YENİLGİYİ KABUL ETMEDİ
Öte yandan Irak Başbakan Nuri el Maliki düzenlediği basın toplantısında Irak Seçim Komisyonu tarafından açıklanan seçim sonuçlarını kabul etmediğini açıkladı.

DENGELER DEĞİŞİYOR
Irak’ta bu seçimlerle birlikte dengelerin de değişmesi bekleniyor. Zira, daha önceki hükümet İran tarafından destekleniyordu. İran’ın desteklediği muhalifler bu seçimlerde Allawi’nin kazanmasını istemiyorlardı. Bazı gözlemciler seçimlerde ABD’nin İran'ı iktidardan uzaklaştırdığı yorumları yaparken, yeni dönemde Irak'ta hükümetin, dengelerin ve ittifaklar yeniden kurulması bekleniyor.

SEÇİM HİLELERİ
Irak seçimlerine hile karıştığına dair hemen tüm partilerden tepkiler geldi. Seçimlerin başındaki sayımda ortaya çıkan tablo ile ilerleyen günlerde çıkan sonuçlar şüpheleri arttırdı. Kürtler Kerkük’te birinci sırada yer alırken ikinciliğe düştü. Irak’ın birçok bölgesinde benzer değişimler oldu. Maliki oyların yeniden sayılmasını istedi ancak Seçim Komisyonu, tam bir sayımı reddederek bazı bölgelerde yeniden oyların sayılabileceğini belirtti.
Oy sayımı sonuçları ne kadar değiştirir bilinmez ancak bu sonuçlardan ortaya çıkan kesin bir tablo var. Seçimin galibi tek başına hükümet kurmak için gerekli sandalye sayısına ulaşmadı. Bu da bir koalisyon hükümeti kurulacağı anlamına geliyor.

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ
Seçim sonuçlarından önce Iyad Allawi başta olmak üzere Bağdat’taki güçler Hewler’e gelerek Kürtlerle ittifak arayışına girdi. Nasıl ve kimlerle bir hükümet kurulacağı henüz netlik kazanmadı. Bundan sonra daha sıkı pazarlıklar yürütülecek. Kürtlerin sandalye
Seçimlerin diğer bir sonucu da Kürtlerin temsil oranının azalması oldu.Kürtlerin sandalye sayısının azalmasına paralel olarak diğer oluşumlar da parçalı bir tablo ortaya çıkardı. Yeni dengelerde Kürtler kilit bir role kavuştu.
Kürdistan Bölgesi’ndeki seçimleri de YNK ve KDP’nin öncülüğündeki Kürdistan İttifakı kazandı. 3 eyaletli Kürdistan Bölgesi’nin 41 sandalye hakkı bulunuyor. Ancak Kerkük, Musul ve Diyala’dan da milletvekili çıkardılar. Kürtler, seçimlere dört liste halinde gitti. Goran ve iki İslami oluşum da milletvekili çıkardılar.
KÜRTLERİN TEMSİL ORANI AZALDI
Kürtlerin temsil oranı bu seçimlerle birlikte düştü. 2005 yılında 245 sandalye için yapılan parlamento seçimlerinde Kürtler, Bağdat’ta 58 milletvekili gönderebilmişti. Nüfus oranına göre bu seçimlerde milletvekili sayısı 325’e yükseldi. Ancak bölgelere dağıtılan sandalyelerden sadece 41’i Federal Kürdistan Bölgesi’nin üç eyaletine düştü. Kerkük, Musul ve Diyala eyaletlerinde elde edilen sandalyelerle birlikte Kürt listelerinin toplam sandalye sayısı 57’ye yükseliyor. Seçimlerden Goran 8 sandalye, Kürdistan İslami Birliği (Yekgirto) 4 sandalye ve İslam Toplulukları (Komela İslami) 5 sandalye çıkardı.
Kürtlerin Kerkük seçimlerine özel statü tanınmaması karşılığında bu sandalye sayısına razı olduğu iddia edilmişti. Ancak Kürtler Kerkük’te de istedikleri sonucu elde edemediler. Kürt kaynakları başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelerin Kerkük seçimlerine karıştığını düşünüyor.
İşte Kürt listelerinin sandalye elde ettikleri yerler ve sayıları:
HEWLER: Kürdistan İtifakı (10 sandalya), Goran Listesi (2) İslam Toplulukları Listesi (1), Kürdistan İslam Birliği (1)
DUHOK: Kürdistan İttifakı (9), Kürdistan İslam Birliği (1)
SÜLEYMANİYE: Kürdistan İttifakı (8), Goran listesi (6), İslam Toplulukları Listesi (1), Kürdistan İslam Birliği (2), İslam Toplulukları (1)
KERKÜK: Kürdistan İttifakı Listesi (6). Bu Kürt kentindeki diğer 6 sandalyeyi de Iyad Allawi’nin El Irakiye listesi aldı.
MUSUL: Musul’da El Irakiye listesi 20 sandalye ile birinci oldu. Kürdistan İttifakı (8), Tewfuku Iraki (1), Vatan İtilafı Birliği (1)
DİYALA: El Irakiye 8 sandalye ile birinci, Vatan İtilafı 3 sandalye, Hukuk Devleti 2 ve Kürdistan İttifakı 1 sandalye elde etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.