1. HABERLER

  2. Irak 'Kimyasal Ali'yi İdam Etti
Irak 'Kimyasal Ali'yi İdam Etti

Irak 'Kimyasal Ali'yi İdam Etti

Irak, Saddam Hüseyin döneminin savunma bakanı El Mecid'e dört kez verilen ölüm cezasını uyguladı.

A+A-
Irak, Saddam Hüseyin döneminin savunma bakanı El Mecid'e dört kez verilen ölüm cezasını uyguladı.

El Mecid, Kürtlere ve Şiilere yönelik dört katliamın üst düzey sorumlularından biri olarak yargılanmıştı.
Irak hükümet sözcüsü Ali El Dabbah, Saddam Hüseyin yönetiminin üst düzey yetkililerinden, eski savunma bakanı Ali Hasan El Mecid'in asılarak öldürüldüğünü duyurdu.
El Mecid, özellikle 1980'li yıllarda Şii ve Kürtleri hedef alan saldırılarda kullandığı zehirli gazlar nedeniyle "Kimyasal Ali" lakabıyla anılıyordu.
Eski rejimin karar organı Devrim Komuta Konseyi üyelerinden biri olan El Mecid, geçen hafta 1988'deki Halepçe katliamındaki rolü nedeniyle dördüncü kez ölüm cezasına çarptırılmıştı. Kimyasal silahlarla düzenlenen bu saldırıda çoğu kadın ve çocuk 5 bin kişi hayatını kaybetmişti. Irak savaş uçakları, Halepçe üzerinde beş saat süren saldırı sırasında zehirli gazlar kullanmıştı.
El Mecid, ABD önderliğindeki Irak işgalinden beş ay sonra Ağustos 2003'te yakalanmıştı. Eski bakan, ilk olarak Enfal operasyonu olarak bilinen ve 1988'in şubat ayından ağustosa kadar süren operasyondaki rolü nedeniyle 2007'de ölüm cezasına çarptırılmıştı.
Irak'ın eski rejimi, Enfal'in komşu İran ile sekiz yıl süren savaşın ardından ortaya çıkan direniş hareketine karşı yapılması gereken bir harekat olduğunu savunuyordu.
Aralık 2008'de, 1991 Körfez Savaşı'ndan sonra Şiilerin başlattığı isyanın kanla bastırılmasındaki rolü nedeniyle ikinci kez idam cezasına çarptırılan el Mecid hakkındaki üçüncü idam cezasıysa geçen yıl yine Şiilere karşı Sadr kentinde 1999 yılındaki saldırılardaki rolü nedeniyle verildi.
Saddam Hüseyin gibi, el Mecid de Irak'ın Tıkrit kentindendi. Mahkeme belgelerine göre 1941 doğumlu olan el Mecid, geçen yılki bir duruşmasında ise aslında 1944 doğumlu olduğunu söylemişti.
Irak yönetimi, insan hakları savunucularının, uluslararası toplumun bütün uyarı ve itirazlarına karşın, Saddam Hüseyin'i 30 Aralık 2006'da, iktidarının yetkilileri Barzan İbrahim el Tıkrıti ve Avad Ahmed Bender'i 15 Ocak 2007'de, Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan'ı da 20 Mart 2007'de verilen cezaları uygulayarak öldürmüştü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.